sunnuntai 6. lokakuuta 2024

Puutarhatöiden ennakointia - suuntana omavaraisuus

 
Eri puutarhatöiden ja sadonkorjuun ennakointi tuo usein samalla ajansäästöä. Ja itse kun vielä teen puutarhatyöt kuun mukaan kullekin työlle hyvään aikaan, niin sekin myös vaatii pientä ennakointia.  
Onneksi siihen on jo niin oppinut, että se tulee automaattisesti. Näin puutarhatyöt tulee tehtyä ajallaan vähän kerrallaan, ilman työkaaosta.

Tämä kirjoitus kuuluu Suuntana omavaraisuus -yhteispostausten sarjaan, josta lisää jutun lopulla.

Sadonkorjuu ja säilöntä kuun mukaan...

Eri kasvien sadonkorjuun ja säilönnän päivät katsotaan kuun mukaan, niin maku säilyy hyvänä ja esim. hillot eivät homehdu herkästi.
Itse olen nyt etupäässä syönyt tuoreeltaan päärynät ja omenat, koska niitä ei tule paljoa. Sen sijaan aion tehdä japaninruusukvittenin hedelmistä (eka kuva) taas hilloa.  Tosin sitäkin vain pienen määrän. 
Sadonkorjuussa on tietysti hyvä seurata ja ennakoida hedelmien kehittymistä, ettei kerää satoa raakana, eikä ylikypsänä.

Kompostin kokoaminen ja hoitaminen...

Kompostin ja lämpökompostorin hoitoa ennakoimme ja suunnittelemme etukäteen. Siten kompostit saa pysymään hyvässä toiminnassa, tuottamassa uutta multaa. 
Viemme jätettä niihin säännöllisesti sitä mukaan, kun jätettä tulee. Kitkemispäivinä puutarhakompostiin menee monta ämpärillistä rikkaruohoja. 
Sen sijaan varsinainen kompostin hoito tehdään säännöllisin välein ennakoiden. Siten kompostit toimivat hyvin eikä tarvita isoa kompostin kääntämistä tms.. Siis säästyy myös aikaa.

Ennakointia ja jatkuvaa puuhastelua...

Kun on aika leikata puista tai pensaista isompia oksia ennakoimme sille puuhalle hyvät päivät kuun mukaan ja mietimme jo valmiiksi, mihin viemme leikatut oksat. Ja mitä oksille tehdään sen jälkeen. Yleensä pilkomme isommat oksat polttopuuksi ja pienet oksat kompostikasan katteeksi. Ja ihan ohuet oksat päätyvät puutarhakompostiin. 
Oksia pilkotaan joka päivä vähän tai enemmän, sään sekä oman aikataulun mukaan. Yleensä kun puuhastelee joka päivä, ei töitä kerry rästiin.

Taimien kasvatus ja ostotaimet...

Taimikasvatus kannattaa aina tehdä myös suunnitelmallisesti, jotta taimia ei ala kasvattaa liian aikaisin tai liian myöhään. Yleensä kasvatamme vain niitä kasveja, joita tulee syötyä ja jotka on helppoja kasvattaa meidän pihalla.
Jos näyttää siltä, että esikasvatustila ei riitä tai se ei ole hyvä tietyille kasveille, ostan taimet meidän lähipuutarhasta. Heillä on aina tosi hyvät taimet eli kaikkea ei tarvitse/kannata itse esikasvattaa. 
Puutarhatöiden ennakoinnissa kokemus auttaa paljon, siis kun tietää jo, mitä töitä tulee tehdä mihinkin aikaan ja millekin kasville. Samat työt kun yleensä toistuu joka vuosi.

Jos haluaa itse kasvattaa joulukukkia, niin niiden kasvatuksen aloittaminen on myös syytä ennakoida ja tehdä se riittävän aikaisin. Siitä enemmän Kasvata itse joulukukat eli hyödä kukkaan -postauksessa.

Pitkä sääennuste ja puutarhavihko apuna...

Puutarhatöiden ennakoinnissa tosi tärkeää on seurata pitkää 15 vrk sääennustetta, sekä tietysti lyhyttä. Siten on helpompi ennakoida kylvöt ja istuttamiset keväällä sekä syksyllä sadonkorjuut ja yöpakkaselta suojaamiset yms. puutarhatyöt. 
Nyt kun talvi alkaa lähestyä, niin olemme ennakoineet jo siten, että osa puutarhakalusteista, kasteluletkuista yms. on viety varastoon suojaan. Vähitellen valmistelemme siis puutarhaa talveen, säätä seuraten.

Puutarhavihkoon olemme merkanneet ensi vuodelle muistettavia puutarhatöitä, sillä ne helposti unohtuu. Meillä on pari köynnöstä, jotka aion leikata alas keväällä. Samoin muutamaa kasvia pitää siirtää toiseen paikkaan ja ensi keväänä kylvöjä pitää vähän muuttaa.
Puutarhavihkoa on sitten talvella ja aikaisin keväällä kiva selailla ja jatkaa kevättöiden suunnittelua.

Hyvin suunniteltu on jo puoliksi tehty... vai miten sitä sanotaan 😊


#suuntanaomavaraisuus -sarjan yhteispostaukseen osallistuivat myös seuraavat blogit...



Kasvuvyöhyke 1

Krutbacken https://www.krutbacken.fi/omavaraistelijan-ajankaytto-suuntana-omavaraisuus-lokakuu-2024

Jovela https://www.omavarainen.fi/l/lokakuu2024/

Sininen tupa https://sininentupa.blogspot.com/2024/10/katsaus-taman-syksyn-satoon.html

Villa Varmo https://www.villavarmo.com/post/omavaraisuus-tapa-olla-maailmassa

Kasvuvyöhyke 7

Korpitalo https://korpitalo.wordpress.com/2024/10/06/lokakuu-24-ajankaytto-ja-talvi-tulee/



Sarjaa luotsaavat Tsajut https://tsajut.fi ja Korkealan Heikki https://korkeala.fi




Puutarhaterveisin Sari


3 kommenttia:

  1. Sain taas tosi hyviä vinkkejä omaan tekemiseen. Tuo ohuiden oksien pätkiminen on hyvä idea. Ne ovat erittäin hyvä lisä puulämmityksessä, halkomotin hinta kun on korkea tänä päivänä. Kompostointi on mielekästä puuhaa, mukava nähdä kuinka lehdistä ja muusta jätteestä syntyy muhevaa multaa 👌

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla, että sait tästä vinkkejä itsellesi :) Välillä leikattuja oksia tulee tosi paljon ja osa on paksujakin, joten niistä saa yllättävän hyvin polttopuuta. Kesän aikana ne myös kuivuu hyvin, kunhan ovat sateelta suojassa.
      Olen samaa mieltä kanssasi! Kompostointi on kivaa puuhaa ja sieltä tuleva multa on kaikkein parasta multaa kasveille ja maalle!

      Poista
  2. Tässä oli tosi hyvät neuvot, pitäisi vain opetella olemaan suunnitelmallisempi :-D Hyödyt ovat selvästi suuret, mutta kun olen inspis-ihminen.

    VastaaPoista