Mitä se roina sitten on? Fengshuissa roina on mm. kaikenlaista rikkinäistä ja tarpeetonta tavaraa sekä ihan roskaa.
Pitääkö piha haravoida syksyllä vai ei?
Näin fengshui-konsulttina sanoisin, että ainakin etupiha kannattaa haravoida syksyn lehdistä. Täällä eteläisessä Suomessa lumi ei peitä pihaa kuin pari kuukautta.... ja muun ajan lehtisotku näkyisi 😊
Vaikka juuri pudonneet lehdet ovatkin kauniita ja kahisevat ihanasti, niin ne muuttuvat nopeasti ruskeiksi ja alkavat maatua vähitellen. Takapihalla ja vastaavissa kohdissa se ei haittaa niin paljoa. Siellä lehdet voi myös ajaa ruohonleikkurilla silpuksi ja jättää paikoilleen. Tosin paksut kerrokset kannattaa poistaa, ja tietysti nurmikkotyyppi kannattaa huomioida.
Luonnossa ja metsäpuutarhoissa puiden lehdet saavat jäädä maahan, kysehän on luonnontilaisesta alueesta.
Onko lakastuneet perennojen varret roinaa?
Periaatteessa ne ovat roina-energiaa, etenkin siellä etupihalla.
Tämä kuva on otettu lokakuun vika päivä. Näyttää ihan siistiltä ja kauniilta vanhan talon pihalta. Osa perennoista on leikattu jo lyhyeksi. Muutama perenna vielä kukki, kunnes lumi ja kovemmat pakkaset saapuivat. Niiden varret leikattiin vasta keväällä.Lakastuneet kesäkukat ovat vahvaa roina-energiaa!
Heti kun kesäkukat tai muut kausikukat ruukuissa menevät huononnäköisiksi, ne ovat todella vahvaa roinaa. Ne tulisi heti heittää kompostiin ja ostaa vaikka tilalle jotain uutta kausikukkaa. Tai viedä tyhjät ruukut varastoon.Samoin kuolleet puut ja pensaat ovat vahvaa roinaa! Kuvassa näkyy myös uutta kylvettyä nurmikkoa täynnä korkeita rikkaruohoja... sekin on roina-energiaa.
Roinaa vai luonnon monimuotoisuutta?
Onko rikkaruohot roinaa vai ei, riippuu varmastikin paikasta ja ympäristöstä 😊Tässä hansaruusut kukkivat komeimmillaan ja seassa kasvaa väritykseen sointuvaa heinää. Aika kaunis yhdistelmä. Mutta siellä seassa olevat pujot ja vaahteran alut ovat kyllä roinaa varmasti jokaisen mielestä.
Mihin roinaa voi kerätä?
Joskus on tilanteita, että pitää kasata esim. kaatopaikkakuormaa eli roinaa pihalle. Huonoin paikka roinalle on pääoven lähistö. Lisäksi on muitakin huonoja alueita roinalle, mutta ne ovat pihakohtaisia ja ne tulee esiin fengshui-konsultaatiossa. Roinakasoja ei kannata jättää pitkäksi aikaa.Roinaa on siis myös rikkinäiset ruukut, multasäkit ja tyhjät ruukut väärässä paikassa, rikkinäiset pihavalaisimet, hajoamaisillaan oleva aita yms. Sekä tietysti auton romut, lahot laudat ja muu täysin tarpeeton ja käyttökelvoton tavara pihalla.
#fengshuiblogihaaste
Meitä on kolme bloggaavaa fengshui-konsulttia ja nyt haastoimme toisemme kirjoittamaan samasta aiheesta kerran kuukaudessa. Tämän syyskuun aiheena on siis fengshui-roina.Fengshui-tehosteet, roinaa vai salainen ase my feng shui life -blogi Virpi Karjalainen
Roinaa, roinaa eli haravoidako piha vai ei Sarin puutarhat -blogi Sari Weckström
Tämä on kyllä super jännä haaste! Ja saatte toivoa aiheita, mistä kirjoittaisimme. Ensi kuun aihe on vielä mietinnässä 😉
Virpin kanssa pidämme Ota fengshui-filosofia haltuun, fengshui viikonloppukurssin Helsingissä. Linkistä näet lisätietoja.
Aurinkoisin syysterkuin!
Sari
Ps. huomenna torstaina alkaa taas rikkaruohojen kitkeminen, kuun vaiheiden mukaan. Laitan lähipäivinä juttua syksyn kitkemispäivistä yms.
Hyvä pointti tuo, että etupiha, eniten käytetyt alueet ja sisääntulo ovat tärkeitä pitää siisteinä :-)
VastaaPoistaSe on kyllä tärkeä pointti niille, joilla on järkyn iso piha ja vähän voimia, tai aikaa. Pienen pihan syyssiivous ei ole homma eikä mikään, yleensä :)
PoistaToki fengshuissa roina on aina roinaa, vaikka se olisi piilotettu näkyvistä. Mutta parempi tehdä edes vähän roinan poistoa, kun lamaantua ison homman edessä... jolloin ei saa mitään siivottua.
Mökkitien varrella näkee hyvin miten paljon roinaa ihmiset pihoillaan säilyttävät, usein vuosikymmeniä. Voi kunpa näkisivät ulkopuolisen silmin!
VastaaPoistaNiinpä! Ja on jännää, miten ne roinakasat ovat naapurustossakin yleisiä. Se tyyli ikään kuin tarttuu ja leviää. Tosin fengshui-konsultit tietävät roina-alueille myös muita syitä.
PoistaPerennoiden kukkia olisi kiva jättää talventörröttäjiksi linnuille ruokavaraksi, mutta meillä on niin paljon lehtokotiloita, että niiden takia kaikki kuihtuneet kukat on poistettava.
VastaaPoistaNo onpas harmillista. Osalle pensaista kehittyy myös siemeniä, joita linnut syövät. Ainakin syreeneissä ja ruusupensaissa näkyy paljon lintuja syömässä.
PoistaMeillä taasen on niitä espanjansiruetanoita, ja nekin pitää ottaa huomioon näissä pihan syyssiivoustöissä. Onneksi niiden kanssa on jo oppinut elämään ja homma menee rutiinilla :)
Hyvät esimerkkikuvat! Omakotitalossa asuessani en haravoinut nurmikkoa syksyllä, vaan silppusin ne pieneksi ruohonleikkurilla. Nyt pienen pihan ja käsikäyttöisen ruohonleikkurin omistajana lehdet ovat tosiaan roinaa. Ja totta, kuihtuneet kesäkukat ne vasta roinaa ovatkin! Täytyy kyllä tunnustaa, että kuolleet pelargoniat viettivät parvekkeellani koko viime talven. :)
VastaaPoistaKiitos, sitä tulee kuvattua aina kaikenlaista noita kursseja varten :)
PoistaIso piha on usein ihan erilainen hoidon näkökulmasta, mitä pieni piha. Ja lisäksi pienellä pihalla kaikki on siinä lähellä silmien alla.
On muuten jännää tämä fengshui. Siihen kun innostuu, niin automaattisesti poistaa syksyllä kesäkukat ja muut "helpot" roinat :)
Ihana postaus!
VastaaPoistaJotenkin sitä itse näkee monen roinan olevan arvokasta maanparannusainetta ja kompostin ruokaa. Roina on monta kertaa hyvä juttu, mutta se täytyy tietty olla oikeassa paikassa. Pienikin kuollut ruukkukasvi tai pensas saa puutarhan näyttämään äkkiä sotkuiselta. Mutta kompostissa tuo vanha ruukkukasvi muuttuukin arvokkaaksi tavaraksi. ;)
Kiva kuulla, että pidit jutusta :)
PoistaNiinhän sanotaan, että toisen roina on toisen aarre ;) Kaikki pihan syyssiivouksessa tuleva maatuva jäte kannattaa ilman muuta kompostoida. Siitä tulee parissa vuodessa paljon hyvää multaa. Tässä just tajusin, että meilläkin multaa tulee kuution verran joka vuosi kompostialueelta. Se on iso säästö!
Kiitos tästä postauksesta, se toi uuden näkökulman tähän siivotako- vai eikö siivota asiaan. Itselläni on suuri piha, joten kaikkia alueita on mahdoton "siivota" ja käyn jatkuvaa pohdintaa itseni kanssa asiasta. Aurinkoisia syyspäiviä!
VastaaPoistaNiin paljon olen kuullut kursseillani pohdintaa tästä haravointi-kysymyksestä, että päätin ottaa sen nyt tähän mukaan :)
PoistaMeillä myös on iso piha, ja vain etupiha pidetään tarkemmin haravoituna. Ja muualta haravoidaan vain paksummat lehtikerrokset. Joskus jos on kuiva ja aurinkoinen syksy, ollaan ehditty haravoida koko piha. Mutta usein ei, ja osa puiden lehdistä putoaa vasta lumen mukana. Eli tietty rentous haravointiin kannattaa pitää... kunhan sisääntulo on tip top :)