torstai 10. lokakuuta 2024

Ennakoi puutarhanhoito kuun mukaan

 
Puutarhatöiden ennakointi ja vielä etenkin kuun mukaan, rytmittää kaikki pihatyöt kivasti. Silloin saa tehtyä ne kasveille parhaaseen aikaan ja mikään ei unohdu. Kuun mukaan ajoittaminen tekee vielä sen, että pihatyöt eivät kasaannu yhdelle syksyn viikonlopulle epätoivoiseksi kaaokseksi. Sillä puutarhatöitä tulee tehtyä usein ja vain tietty työ kerrallaan. Se selkeyttää ja tekee puutarhanhoidosta kevyempää. 


Ennakoi jo nyt hedelmäpuiden leikkaaminen...

Omenapuiden leikkaaminen keväällä ei tuota vesiversoja, jos ne leikkaa kuun mukaan. Tämän on monet todenneet käytännössä. 
Koska hyviä päiviä leikkaamiseen on vain muutamia, niin niille päiville kannattaa varata leikkauspuuhalle aikaa omaan kalenteriin. Ja jotta pystyy ennakoimaan ne hyvin, niin olen jo esim. lisännyt verkkokurssille ensi vuoden leikkauspäivät. 
Nyt syksyllä ei enää ole hyvä aika leikata puita, eikä oikein pensaitakaan.


Puutarhanhoidon ajoittamisesta kuun mukaan olen tehnyt useammankin verkkokurssin. Ne löytyvät www.sarinpuutarhakurssit.fi  sivustolta. Kurssit ovat siis yritykseni Puutarha Studion.

Daalian juurakot talvisäilytykseen hyvään aikaan...

Säilytämme ne meidän 35 vuotta vanhat daalian juurakot kellarissa. Nostamme ne maasta tietysti myös kuun mukaan, aivan kuten ne on istutettukin tarkasti hyvinä istutuspäivinä.
Niiden nostoaika on hyvä ennakoida, jotta saa ne nostettua maasta sateettomana päivänä. Siinä on onneksi useampi nostopäivä vaihtoehtona. Tämä nostoaika ei liity kasvavaan tai vähenevään kuuhun, vaan sen ratatasoon.

Meillä on daalian juurakot talvehtineet hyvin. Jopa ne myyrän syömät juurakot, jotka sellaisenaan vietiin kellariin, talvehtivat eivätkä mädäntyneet. Ja ne muuten toipuivat hyvin ja kasvattivat muheat juuripallukat seuraavana kesänä. 


Kompostin ja lämpökompostorin hoito kuun mukaan...

Kompostien hoito voidaan ajoittaa myös kuun mukaan. Silloin puutarhajätteet alkavat maatua paremmin, tosin sitä voi olla vaikea huomata käytännössä, kun komposti muhii niin kauan. Lisäksi kompostin toimivuuteen vaikuttaa se, onko hoitanut sitä hyvin. Sen hoidossa on siis oma rytminsä ja hoitotoimet.
Me emme koskaan käännä puutarhakompostimassaa, mikä on raskas työ. Silti se tuottaa hyvää multaa kahdessa vuodessa, koska hoidamme sitä säännöllisesti.

Ennakoi syyskylvöt sekä ensimmäiset esikasvatukset...

Kylvöissä ja esikasvatuksissa ennakointi on tosi tärkeää. Itse olen jo hankkinut tammikuun kylvöön rimpsureunaisen orvokin siemenet ja merkannut kalenteriin muistiin kylvöpäivän. Näin se ei unohdu.

Nyt syyskylvöissä joutuu seuraamaan säätä, sillä osa kasveista ei saa lähteä kasvuun syksyllä eli odotellaan vielä. Ennakoidessa seurataan oman paikkakunnan pitkää 15 vrk sääennustetta ja tähdätään kylvöt kuun mukaan hyvälle päivälle. Porkkanat kylvetään vähenevällä kuulla, kun taas esim. persilja ja kehäkukat kasvavalla kuulla. Päivät voi katsoa vielä tarkemminkin.

Sipulien istutus kuun mukaan...

Ensimmäisessä kuvassa on kasvitieteellisten tulppaanien ja krookusten sipuleita. Eli ne ja muut kukkasipulit voi istuttaa nyt 16.10.2024 mennessä ja mielellään aamupäivällä.
Sen sijaan talvivalkosipulin kynsiä ei istuteta nyt vaan vasta ensi viikolla. Tosin täällä eteläisessä Suomessa se on vielä liian aikaista.

Mielenkiintoinen artikkeli...

Ylen sivuilla on uusi kirjoitus kuukalenterin käytöstä puutarhatöiden ajoittamisessa. Siinä on haastateltu myös tutkimusprofessoria, minun lisäkseni.  Samoin se lyhyt video, joka oli eilen Puoli7 ohjelmassa, löytyy artikkelista. 

Linkki artikkeliin:


Puutarhaterveisin Sari



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti