sunnuntai 24. syyskuuta 2017

Pihakuulumisia syyskuulta

Syyskuu on usein sellainen "odottelukuukausi". Sitä odottaa jännityksellä ehtiikö kaikki kukat kukkia ja marjat kypsyä. Samoin tulee odoteltua ilmojen viilenemistä, jotta pääsisi istuttamaan kukkasipulit maahan. Puiden lehtiäkään ei oikein pääse vielä haravoimaan, koska ne ovat tiukasti puissa. Odotellessa on aikaa nauttia syyspihan kauneudesta, ja suunnitella tulevaa 😊

Ehtiikö kukkaan vai ei...

Ekassa kuvassa on vuosia sitten siemenestä kylvämäni pagodikoreankärhö. Siihen tulee vaaleankeltainen kukka, jos sen nuput nyt tänä syksynä ehtivät aueta.

 Alun perin Viipurista lähtöisin oleva valkokukallinen kriinumi on sekin vielä nupussa. Tänään siirrettiin se täyteen aurinkoon, jospa ehtisi siellä avata tuoksuvat kukkansa. Otin kuvan vähän hätäisesti eli ennen kuin männyn roskat oli siivottu kriinumin lehdiltä.
Tämä on siis vielä ulkona, kuten on myös verenpisarat ja pelargonit katoksessa suojassa sateilta. Daaliat kukkivat edelleen komeasti. Näiden talvisäilytyksen ohjeet, klik

Tämä kaksivärinen puulilja aukaisi viikonloppuna tuoksuvat kukkansa. Nämä ovat ihan uusia, vasta myöhään keväällä istutettuja. Ehkäpä siksi niiden kukintakin on näin myöhässä.

Viileä kesä on selvästi haitannut orkidealiljan (Lilium speciosum) kukintaa, sillä se on jo yli 2 viikkoa myöhässä viime vuodesta. Nuppujakin siinä on tosi vähän. Tätä täytyy muistaa lannoitta ensi keväänä... ja ehkä varmuudeksi siirtää aurinkoisemmalle paikalle.

Vasta muutama perenna lakastunut...

Tarhajuoru lakastuttaa lehtensä aina ensimmäisten joukossa. Sen sekaan on kylväytynyt akileijan taimia, jota ei kesällä ole raaskittu kitkeä pois. Ja poimulehdenkin kukat ovat jo aika ruskeita, joten tämä kohta siistittiin...
... ja lehtoakileijakin pääsi paremmalle paikalle.

Joka ikinen syksy, tai oikeammin loppukesä, metsälehmus tiputtaa keltaisia lehtiä vähän väliä. Meidän pihalla oravien lempipuu on tämä lehmus, joten puun roskat ei oikeastaan haittaa. Ne on niin helppo haravoida kompostiin.

Kukkasipulit odottavat lokakuuta...

Olen varmaankin aina istuttanut sipulikukat vasta lokakuussa pihalle ja marraskuussa kukkasipulit ruukkuihin kellariin. Joten teen niin tänäkin vuonna. Liian aikaisin istutettujen sipulien kukinta voi häiriintyä lämpimästä syksystä, eli liian lämpimästä maasta istutushetkellä. 
Kuten kuvasta näkyy, ruukkuihin on kevääksi tulossa aika keltavoittoista. Pihalle on sen sijaan hankittu punaisia tulppaaneja, ja tavallisia narsisseja. Vielä pitäisi hankkia sinisiä krookuksia, ne meinasi unohtua. Nämä sipulipakkaukset on saatu Korpikangas Siemen-Fröltä blogijuttujen tekoon.

Mitä kuuluu hohtopiikkiputkille...

Riitja kyseli, miten hohtopiikkiputken kylvö onnistui. Siemenet itivät hyvin, muistaakseni kahden kylmäkäsittelyn jälkeen. Pidin taimia pitkään parvekkeella, turvassa etanoilta. Ehkä liian pitkään, sillä muutama taimi kuoli loppukeväällä ja vielä muutama kesällä. Istutin taimet pihalle, ja tällä hetkellä niitä on yksi hengissä. Etanat ovat ihan hullaantuneita syömään sen lehtiä. Eli olisi kannattanut istuttaa taimet heti pihalle kun yöpakkaset olivat ohi, ja kylvölaatikkoon, jonka reunassa on etanaeste. Harmillisesti tänä keväänä kylvölaatikko oli jo täynnä muita taimia. 
Saas nähdä, onko tämä hohtopiikkiputki vielä elossa ensi keväänä 😊

Ihanaa syyskuun viimeistä viikkoa!

Terkuin Sari

6 kommenttia:

 1. Meilläkin on syyskuu odottelukuukausi, kun viinirypäleet eivät meinaa ehtiä kypsyä ja pensasmustikoissakin on vielä raakileita. Onneksi tuli nämä lämpimät päivät. Mukavaa syksyä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, nämä lämpimät päivät auttavat nuppuja aukeamaan ja marjoja kypsymään. Toivottavasti jatkuvat vielä monta päivää :)
   Oikein ihanaa syksyä sinullekin!

   Poista
 2. Meillä on istutustöitä riittänyt, joten ei ole kerinnyt oikein vielä odotella mitään. Vaikkakin juurikin nuo työt, mitä mainitsit, ovat tuloillaan <3 Ihana kun on ollut aurinkoista, niin on ollut mukava puuhastella pihalla <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt onkin mitä parhain istutusaika monivuotisille talvenkestäville kasveille. Ja jatkuu osin lähes koko syksyn. Meilläkin pitäisi istuttaa muutama kasvi, tosin taimet ovat vielä taimimyymälässä ;)
   Sää on kyllä ihanan lämmin, eli kyllä nyt kelpaa :)

   Poista
 3. tiälläkin on vielä satoa kypsymässä. Oon pikkusipuleita istutellu ja raivaillu kesäkukkia pois ja syyskukkia laitellu. Tuo Kriinumi ol luultavasti äidilläni silloin kun olin lapsi, jotenkin tutun näkönen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kriinumit olivat ennen suosittuja ruukkukasveja, eli hyvin mahdollista, että äidilläsi oli kriinumi. Ne vaativat viileämmän lepokauden, ja ehkä siksi ovat jääneet pois suosiosta. Tämän valkoiset kukat tuoksuvat aivan ihanalle, kunhan nuo nuput aukeaisivat :)

   Poista