maanantai 4. heinäkuuta 2022

Hyötytarhan kuulumisia - omavaraisuus kotipihalla

Tässä hyötytarhan kuulumisia pitkän sateettoman jakson jatkuessa. Nyt kitkemiset on tauolla, kuun mukaan, joten kasvimaalla on hieman rikkaruohoja. Huomasin vasta tästä kuvasta, että mullassa kasvaa jotain ihmeellistä heinämäistä. 
Tämä kirjoitus kuuluu Suuntana omavaraisuus -yhteispostausten sarjaan, josta lisää jutun lopulla.

En siis kiinnittänyt noihin heinämäisiin rikkaruohoihin mitään huomiota, kun otin kuvat. Täytyypäs seurata, mitä niistä kasvaa. Jos tunnistat kasvin, niin kerro ihmeessä. En muista nähneeni tuollaisia alkuja aiemmin. Alla vielä lähikuva niistä.

Hyötytarhan kuulumisia...

Kasvimaalla punajuuret ja tillit ovat ehkä rehevimpiä kasvussa, mikä on aika jännää. Selitys siihen on todennäköisesti niiden vieressä kasvavat monivuotiset kasvit, jotka luovat pientä varjoa lehdillään. Samoin on käynyt kukkaniityn kylvöissä eli varjoisemmalla paikalla kasvu on hyvää ja auringossa taasen kasvu on heikkoa.

Onneksi meillä on biohiiltä kasvimaan mullassa, sillä ilman sitä ei herneet kasvaisi näin hyvin. Herneet olisivat tosi minikasvuisia, kuten Kokemuksia biohiilestä kasvimaalla -postauksessa näkyy.
Heti kun sää viilenee tai tulee sateita, hitaasti kasvavat kasvit tekevät kasvupyrähdyksen.  Ensi viikolle onkin luvattu sateita... koko viikolle jopa 5,4 mm. Saa nähdä kuinka käy. 


Meillä on kasvimaalla vain ne kasvit, jotka tekevät satoa kesän jälkipuoliskolla ja syksyllä. Salaatit ja persiljat ovat seinänvierustalla kastelualtaissa, kuten aiempinakin kesinä Hyötytarha sokkelin viereen - hyödynnä koko piha.

Peruna näyttää tältä. Vaikka kuivuuden takia perunan kasvusto ei peitä edes maanpintaa ja on tosi matalaa, voi perunasadosta tulla hyvä. Näin on ollut aiempina kolmena kuivana kesänä. Istutamme perunan kuun mukaan hyvänä perunan istutuspäivänä, jolloin perunan kasvu painottuu mukuloihin, eikä versoihin.


Mitä kuuluu hyötytarhan hedelmäpuille...

Päärynässä on ennätyksellisen paljon raakileita, ehkä vähän liikaakin. Onneksi osa raakileista näyttää surkastuvan ja kohta putoavan pois. En tehnyt siis raakileharvennusta vielä, vaan käytin sen ajan muuhun.

Vanhoissa omenapuissa näytti olevan aika paljon omenankehrääjäkoin toukkia. Koska ei ole satanut, niin sadepisarat eivät ole huuhdelleet niitä omenapuusta alas. Ensi vuonna pitääkin muistaa seurata tilannetta kesäkuun alussa. Jos meidän alueella sateettomat kesät alkavat olla vakio, niin näitä toukkia pitää silloin hävittää. Muuten ne lisääntyvät ja voivat tuhota kaikki lehdet, mistä omenapuut  jo kärsisivät.

Mansikkakankaan tilalle hamppukatematto...

Kesäkuussa poistettiin mansikkamaalta vanha musta mansikkakangas, joka on muovikudelmaa. Sen tilalle laitettiin vaaleaa hamppukatemattoa. Näillä helteillä musta mansikkakangas kuumentaisi maata liikaa eli onneksi se on nyt pois. 

Mansikka kukkii ja kypsentää raakileita parhaillaan. Laitan myöhemmin tänne oman postauksen, miltä hamppukatematto vaikuttaa mansikkamaan katteena.
Postaus siitä kankaan vaihdosta Mansikkakankaan tilalle hamppukate.

Parvekkeen hyötytarhan kuulumisia...

Viime kuussa kirjoitin Helppoa omavaraisuutta parvekkeella -postauksessa näistä parvekkeen altakasteluruukun ja -laatikon istutuksista. Kuukaudessa kasvit ova täyttäneet laatikon niin, että yrttejä on pakko syödä koko ajan, jotta etualan ruukkutomaatit saavat valoa😊

Laatikko on siis Biolanin Planter Kasvatusallas, joka on kuin iso altakasteluruukku. Sen takareunassa kasvaa korkeampia amppelitomaatteja, jotka kukkivat innolla ja hyvin näyttää olevan jo raakileitakin. Niistä olen poistanut sivuversoja, vaikka se ei ole välttämätöntä. Kohta taas harvennan siitä versoja ja ehkäpä jo alalehtiäkin. Sen pääversoja on tuettu ihan tukikepeillä.  
Tämä Planter on osoittautunut tosi loistavaksi pienen tilan viljelylaatikoksi.

Tänään tai ihan lähipäivinä kypsyy jo eka tomaatti, jee! Kylvin näiden siemenet vasta huhtikuun puolessa välissä ja nyt heinäkuun alussa kypsyy ekat pienet tomaatit. Aika nopeita!


#suuntanaomavaraisuus -sarjan yhteispostaukseen osallistuivat myös seuraavat blogit...


Kasvuvyöhyke 1

Jovela https://www.omavarainen.fi/l/heinakuu2022/


Kasvuvyöhyke 7

Korpitalo https://korpitalo.wordpress.com/2022/07/04/heinakuu-22-omavaraisuus-youtubessa


Sarjaa luotsaavat Satu https://tsajut.fi ja Heikki https://korkeala.Puutarhaterveisin Sari


8 kommenttia:

 1. Vastaukset
  1. Kyllä, olen samaa mieltä. Etenkin kun siinä ei ole lainkaan sidosainetta, vaan se on 100% kuituhamppua. Lisäksi kuituhampun viljelyssä ei ole käytetty torjunta-aineita eli sopii täydellisesti luonnonmukaiseen viljelyyn :)

   Poista
 2. Hamppukatematto rules! Hirvittää, miten paljon ihmiset käyttävät muovia puutarhoissaan ja jopa kasvimaillaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mansikkamaan mansikkakankaalle on ollut vaikea löytää korvaajaa, jota olisi helposti saatavilla. Tämä hamppukatematto vaikuttaa todella hyvältä mansikkamaalle. Olenkin tosi innoissani, että löysin sen :)
   Se on totta, että ihmiset käyttävät erilaisia "kankaita" pihalla hyvin huolettomasti. Osa jopa viljelylaatikoissa ja vielä väärin niin, että niistä tulee nopeasti mikromuovia multaan.

   Poista
 3. Ihanaa saada omia tomaatteja! Maku on niin loistava. Olen ihan kade!
  Onpa jänniä nuo suippolehtiset. Melkein tulee mieleen joku gladiolus, mutta kuvasta ei oikein saa käsitystä lehden paksuudesta tai rakenteesta.
  Tänä vuonna on tosiaan paljon omenankehrääjäkoita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä on tosi ihanaa poimia täysin kypsiä tomaatteja. Niissä maku on mitä parhain :)
   Jätettiin ne heinämäiset rikkaruohot kasvamaan, vaikka ne tulee olemaan hieman hankalassa kohdassa. Eilen tutkittiin niitä ja vieläkään ei keksitty mitä ne on. Eivät ole kuitenkaan heiniä, ehkä jokin sipulikasvi tai perenna. Jänniä ylläreitä :)

   Poista
 4. Tuo hamppukate menee meillä ensi vuoden listalle heti! Kiitos vinkistä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hamppukatetta kehutaan paljon, eikä ihme. Etenkin tämä hamppukatematto vaikuttaa tosi hyvin pitävän maan rikkaruohottomana. Ja mansikat puhtaina. Ilman muuta kannattaa kokeilla!

   Poista