sunnuntai 13. lokakuuta 2024

Mitä kuuluu amarylliksille lokakuussa

 
Tässä kuvia, mitä nyt kuuluu amarylliksille, näin lokakuussa?  Olen nimittäin saanut tällä viikolla useita viestejä viime joululta säilytettyihin amarylliksiin liittyen. Jos et tiedä, niin olen hieman hurahtanut amarylliksiin, kuten näihin maatiaisamarylliksiin. Nämä on oikeastaan vasta keskenkasvuisia poikasia, tosin oikean puoleisessa ruukussa muutama on näyttää jo aika isolta.

Maatiaisamaryllis lehtevänä...

Tämä ihana aarteeni, pikkuritarinkukka eli maatiaisamaryllis, selvästi viihtyy uudella paikallaan. Jännä nähdä, alkaako se kukkimaan. Sillä on siis lehdet ympäri vuoden ja se ei pidä lepojaksoa, mutta voi välillä kellastuttaa muutamia lehtiä, kuten ekassa kuvassa. 

Pikkuritarinkukka saattaa kukkia jopa kolme kertaa vuodessa. Omani ei ole kukkinut nyt pariin vuoteen ja siksi siirsin se tälle uudelle paikalle. Kuvia sen kukista näet Maatiaisamaryllis kukkii, jee! -postauksessa.

Vanhat amarylliksen sipulit lepojaksolla...

Sain siis kysymyksiä vanhoista joululta säilytetyistä amarylliksistä. Tältä nyt omani näyttävät parhaillaan. Eli ne ovat täysin lepotilassa, koska niiltä on lehdet lakastuneet ja ruukun kasvualusta on kuivaa.
Otin nämä kuvaa varten pöydälle, muuten ne ovat viileässä huoneessa valolta peitettynä. Ne saavat olla levossa vielä parisen kuukautta.
Etualan pienessä ruukussa on amarylliksestä otettu pieni sivusipuli. Ihan mielenkiinnosta kokeilen, miten se jatkossa kasvaa ja saako sen kukkimaan.

Amarylliksen hoito-ohjeet ja uudelleen kukittamisen ohjeet kuun mukaan on bonus-materiaalina Huonekasvien hoito kuun mukaan -verkkokurssilla, joka on yritykseni Puutarha Studion.
Amaryllikset eivät nimittäin ole kertakäyttökukkia, vaan kukkivat oikealla hoidolla tulevinakin vuosina.

Uuden amarylliksen sipulin istutus

Tässä on nyt Korpikankaalta saatu amarylliksen sipuli, josta kerroin Kasvata itse joulukukat eli hyödä kukkaan -postauksessa.
Nyt olen jo istuttanut sen sipulin, koska haluan sen kukkivan joulukuun alussa. Eli ensin liotin sen juuria vedessä noin 15 min, jotta juuret imevät itsensä pulleiksi. Sen jälkeen oli helpompi leikata huonot juuret ja juurenosat pois.

Sipulikukille suositellaan ilmavaa kaktusmultaa. Itse olen käyttänyt amarylliksille kasvusammalta, joka on 100% sammalta ja toki lannoitettu ja kalkittu valmiiksi. Olen huomannut, että amaryllisten juuret ovat siinä kasvaessaan parhaimmassa kunnossa lepojakson jälkeen.
Joten nyt tällekin laitoin pelkkää kasvusammalta.

Amarylliksen sipulista pilkistää jo nuppu, jee!

Kun olin istuttanut tämän uuden sipulin ruukkuun, niin vasta sen jälkeen huomasin, että siitä pilkistää jo nupun kärki. Tämä saattaa siis kukkia jo kuukauden kuluttua, riippuen huoneen lämpötilasta. Se sopii minulle loistavasti, sillä rakastan joulukukkia ja niitä saa olla jo marraskuusta alkaen 😊

Nuoli osoittaa paksua valkoista nupun kärkeä. 

Lisää erilaisia amarylliksiä eli ritarinkukkia...

Amaryllikset kuuluvat siis edelleen suosikkeihini joulukukista. Kasvatan niitä uusista sipuleista kukkaan eli hyödän joka vuosi jouluksi. Lisäksi säilytän aina kaikki amaryllikset ja kukitan ne uudelleen. Niitä onkin kertynyt jo vaihteleva määrä.
Alla linkkejä erikoisempiin amarylliksiin, joilla on lajikenimi tiedossa.
  • Amaryllis `Nymph` lajikkeella on kerrottu kukka. Se muistuttaa polkkakarkkia, sillä kukka on valkoinen ja siinä on kapeita punaisia raitoja.
  • Amaryllis `Cherry Nymph` on myös kerrottukukkainen, tosin upean punainen. Näillä kerrotuilla kukat on aina niin muhkean upeat.
  • Amaryllis `Samba` lajikkeella on punavalkoinen yksinkertainen kukka. Sen joulunpunaisissa terälehdissä oli leveä valkoinen raita.
  • Amaryllis `Bogota` lajikkeella kukat ovat myös punaiset, mutta terälehdet kapeat. Se onkin todella veikeän näköinen kukkiessaan.
  • Amaryllis `Picotee` lajikkeella sen sijaan on valkoinen kukka ja kukan terälehtien reunassa on kapea punainen raita. Herkän kaunis!
  • Amaryllis `Cape Horn` lajikkeella kukka on pinkki ja sen keskus on valkoinen. Huomasin silloin, että senkin kukissa oli mieto hyvä tuoksu.
  • Amaryllis `Luna` lajikkeella kukka on valkoinen, jossa on vihertävä sävy. Se olisi upea kevätamarylliksenä.


Puutarhaterveisin Sari



Ps. Istutan ja muutenkin hoidan näitä aina kuun mukaan. Se on osa luonnonmukaista puutarhanhoitoa.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti