perjantai 18. lokakuuta 2024

Trendikäs ekologinen piha

 
Ekologinen piha on tosi trendikäs tällä hetkellä. Samalla saa heti hyvän mielen, kun tekee jotain pientä omalla pihalla, mikä lisää sen ekologisuutta. Käytännössä se voi tarkoittaa hyvinkin erilaisia asioita eri pihoilla. Ekologisuus voi pihalla liittyä sen hoitoon tai kasvivalintaan. Se liittyy myös pihan pintojen materiaaleihin sekä moneen muuhun asiaan pihalla. Eli pienelläkin teolla saa heti hyvän mielen😊


Nurmikko ekologisella pihalla...

Onko nurmikko hyvä vai huono ekologisella pihalla, riippuu ihan nurmikkotyypistä ja miten sitä hoidetaan. On pihoja, joissa nurmikko on tärkeä lapsille, koirille tai myös esteettisesti. On myös nurmikkoja, mitkä ovat erittäin isoja ja niillä ei ole mitään tarvetta tai käyttöä.

Tarpeetonta nurmikkoa voikin lähteä pienentämään ja siihen on monta erilaista vaihtoehtoa. Tai sitten voi muuttaa nurmikon kukkaniityksi.
Meidän pihalla olemme muuttaneet nurmikon ihanaksi kukkanurmikoksi, koska se on minusta kaunis ja  helppohoitoisempi. Se on myös tärkeä pölyttäjille ja muille hyönteisille sekä lisää samalla pihan monimuotoisuutta kukkarunsaudellaan. 
Nurmikko on aina mursketta, someroa, hiekkaa, kiveystä, katetta ja puuterassia parempi vaihtoehto, ekologisesta näkökulmasta. Pihalla on kuitenkin otettava huomioon käytännöllisyys eli asukkaiden elämä ja tarpeet valintoja tehdessä. Siksi ekologiset pihatkin ovat niin erilaisia.

Luonnonkasvien vaalimista...

Ekologisella pihalla usein vaalitaan tiettyjä luonnonkasveja, jos on niin onnekas, että omalla pihalla kasvaa jo sinivuokkoja, puolukkaa, kissankelloja yms.. Samoin koetetaan säilyttää upeita vanhoja mäntyjä, pihlajia tai muita puita.
Luonnonkukkia omalla pihalla -postauksessa on kuvia, mitä luonnonkukkia löytyy meidän pihalta.
Uusilla pihoilla harvoin on säilynyt luonnonkasveja. Onneksi niitä voi alkaa lisätä sinne, vaikka siemenistä kylvämällä tai voi ostaa ne taimina.
Jotta luonnonkasvit viihtyvät jatkossakin pihalla, ne jätetään yleensä täysin rauhaan. Kuvassa on vielä pieni sinivuokon alku, joka on itse levinnyt tähän kohtaan siemenestä.

Rusakot, peurat ja kotilot...

Puutarha on aina osa luontoa, joten siellä liikkuu myös näitä puutarhakasveja vioittavia otuksia. Ekologisella pihalla ne ei yleensä haittaa. Sillä pihalla liikkuvat eläimet on huomioitu kasvien valinnassa ja nuoret hedelmäpuut suojataan verkolla jo ajoissa syksyllä. 
Eletään siis sovussa pihan eläinten kanssa.

Kompostointi suosittua...

Ekologisella pihalla usein kompostoidaan puutarhajätteitä, etenkin jos on isoja puita ja niiden lehtiä on poistettava nurmikolta sekä kiveykseltä. Tai muuta kasvijätettä tulee niin paljon, että sitä kaikkea ei voi pintakompostoida kasvillisuusalueilla.
Kompostista tuleva multa on parasta maanparannukseen, joten osa pitää kompostia juuri sen takia. 
Kompostoiminen on helppoa -postauksessa on ohjeita esim. puiden lehtien kompostoimiseen.

Ekologinen piha täynnä kukkia...

Ekologisella pihalla on aina paljon kukkia ja se on suorastaan täynnä niitä. Kukkiviksi kasveiksi valitaan juuri niitä kasveja, jotka viihtyvät pihalla. Silloin ne kukkivat vuodesta toiseen. Yksivuotisia kukkia käytetään vain vähän, sillä monivuotiset kasvit on monin verroin parempia ekologisesta näkökulmasta katsottuna.
Ekologisilla varjon pihoilla on toki kukkia vain vähän, sillä suurin osa kukkivista kasveista viihtyy auringossa tai puolivarjossa. Varjoonkin kyllä löytyy kukkia eli ihan kukaton pihan ei ole hyvä olla.

Ekologisempi piha vähitellen...

Helpointa on lisätä ekologisuutta pihalleen vähitellen. Parasta on aloittaa siitä, minkä kokee helpoimmaksi tai mikä ilahduttaa itseä eniten. Ja jo niiden pienten asioiden toteuttaminen pihalle saa heti hyvälle mielelle!

Olen huomannut, että moni ei tiedä, mitä hyviä asioita omalla pihalla jo on ekologisuuden näkökulmasta. Niitä nimittäin kannattaa varjella ja säästää.

Itse koen tämän niin tärkeäksi aiheeksi, että olen lisännyt Sarin pihasuunnittelukurssille videoita, joissa on erilaisia ekologisia valintoja pihasuunnittelun näkökulmasta. Eli miten pihasta saa luotua ekologisemman niin, että se pysyy kauniina ja helppohoitoisena jatkossakin.

Sarin pihasuunnittelukurssi on siis verkkokurssi ja se on yritykseni Puutarha Studion. Kurssi löytyy www.sarinpuutarhakurssit.fi -verkkokurssialustalta.



Olisi kiva kuulla, koetteko tämän aiheen tärkeäksi? Tai kiinnostaako se ylipäätään? 
Ajattelin nimittäin kirjoitella siitä vielä lisää.



Puutarhaterveisin Sari




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti