lauantai 13. lokakuuta 2018

Kukkasipuleita terassiruukkuun, ja tietysti biohiilimultaan

Blogiyhteistyö - Biolan
Nyt ensimmäistä kertaa kokeilen sipulikukkia ulkona terassiruukussa. Pitkään mietin, mitä multaa ruukkuun laittaisi, jotta sipulit lähtisivät siinä juurtumaan hyvin. Päädyin tietenkin biohiilipitoiseen Biolanin Kesäkukkamultaan, koska siinä kaikki isot pelargonit ja verenpisarat ovat kasvaneet niin komeasti. Multa on lisäksi sopivan "ilmavaa" sipulikukille.

Biohiililtä sisältävä Kesäkukkamulta...

Olen niin vakuuttunut biohiilen eduista kasveille, että nykyään suosin piharuukuissa vain tätä Biolanin Kesäkukkamultaa. Biolanilla on myös toinen multa, jossa on biohiiltä eli Istutusmulta. Se olisi voinut olla jopa parempaa näille sipulikukille, koska siinä on lisäksi mykorritsaa. Päädyin nyt kuitenkin Kesäkukkamultaan. Kummatkin mullat on muuten luomumultaa.
Biohiilen palat erottuvat selvästi, ja keräsin niitä mullan pinnalta käteen kuvaushetkeksi. Nämä biohiilet ovat "ikuisia", joten tämä multa on arvotavaraa.
Vähän tässä suunnittelin, että ensi kesänä istutan multaan yhden kesäkukan. Eli multa ja sipulit saavat jäädä ruukkuun ainakin vuodeksi.

Narsissien ja helmililjojen istuttaminen ruukkuun...

Tein nyt sipulien istutuksen vähän eritavalla eli täytin ensin ruukun mullalla ja vasta sitten istutin sipulit.
Sipulin päälle pitää tulla multaa noin kaksi kertaa sipulin korkeuden verran. Joten mittasin, että multaa pitää tulla tämän narsissin sipulin päälle sormen pituudelta.
 Kahdella sormella painoin reijän multaan ja työnsin sipulin reikään. Halusin tästä luonnollisen rennon sommitelman, joten sipulit eivät tulleet tasavälein ja säännöllisesti. Ja ei haittaa lainkaan, vaikka ne olisivat ihan vierekkäin tai helmililjan sipuli tulisi ihan narsissin sipulin päälle. Niiden kasvu kyllä ohjautuu luonnollisesti väljempään kohtaan.
Lopuksi kannettiin ruukku terassille ja kasteltiin multa.

Ruostekukat syyskasvina...

Nyt on ollut niin lämmin syksy, että ruostekukka on vieläkin pihalla. Sen lehdet ovat tosi kauniit alppiruusun edessä. Tähän kohtaan ei edes ne parin yön pakkasetkaan osuneet pahasti.
 Keväällä tämä täytyy jakaa ja hankkia sille uudet ruukut. Se kasvattaa uusia alkuja ruukun halkeamastakin. On kyllä hurja kasvu! Uusi multa tulee myös olemaan biohiilipitoista Kesäkukkamultaa. Se helpottaa niin paljon kastelua kesäaikaan.

Syyssyrikät vielä pihalla...

Pienet pakkaset eivät haittaa syyssyriköitä, joten nekin saavat vielä olla pihalla. Tämä lilakukallinen kaivetaan  kellariin talvisäilöön, ennen kuin pakkasjakso alkaa. Saas nähdä, milloinkohan sää muuttuu. Tänään oli niin ihanan lämmintä, ja huomiseksi on luvattu vielä lämpimämpää 😊

Daaliat ja talvisuojaukset...

Ne yöpakkaset mustuttivat daalian varret, joten ne on jo kaivettu ylös maasta. Parhaillaan ne ovat autotallin lattialla kuivahtamassa. Laitankin niistä oman postauksen, sillä mukulat olivat hämmästyttävän isoja.
Vanhempi postaus daalioiden talvisäilytyksestä Daalian istutus ja talvisäilytystesti

Ainoat talvisuojaukset mitä nyt kannattaa tehdä, on nuorten puiden runkojen suojaaminen runkosuojalla sekä esimerkiksi pensasmustikoiden suojaaminen kanaverkolla.
Kylmyyttä vastaan tehtävät talvisuojaukset laitetaan vasta maan pinnan jäädyttyä, eli täällä etelässä ehkä joulukuussa 😉
Juttu viime tammikuulta Ryhmäruusut suojattu talvisuojaturpeella. Talvisuojaturve kannattaa muuten ostaa ajoissa varastoon. Sillä kun on suojaamisen aika, sitä voi olla enää vaikea löytää myymälöistä.


Olen saanut Biolan Kesäkukkamullan Biolanilta testaukseen. Kiitos heille!

Ihanaa viikonloppua!

