perjantai 23. elokuuta 2024

Liljatulppaanit pihasuunnittelussa

 Kaupallinen yhteistyö - Korpikangas Siemen-Frö
Liljatulppaanit ovat erityisen hyviä pihasuunnittelussa tiettyihin tarkoituksiin. Niissä on nimittäin monta hyvää ominaisuuttaa, joita ei ole tavallisissa tulppaaneissa. Ja ne ovat myös siromman näköisiä ja olenkin tykästynyt niihin. Nämä postauksen kuvat on tältä keväältä pihamme kohdasta, jossa on ehkä jo parikymmentä vuotta kasvanut liljatulppaaneja.


Liljatulppaanit kukkii myöhään...

Liljatulppaaneja eli liljakukkaisia tulppaaneja on paljon erilaisia lajikkeita, joiden kukkien väritys vaihtelee. Ne kaikki ovat ns. myöhäisiä tulppaaneja eli kukkivat touko-kesäkuun vaihteessa. Siihen aikaan tavallisten narsissien ja keskiaikaisten tulppaanien kukat ovat usein jo lakastuneet.
Kuvassa kellertävän oranssi on `Ballerina` lajiketta. Niiden sekaan on istutettu punakukallisempaa liljatulppaania.

Pihasuunnittelussa tarvitaan korkeitakin tulppaaneja...

Liljatulppaanit on yleensä noin 50 cm korkeita, siis polvenkorkuisia. Kuvassa lilanväriset kukkapallukat on ukkolaukkaa, joka on myös sipulikasvi.

Pihasuunnittelussa välillä tarvitaan näitä korkeita touko-kesäkuun vaihteessa kukkivia sipulikukkia, tuomaan väriä kasviryhmään. Kuten kuvan perennapenkkiin, jossa liljatulppaanien ja ukkolaukkojen kukat nousevat perennojen lehdistön yläpuolelle. Perennat kukkivat siis vasta myöhemmin. Kuvan puu on muuten se japaninmagnolia `Vanha Rouva`. 

Liljatulppaaneilla siro ja liljamainen kukka...

Liljakukalliset tulppaanit on siron ja keveän näköisiä. Ja näin harvaan istutettuna, niiden kukkien sirous pääsee hyvin esiin. Kuvasta näkyy myös hyvin niiden kukkien liljamainen muoto. Terälehdet ovat kärjestä kapeat ja taaksepäin kääntyneet.

Niiden nuppukin on veikeän teräväkärkinen

Kuvien liljatulppaanit on Korpikangas Siemen-Fröltä. Heillä on tosi laaja valikoima erilaisia tulppaaneja, myös kasvitieteellisiä.

On myös paljon muitakin myöhäisiä eli touko-kesäkuun vaihteessa kukkivia tulppaaneja. Niiden kukkien muoto vaihtelee tavallisesta kerrottuihin ja rimpsureunaisiin. Kukat voivat olla yksiväriset tai kirjavat. Tulppaaneja on siis todella paljon erilaisia.


Lisää postauksia tulppaaneista...


Puutarhaterveisin Sari


2 kommenttia:

  1. Liljatulppaanit on minunkin suosikkejani, juurikin myöhäisen kukkimisen takia. Ne on hyvin kauniita jopa suorastaan juhlavia. Minulla on eniten valkoisia ja vaaleanpunaisia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta, etenkin valkoiset liljatulppaanit on tosi juhlavan näköisiä vihreyden keskellä. Ne sopii hyvin myös Kuupuutarhaan. Ehkäpä istutan niitä sinne ensi vuonna, kun Kuupuutarha alkaa olla valmis. Kiitos siis vinkistä :)

      Poista