sunnuntai 24. heinäkuuta 2022

Pensaiden ja vesakon hävitys kuun mukaan

Nyt on pensaiden ja vesakon paras hävitysaika kuun mukaan.  Nämä hävityspäivät ovat myös loistavia Kitkemispäiviä. Ajattelin tässä vielä muistuttaa näistä, vaikka suurin osta teistä lienee merkannut ne kalenteriin jo aikaa sitten. Nämä ovat nimittäin ne päivät, jotka kannattaa ehdottomasti hyödyntää!

Pensaiden ja vesakon hävityspäivät kuun mukaan...

Jos pihallasi kasvaa jokin pensas, minkä haluat hävittää, se kannattaa tehdä nyt iltapäivästä. Silloin pensas leikataan aivan maata myöden. Jos se on tehnyt juuriversoja kauemmas, nekin leikataan samalla tavalla. Jos olosuhteet ja sää on vielä ihanteelliset, niin pensas voi kuolla siihen. Tai se tekee vielä muutaman veson maan pinnalle, mutta ne on helppo hävittää seuraavana hävityspäivänä.

Ensimmäisessä kuvassa on poppelin juuriversoja pihlaja-angervon seassa. Nekin on hyvä hävittää nyt.

Nämä pensaiden ja vesakon hävityspäivät tehoaa vadelmaan, ruusuihin, haavan versoihin jne. Ne toimii hyvin myös metsän hoidolliseen vesakon torjuntaan eli puiden siemen- ja kantoversojen hävittämiseen.

Pensaiden ja vesakon parhaat hävityspäivät 24.-27.7.2022


Kannattaa kuitenkin hieman olla tarkkana, ettei häiritse lintujen pesintää. Eli jos olet huomannut lintujen edelleen esim. vievän ruokaa pensaikkoon, siellä on todennäköisesti linnunpesintä kesken. Tällaisen kohdan kasvillisuuden hävitys tehdään vasta elokuun pensaiden ja puiden hävityspäivinä.

Hyvät Kitkemispäivät myös nyt...

Samat päivät ovat myös hyviä Kitkemispäiviä, kuun mukaan. Tästä eteenpäin näitä parhaita Kitkemispäiviä onkin vain kerran kuukaudessa, joten nämä kannattaa hyödyntää nyt.

Tällöin saa hävitettyä hankalat rikkaruohot, jopa ilman juurien kaivamista maasta. Itse hävitin ruttojuuren noin 1,5 kesässä, kevyesti ilman maan kaivamista. Siitä kitkemistekniikasta enemmän Tehokas kitkeminen kuun mukaan -verkkokurssilla.

Ennakointi vähentää hävitystyötä...

Monissa palautteissa, joita olen saanut kuukursseista, on kiitelty sitä, että ymmärtää nyt ennakoida. Siis suunnitella etukäteen ajankohdan, jolloin kitkee tai hävittää kasveja. Tietysti kuun mukaan. Silloin kasvit on saatu hävitettyä pienellä työllä. Sen sijaan jos poukkoilee kitkemään tai hävittämään vesakkoa milloin itselle parhaiten sopii, käy niin, että rikkaruohot ja vesakko kasvaa nopeasti taikaisin. Joskus jopa entistä runsaampana.

Ennakointiin kuuluu myös se, ettei päästä hankalasti siemenistä kylväytyviä rikkaruohoja kukkimaan. Tai etenkään tekemään siemeniä.
Kuvassa istutetussa kasviryhmässä kasvaa matalaa sianpuolukkaa. Näky on aika surullinen, sillä sianpuolukan seassa ja vieressä kasvaa niitä voimakkaasti siemeniä tekeviä kasveja. Ensi vuonna sianpuolukka onkin täynnä lupiinia, pujoa ja heinää. Tietää isoa kitkemisurakkaa, joka vaatii jo järeämpää kitkemistekniikkaa. 

Kitkemistekniikat haltuun...

Syy, miksi kitkeminen ei tuota tulosta ja miksi rikkaruohot vain jatkavat kasvuaan, on usein väärä kitkemistekniikka tai väärä kuun vaihe. Jos kummatkin on väärin, niin rikkaruohot saavat  kitkemisestä sykäyksen hurjaan kasvuun.

Jotta voi oppia hyvät kitkemistekniikat eri tilanteisiin ja vielä tietää oikeat kuun vaiheet, tarvittiin uusi Tehokas kitkeminen kuun mukaan -verkkokurssi. Se on siis yritykseni Puutarha Studion. 
Nimittäin huomasin neuvontakäynneillä ja muutaman tutun kanssa, että he eivät osanneet kitkeä oikein eli heiltä puuttui kitkemistekniikat. 

Rikkaruoho on kasvi, joka kasvaa väärässä paikassa...

On paljon upeita ja esimerkiksi pörriäisielle tärkeitä kasveja, mutta ne saattavat vallata nopeasti perennapenkit ja pensaat. Silloin ne ovat rikkaruohoja ja niistä tulee ongelmia, jos niitä ei kitke pois.
Jos niille varaa oman alueen, jossa ne saavat kasvaa, ne eivät enää olekaan rikkaruohoja. Mutta kannattaa kuitenkin estää niitä leviämästä muualle😊


Antoisaa ja tuloksellista hävitysaikaa!

Puutarhaterveisin Sari


12 kommenttia:

  1. Kiitos paljon taas arvokkaasta tiedosta,ehdin keskiviikkona käydä haapojen taimiversojen kimppuun,toivottavasti ei ne nyt heti pomppaa uudestaan,jatkuvasti ne puskevat uutta versoa kaikkialle,jos olisi oma piha eliminoisn ne,mutta on taloyhtiön,jota koetan parhaan kykyni mukaan pitää,edes jotenkuten ylimäärisistä puiden taimista ja rikkakasveista vapaana.Terveisin Leena

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla, että pidit jutusta :) Todennäköisesti ne eivät heti ryöhähdä voimakkaasti uuteen kasvuun, vaikka ei ollutkaan paras mahdollinen päivä. Kerrothan sitten syksyllä, kuinka kävi. Olisi mielenkiintoista kuulla.
      Jatkossa kannattaa hävittää juuriversot näinä loppukesän vesakon hävityspäivinä, niin pysyvät tehokkaimmin poissa. Vaikkakin haapa tekee aina uusia juurivesoja, joko enemmän tai vähemmän :)

      Poista
  2. Kiitos vinkeistä ja tiedoista! Täytyykin katsoa pihaa sillä silmällä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ole hyvä! Nyt on tosiaan mitä loistavin aika tutkia pihaa ja sen kaukaisimmatkin nurkat, josko löytyisi hävitettäviä kasveja.
      Ja poistaa ne, niin eivät heti kasva takaisin :)

      Poista
  3. Taloprojekti alkaa pikkuhiljaa siirtyä pihatöihin. Ensimmäinen kitkemisiltapäivä done. Isosäkki on puolillaan leskenlehteä ja pujoa. Sain aika pitkälti juuria vedettyä maasata. Huomenna keskityn vesakoihin. Niitä riittää! Kiitos Sari neuvoista ⚘😊

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ole hyvä :) Kuulostaa ihan mahtavalta! Näiden Kitkemispäivien yksi etu on se, että rikkaruohot lähtevät hyvin juurineen ihan käsin vetämällä. Nyt on monta hävityspäivää peräkkäin, joten onkin hyvä jakaa hävitystyöt useammalle päivälle :)

      Poista
  4. Kiitos muistutuksesta! Tämä on tärkeä minulle ja olin aivan unohtanut tämän. Pitääpäs teroittaa sakset ja lähteä pihalle hävityspuuhaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olipa hyvä, että huomasit tämän postauksen :) Nämä kun ovat vuoden parhaimmat hävityspäivät, niin ne kannattaa ehdottomasti käyttää hyväksi. Tsemppiä hävityspuuhaan!

      Poista
  5. Tämä helpottaa puutarhanhoitoa huomattavasti ,viime vuonna poistin vuorimännyn ja tein sitten myöhemmin kuunliljapenkin sen tilalle.Tänään karsin yli alueensa levittäytyneitä perennoja.Rikkaruohoja ei enää oikeastaan kasva kukkapenkeissä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tosi kiva kuulla, että koet näiden Kitkemispäivän helpottavan puutarhanhoitoa!
      Kun sitkeästi noudattaa niitä, niin aikaa myöden rikkaruohoja ei ole enää kasviryhmissä. Etenkin jos kasviryhmät on suunniteltu ja istutettu järkevästi :)

      Poista
  6. Kiitos muistutuksesta. Usein vaan tahtoo käydä niin että vaikka miten suunnittelisi etukäteen ei aika tahdo riittää siihen että kitkeminen onnistuisi juuri kitkemispäivänä. Nytkin on taas miljoona muuta kiireellisempää asiaa jotka pitäisi pystyä hoitamaan ensin. Sitten sitä tulee kitkettyä silloin kun muuta puuhaa ei ole ilmestynyt kalenteriin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ole hyvä :) Totta, en itsekään ehdi joka kerta kitkemään. Mutta ei kannata kitkeä muuna aikana, etenkään hankalia rikkaruohoja. Siksi opettelenkin parempaa "aikataulujen suunnittelua", jotta saa hyödynnettyä Kitkemispäivät :)
      Nimittäin silloin kitkeminen vähenee huomattavasti ja aikaa jää enemmän muuhun. Jos taas kitkee huonona aikana, saa kohta kitkeä kohdan uudelleen eli kitkeminen kasvaa entisestään. Se motivoi :)

      Poista