Terveisin Sari

12 kommenttia:

 1. Nyt oli kyllä nii rutikuiva kesä, että kokeelen varmasti biohiilipitoosta multaa, jos jostaki sitä löyrän.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä kesä osoitti kyllä biohiilen suuren hyödyn... kasvit voivat hyvin ja kastelija pääsi helpommalla :)
   Meillä on muutama iso ruukku, jossa on vanhat verenpisarat. Tuossa Kesäkukkamullassa ne olivat reheväkasvuisia, vaikka multaa ei kasteltu niin usein kuin ennen. Pitäisikin kirjoittaa postaus kesän kokemuksista.
   Noita biohiilimultia on isommissa rautakaupoissa. Ja voi muuten näin ajoissa jo käydä toivomassa, että tilaavat multaa ensi kevääksi ;)

   Poista
 2. Kiinnostavaa lukea sipulikukkien onnistumisesta sitten aikanaan! Ja aah, silloin kevät onkin jo paljon lähempänä :-)
  Kiitos luujauhosta, hain sen postista Nauvosta ja istutimme loput kukkasipulit Ransun avustuksella, tai hän avusti eniten sen luujauhon kanssa ;-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä on jännä testaus, ja ehkä vielä istutan ruukkuun krookuksiakin. Laitan siitä sitten kuulumisia viimeistään puolen vuoden kuluttua :)
   Kiva kuulla, että paketti tuli perille. Tänään istutin muutaman tulppaanin sipulin kukkapenkkiin, luujauhon kanssa. Aika hauskasti vierailulla ollut koira oikein vauhdikkaati ryntäsi nuuhkimaan kädessäni ollutta pakettia. En heti edes tajunnut, mikä koiralle oikein tuli ;)

   Poista
 3. Jälleen tosi kiinnostava postaus.Mun sipulikukkaistutukset ruukkuun eivät ole edellisinä kahtena vuotena onnistuneet ,pihavajassa oli niin kosteaa että sipulit mädäntyivät ja piharuukussa oli joku muu vika :).Nyt laitoin kukkalaatikkoon ja laatikon pahvilaatikkoon ja parvekkeelle,käytin juurikin sitä mykorritsaa sisältävää istutusmultaa mistä mainitsit :) .Oli kyllä upeat päivät istutusten tekoon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi kiitos palautteesta! On niin ihana kuulla, että näistä postauksista saa jotain hyötyä tai muuten vaan ne tuottavat iloa :)
   Olen aiemmin kellarissa saanut sipulit menestymään, tosin joskus jokin vaateliaampi sipulikasvi ei vain onnistu. Tavalliset sen sijaan ovat helppoja.
   Samoin ulkona piharuukuissa sipulit voivat onnistua, jos ruukku on riittävän isoa ja suojassa vesisateelta talvella. Nyt ihan ekaa kertaa kokeilen itse, jännä nähdä miten käy.
   Biolanin mykorritsaa sisältävä Istutusmulta on kyllä ihan huipputuote, ja se on Suomen Puutarhakauppiaat ry:n Vuoden Puutarhatuote 2018.

   Poista
 4. Minkäslainen ph arvo tuossa mullassa on? Onko vielä säkki tallessa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt on ulkona niin pimeää, etten viitsi taskulampulla mennä tutkimaan säkkiä ;) Biolanin nettisivuilla on hyvät tuotetiedot ja siellä näyttää olevan Kesäkukkamullan pH 6,5 eli sopiva suurimmalle osalle puutarhakasveja.

   Poista
 5. On kyllä mielenkiintoista kuulla kokemuksiasi sitten keväällä siitä, miten sipulien kasvatus onnistui ulkona tuossa eristetyssä ruukussa. Toivon mukaan hyvin ja saat nauttia hienosta kukinnasta. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli ihan pakko itsekin kokeilla kukkasipuleita tässä termoruukkussa, kun kuulin siitä hyviä kokemuksia. Siis että sipulit olivat kukkineet hyvin keväällä, vaikka ruukku oli ollut talven lasitetulla terassilla. Eli toivoa on :)

   Poista
 6. Kerro ihmeessä keväällä miten ruukkukasvatus onnistui. Minä olen kokeillut parina vuonna isossa ruukussa, sipulit mätänivät :( Mutta ruukku ei ollut tuollainen eristetty versio. Mistä ostit sen? Tuota biohiilimultaa pitänee kokeilla ensi kesänä, kiitos vinkistä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ilman muuta kerron keväällä, onnistuiko vai ei. Näitä termoruukkuja on kyllä kehuttu paljon, joten jokin taika niissä täytyy olla. Niitä on myynnissä rautakauppojen puutarhaosastoilla ja isoissa puutarhamyymälöissä. Tosin keväällä eniten :)
   Ruukku on talven terassilla seinän vierellä, katoksen alla. Nimittäin ruukkukasveille sadevesi tekee usein tuhoja talvisin.
   Biohiilimulta on kyllä loistotuote ruukkuihin, ja viljelylaatikoihin. Kasvit voivat paremmin, kun eivät heti kärsi kuivuudesta.

   Poista