Isot helpot kasviryhmät...
Tämä on yksi perusasia, kun halutaan helppohoitoinen puutarha. Eli kasveja ei kannata ripotella pitkin pihaa sinne tänne pieniksi ryhmiksi, koska ne tekevät siitä työlään hoitaa. Sen sijaan kannattaa suosia isoja kasviryhmiä, joissa voi olla paljon eri kasvilajeja tai vain muutamia. Iso kasviryhmä on aina helppohoitoisempi, mitä pienet.
Helppohoitoiset kasviryhmät...
Kasviryhmästä saa helppohoitoisemman, kun valitsee siihen helppohoitoisia kasveja. Kannattaa siis välttää talvenarkoja, ötökkämagneetteja, tautiherkkiä yms. kasveja, jotka vaativat enemmän hoitoa.
Sen lisäksi kasviryhmän voi suunnitella niin, että kasvien lehdistö peittää hyvin mullan pinnan. Koska kasvit ovat ekologisempia maanpinnan peittäjänä, mitä katteet. Jopa lähes ilman katteita pärjää hyvin, vaikka tavoitteena on helppohoitoinen puutarha.
Helpot ja maukkaat hyötykasvit...
Jos haluat syötäviä kasveja eli hyötykasveja, suosi monivuotisia, koska ne vaativat vähemmän kastelua, kitkemistä ja muutakin hoitoa.
Voit valita monivuotisista hedelmäpuista ja marjapensaista sellaisia, jotka vaativat vähemmän leikkaamista ja suojaamista. Ja ilman muuta kannattaa valita vain niitä kasveja, joita tulee käytettyä, ellet sitten halua niitä puutarhan eläinten iloksi.
Näin saat luotua helppohoitoisen puutarhan myös hyötykasvien osalta.
Vain pieni ruukkupuutarha tai ei lainkaan...
Ruukkupuutarha ja kesäkukat ruukuissa vaativat kesällä säännöllistä kastelua ja lakastuneiden kukkien poistoa. Toki myös lannoitusta, mutta sen voi hoitaa kätevästi varastolannoituksena.
Yleensäkin kasvi maahan istutettuna pärjää vähemmällä kastelulla, mitä ruukkuun tai kasvilavaan istutettuna. Pihalla saattaa olla kohtia, joihin ei voi istuttaa maahan, vaan kasvit on pakko olla ruukuissa. Suosi silloin isokokoisia ruukkuja, joihin mahtuu paljon multaa. Se helpottaa kastelua.
Muuta nurmikko helpoksi kukkanurmikoksi...
Jos sinulla on nurmikko, joka vaatii kastelua kesäisin, lannoitusta ja 1-2 kertaa viikossa leikkaamista ruohonleikkurilla, se on aika työläs nurmikko.
Saat siitä paljon helppohoitoisemman, kun muutat sen trendikkääksi kukkanurmikoksi. Sitä ei kastella, eikä lannoiteta ja leikataan vain 1-4 kertaa kuukaudessa.
Pihan toteutus ja istuttaminen oikein...
Jos siis helppohoitoinen puutarha on tavoitteesi, niin älä fuskaa pihan rakentamisessa! Pihan toteutus ja kasvien istuttaminen on aina hyvä tehdä oikein. Silloin esimerkiksi istutetut kasvit lähtevät hyvään kasvuun, eikä rikkaruohot heti valtaa niiden multaa.
Kuvan kasviryhmä on tehty tänä keväänä ja siinä on jopa mullan pinnalla kate. Tämä on varoittavana esimerkkinä, kun fuskaa pihan teossa ja hoidossa. Tästä tuli vaikeahoitoinen ja työläs puutarha.
Eli tässä olisi päässyt paljon helpommalla, jos olisi tehnyt alusta asti istutuspuuhat oikein.Helppohoitoinen puutarha...
Eri ihmiset kokevat puutarhan helppohoitoisuuden ja työläyden eri tavalla. Olen opettanut pihasuunnittelua ja pihan rakentamista harrastajille jo parikymmentä vuotta ja siellä huomaa hyvin, miten erilaiset toiveet meillä on puutarhojemme suhteen.
Tässä nyt koottuna muutamia asioita avuksi, jos tavoitteenasi on helppohoitoinen puutarha.
Suunnittele ensin puutarha helppohoitoiseksi...
- suosi isoja kasviryhmiä
- valitse helppohoitoiset kasvit
- suunnittele kasviryhmät helppohoitoisiksi
- valitse kasvit paikan olosuhteiden mukaan
- valitse helppoja hyötykasveja
- suosi monivuotisia hyötykasveja
- minimoi ruukkupuutarha
- suunnittele nurmikko helppohoitoiseksi
- suosi kukkanurmikkoa
- suunnittele pihaa kokonaisuutena helppohoitoiseksi
Toteuta ja istuta puutarha oikein...
- varaa multaa riittävästi ja hyvälaatuista
- istuta kasvit oikein
- tee kasvien alkuhoito oikeilla tavoilla
- selvitä nurmikon teon eri vaiheet
- huomioi parhaat istutusajankohdat
- kastele riittävästi, älä liikaa
- käytä katteita järkevästi
- vältä turhaa kankaitten käyttöä
- pidä mielessä tavoite - helppohoitoinen puutarha
Puutarhaterveisin Sari
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti