perjantai 4. lokakuuta 2024

Kasvata itse joulukukat eli hyödä kukkaan

 Blogiyhteistyö - Korpikangas Siemen-Frö

Joulukukat on helppo kasvattaa sipuleista kukkiviksi ihan kotioloissa. Sitä muuten sanotaan hyötämiseksi. Olen istuttanut jo punakukallisen hyasintin sipulit ruukkuihin ja yhden laittanut hyasinttimaljakkoon. Niiden kasvun seuraaminen tuo jännää joulunvalmistelun tunnelmaa. Kohta on myös aika istuttaa amarylliksen sipulit ja joulukielojen juurakot. Sekä ne ihanat pikkuiiristen sipulit kevättalven kukiksi.

Kasvata itse jouluhyasintit sipuleista...

Jouluhyasinttien sipulit istutetaan niin, että sipulin yläosa jää näkyviin mullan pinnalle. Multaa hieman kastellaan ja ruukut viedään viileään kellariin, varastoon tai jääkaappiin. Siellä ne saavat olla joulukuulle asti. Jos multa on kuivaa, sitä kastellaan vain vähän.

Nämä vahvan punaisen jouluhyasintin sipulit ovat nyt jääkaapin viileydessä.

Tässä kuva joltain edelliseltä joululta. Valkokukallinen on tasetti, joka on vielä helpompi hyötää sipulista kukkivaksi. Kummallakin on ihanan vahva tuoksu. Tasetin hyötö kukkaan -postauksessa lisää sen hyötämisestä.

Joulukielojen hyötäminen kukkaan on myös helppoa...

Minulla on joulukielopenkki pihalla, josta aina myöhään syksyllä kaivan joulukielojen juurakoita. Ne ovat siis ihan tavallisia kieloja. Katsoinkin jo kohdan valmiiksi, mistä sitten marraskuussa kaivan kukkivia juurakoita, mikäli talvi ei tule aiemmin.
Niiden hyötämisestä kukkaan on monta tapaa. Yksi helpoin tapa, jolla saa ne tekemään tuoksuvia kukkia löytyy Joulun salainen kukkaresepti -postauksesta.

Kasvata itse amaryllis joulukukaksi...

Näiden erikoisempien amaryllisten eli ritarinkukkien kasvatus kukkivaksi on super helppoa! Sipuli istutetaan vain ruukkuun huoneenlämpöön valoisalle paikalle. Sitten vain jäädään odottamaan kukkavarren ilmestymistä. 
Istutuksesta kukinnan alkamiseen kestää yleensä 6-8 viikkoa. Joskus sipuli on nopeampikin. Kuvat istuttamisesta näet Eka amarylliksen sipuli istutettu -postauksesta.

Amaryllis ei ole kertakäyttökukka, vaan sen voi säilyttää ja kukittaa uudelleen seuraavana talvena. Alla kuva vanhoista amarylliksistä, jotka olen säästänyt ja kukittanut ne taas uudelleen. Nytkin useampi vanha sipuli viettää lepojaksoa, ennen uutta mullanvaihtoa.

Amarylliksen iso sipuli ja pienet iiriksen sipulit...

Sain tämän sipulin Korpikangas Siemen-Fröltä ja heillä onkin laaja valikoima näitä amarylliksen sipuleita aina syksyisin.
Vielä en kuitenkaan sitä istuta, vaan ehkäpä ensi viikolla. Nimittäin lokakuun hyvää istutusaikaa eli kasvavaa kuuta on vielä 16.10.2024 asti.
Kuvassa pienet sipulit on pikkuiiristen eli kevätkurjenmiekkojen sipuleita. Niitäkään en vielä istuta, sillä ne on tarkoitettu kevätkukaksi... kuten ehkä olet nähnytkin täällä blogissa keväisin.

Ihanat kevätkurjenmiekat helppo hyötää kukkaan...

Nämäkin on tosi helppoja kasvattaa sipulista kukkiviksi. Aion taas istuttaa niiden sipulit joulukuun keskivaiheilla. Silloin ne eivät aloita kukkimista liian aikaisin tammikuussa.

Kevätkurjenmiekat ja vastaavat ovat aivan loistavia kevätkukkia lasitetulle terassille tai parvekkeelle helmi-maaliskuussa. Ja miksei myös sisällekin. Tosin viileässä  kukinta kestää pitkään.
Tarkemmat ohjeet ja kuvia tästä kurjenmiekasta Siro lumikurjenmiekka `Pauline` -postauksessa. Jutussa on myös lisää muita pieniä kurjenmiekkoja, joita olen hyötänyt kukkaan. 

Olen siis aivan ihastunut näihin pieniin kurjenmiekkoihin kevätkukkana! Ja aion muuten säästää kaksi punaista jouluhyasinttia kevätkukaksi eli pidän ne jääkaapissa helmikuun tietämille asti.


Sipulit sain Korpikangas Siemen-Fröltä, mistä kiitos heille! 
Huomasin tässä, että heillä on nyt kukkasipuleita jo alennuksessa, kuten näitä ihania iiriksiä ja jouluhyasintteja.



Olisi kiva kuulla, aikooko teistä joku kasvattaa itse näitä  joulukukkia? Vai olenko ainoa.


Puutarhaterveisin Sari



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti