sunnuntai 11. elokuuta 2024

Elokuun hyvä istutusaika, kuun mukaan

 

Nyt on vielä viikko elokuun hyvää istutusaikaa kuun mukaan, joten ehtii käydä ostoksilla ja tehdä istutuspuuhia. Itse aioin istuttaa "vääriin" paikkoihin kasvuun lähteneitä perennojen taimia. Kuvassa on sormustinkukan pikkutaimia, joita harvennan. Jos ehdin metsästää tiettyjä harvinaisempia pensaita, niin niidenkin istutus on edessä. Saa nähdä, miten käy.

Uusia kotimaisia perennoja...

Olipa tosi kiva löytää kotimaisia mehitähtiä kauppareissulta, niin ei tarvinnut lähteä pidemmälle ostoksille. Nämä on siihen kohtaan, jossa rönsyansikka kärsi siitä kahden kuukauden sateettomasta jaksosta. Nyt kun nämä istuttaa ajoissa, niin ehtivät hyvin juurtua ennen talven tuloa.

Tämän tyyppisiä keltalehtisiä japaninangervoja aion siis vielä etsiä jostain. Saa nähdä, löydänkö sopivaa lajiketta, niitä kun on aika montaa erilaista. Ne voi onneksi istuttaa vielä syyskuussakin tai vaikka ensi keväänä. Niillä ei ole mikään kiire.

Kuun mukaan hyvä aika perennojen siirrolle...

Nyt on siis hyvä aika siirrellä perennoja paikasta toiseen. Joitakin perennoja voi myös jakaa tähän aikaan.
Kuvan harmaalehtiset harmaakäenkukat on tehneet kivasti siementaimia. Osan niistä aion siirtää toiseen kohtaan, missä on ollut sitä vain vähän. Harmaakäenkukka nimittäin näyttää upealta, kun sitä on isompi alue.
Kuvia viime vuodelta, kun se kukki vahvan pinkein kukin, näet Harmaakäenkukka näyttävä perenna -postauksessa.


Unikot istutettu kuun mukaan hyvään istutusaikaan...

Istutin nämä unikon taimet tosi pienistä aluista noin kuukausi sitten. Silloin oli myös kuun mukaan hyvä istutusaika. Taimet on lähteneet erittäin hyvin kasvuun ja ovat jo lehteviä.
Kuvan vasemmassa yläkulmassa näkyy punahatun taimi, joka suojasi näitä unikoita paahteelta. Nyt on aika siirtää se punahattu toiseen paikkaan.
Jännä nähdä, ehtivätkö unikot kukkia vielä tänä kesänä.
Olen kylvänyt nämä unikot ja punahatut myös kuun mukaan.

Jättiverbenat odottaa syksyn istutusaikaa kuun mukaan...

Kasvimaalla kaksi jättiverbenan siementainta odottaa syksyä ja siirtoa kellariin talvehtimaan. Täytyy vain muistaa olla tarkkana, ettei kasvimaalla astu niiden päälle. Ne on nimittäin keskellä käytävää.
Tämäkin on tosi terhakka alku ja se toinen aloittelee kukkimista.


Elokuun istutusaika 18.8.2024 asti



Kukkapenkki perhosille ja pörriäisille...

Ehdit vielä hyvin tehdä kukkapenkin perhosille ja pörriäisille, sillä nyt alkoi värikkäiden päiväperhosten loppukesän lentoaika. Niitä näkee siis taas etenkin perhoskukissa.

Mikäli haluat auttaa pölyttäjiä ja perhosia, tee sellainen kasviryhmä, jossa on niille hyviä kukkia aikaisesta keväästä myöhäiseen syksyyn asti. Parhaita kasveja on monivuotiset.

Löydät tältä kurssilta ohjeet perennojen jakamiseen, hoitoon ja istuttamiseen. Tietysti siellä on myös hyviä perhos- ja pörriäiskasveja erilaisille paikoilla. 
Suunnittelet siis koko kesän kukkivan kukkapenkin kurssin ohjeilla eli osaat valita sopivat kasvit ja sommitella ne kauniiksi kokonaisuudeksi.
Kurssilla on myös muitakin hyviä perhos- ja pörriäiskasveja, kuin perennoja.

Katso lisätietoja Kukkapenkki perhosille ja pörriäisille -verkkokurssista. Kurssi on yritykseni Puutarha Studion.
Kurssi löytyy tuttuun tapaan www.sarinpuutarhakurssit.fi -verkkokurssialustalta.



Puutarhaterveisin Sari







4 kommenttia:

  1. Teinkin tänään istutuksia, osan oli odottanut kasvihuoneessa alkukesästä asti!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nyt olikin siihen hyvä päivä. Välillä tuppaa noin käymään, että "millään ei ehdi" istuttaa joitain kasveja. Onneksi ne säilyy hyvin ruukuissaan, kunhan muistaa kastella :D

      Poista
  2. Juuri mietin, että onkohan nyt istutusaika vai ei. Pitäisi istuttaa muutamat mansikan taimet. Ihastelin tuota keltalehtistä pensasta. Ihan uusi kasvi minulle. Onko se kovinkin harvinainen? Tai siis löytyykö sitä myymälöistä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mansikan taimet kannattaakin istuttaa näin ajoissa, jotta ehtivät juurtua hyvin ennen talvea. Niillä on lisäksi oma tarkka istutussyvyys, minkä ehkä jo tiedätkin.
      Keltalehtisiä japaninangervoja eli keltajapaninangervoja on ihan yleisesti myynnissä lähes kaikissa myymälöissä. Itse vaan haluan tiettyä lajiketta, niitä kun on nimittäin useita erilaisia.

      Poista