sunnuntai 4. elokuuta 2024

Pensasaidat luo suojaa - omavaraisuus kotipihalla

 
Monille pensasaidat luo toivottua suojaa pihalle. Ne voi olla raja-aitoina tai muualla pihaa, luomassa haluttua suojaa. Monien hyötykasvien viljelyssä pensasaidoilla on oma tärkeä tehtävänsä yhä edelleen.

Tämä kirjoitus kuuluu Suuntana omavaraisuus -yhteispostausten sarjaan, josta lisää jutun lopulla.

Hoidetut pensasaidat estävät peuroja ja rusakoita...

Tiiviit ja tuuheat pensasaidat estävät rusakoiden ja jopa peurojen pääsyn pihalle. Meillä on kahdessa kohtaa tällainen muotoon leikattu tiivis aita, mikä selvästi estää metsäkauriiden ja peurojen kulkua. 
Toki talvella isot peurat voivat hypätä aidan yli, jos on paljon lunta.

Sen sijaan harva ja hoitamaton pensasaita ei estä peuroja. Satuin kameran kanssa olemaan liikkeellä, kun näin miten peuralauma kevyesti meni tämän hoitamattoman aidan läpi.


Kuusiaita ja pihan pienilmasto...

Oikein leikattu kuusiaita estää myös eläinten kulkua. Sen lisäksi se parantaa usein pihan pienilmastoa, koska se on talvivihreä. Sen huomaa etenkin keväällä ja syksyllä, jolloin sää on viileää. Se siis suojaa kylmiltä tuulilta, mistä on etua monivuotisille kasveille sekä kevään ensimmäisille ja syksyn viimeisille yksivuotisille hyötykasveille.
Pensasaidan suojassa oleva kohta voi myös säästyä kevään yöpakkasilta, riippuen vähän kohdan sijainnista pihalla.

Pensasaidat auttaa kevään pölyttäjiä...

Erilaiset pensasaidat ja havuaidat vaimentavat tuulta, ja etenkin keväällä kukkivat marja- ja hedelmäkasvit hyötyvät siitä. Nimittäin kovin tuulisella paikalla voi olla, että pölyttäjiä ei ole lainkaan, kun taas pihan tuulensuojaisella paikalla niitä on paljon. Eli suojaa antavat pensasaidat varmistavat tällöin sadon.

Tuulisella alueella voi joutua rakentamaan pienistä puista tuulensuojaa hedelmäpuille. Niille kun ei aina pensasaitojen luoma suoja riitä, etenkin jos hedelmäpuut on korkeita.


Lämmin pienilmasto takaa monen kasvin sadon...

Kevään kylmät tuulet viilentävät ilmaa ja maata, joten lämpimässä maassa itävät siemenet pitää kylvää tosi myöhään. Jos saa paikan pienilmastoa parannettua tuulensuojaa antavilla pensasaidoilla, voi päästä kylvämään aikaisemmin. Silloin sato myös aikaistuu.
Lämmin pienilmasto auttaa myös viileänä kesänä monia hyötykasveja. Ei siis ihme, että ennen hyötytarhan reunoille istutettiin kylmiltä tuulilta suojaavat pensasaidat.



#suuntanaomavaraisuus -sarjan yhteispostaukseen osallistuivat myös seuraavat blogit...


Kasvuvyöhyke 1

Jovela https://www.omavarainen.fi/l/elokuu2024/






Kasvuvyöhyke 7

Korpitalo https://korpitalo.wordpress.com/2024/08/04/elokuu-24-aitaaminen/



Sarjaa luotsaavat Tsajut https://tsajut.fi ja Korkealan Heikki https://korkeala.fi


Puutarhaterveisin Sari




8 kommenttia:

  1. Tärkeä muistutus! Peltoaukeilla tulee keväällä niin kylmästi, että on pakko olla tuulensuojaa pensasaista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta! Peltoaukeilla tai peltoaukeille rakennetuilla pientaloalueilla tuulee keväisin kylmästi, jos tuuli käy siltä suunnalta. Ilman pensaiden luomaa suojaa, voi hedelmä- ja marjasato jäädä pieneksi. Ja kovin tuulisella paikalla ei myöskään ole kiva oleskella. Joten pensailla ja pensasaidoilla saa silloin luotua kivasti suojaa.

      Poista
  2. Orapihlaja-aidat tuntuvat menneen pois muodista, mutta itse kasvatan sellaista. Tarkoitus olisi saada ja pitää se tiheänä esteenä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Orapihlaja-aitaa monet kammoksuu sen piikkien takia. Niistä ei ole kylläkään mitään haittaa tai ongelmaa, kun osaa sen leikkaamisen. Se on yksi parhaimmista muotoon leikatuista pensasaidoista, koska se on vankka oksistoltaan, helppohoitoinen ja tosi pitkäikäinen pensasaitana. Ja tiheänä pitää rusakot, peurat ja kauriit poissa pihalta.
      Jos tuntuu vähänkään, että et ole varma, miten orapihlaja-aitaa hoidetaan ja leikataan tiiviskasvuiseksi, suosittelen tätä tekemääni aitakurssia: https://www.sarinpuutarhakurssit.fi/courses/pensasaidat-tuuheaksi/

      Poista
  3. Hyvä pointti, että kuusiaita muuttaa pienilmastoa otollisemmaksi. Ja että hoidettu pensasaita pitää peurat ja kauriit poissa, onhan se kauniimpi kuin verkkoaita. Olihan usein vanhojen talojen ympärilläkin pensas- tai kuusiaita. Olisivatkohan jo silloin tienneet suotuisasta vaikutuksesta sadolle🤔

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ennen tosiaan käytettiin paljon pensasaitoja ja kuusiaitoja suojaamassa satoa kylmiltä tuulilta. Silloin oltiin paljon ulkona töissä, kalassa, marjassa ja kuljettiin myös muulla tavoin kuin autoilla. Eli ihmiset huomasivat sen, miten suojainen paikka on lämpimämpi ja sellaisesta kohdasta saa paremman sadon.
      Olen samaa mieltä, hoidetut pensasaidat on paljon kauniimpia, mitä verkkoaidat. Ne myös suojaavat tuulilta :)

      Poista
  4. Hyvä kirjoitus kasvavista aidoista. Mainio otos tuo peura kuva!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Kasviaitojen tuomista eduista monikaan ei tiedä tai ei ole tullut ajatelleeksi.
      Sattui hauskasti olemaan kamera kädessäni, kun peuralauma oli liikkeellä kuvan pihalla. Ja ne juuri sopivasti menivät aidan läpi kohti metsäisempää tonttia. Oli siis hyvä tuuri :)

      Poista