perjantai 26. lokakuuta 2018

Odotettu Wanhan ajan Kuukalenteri 2019, ja ensi vuoden suunnittelua

Kävin tänään pikapikaa Helsingin Kirjamessuilla hakemassa uuden Wanhan ajan Kuukalenterin 2019. Sain samalla ensi viikon arvontaan yhdeksi palkinnoksi tämän uuden Kuukalenterin, pienenä ennakkovinkkinä. Uusi kalenteri tietää aina myös tulevan vuoden suunnittelun aloittamista. Se onkin jännää...

Uusia merkkejä Wanhan ajan Kuukalenteri 2019...

Uudessa Kuukalenterissa on kastelupäivien kohdalla vesipisara, kuten kuvassa kalat-eläinmerkin alla. Sen lisäksi kalenterissa on merkitty syksyn sipulikukkien istutuspäivät sekä pensasaidan leikkauspäivät. Tosi hienoja lisäyksiä!

Kuukalenterit Yläkuu kustannukselta...

Kirjamessuilla näitä ensi vuoden Kuukalentereita myi tietysti kalenterin kustantaja eli Yläkuu kustannus. Anne itse oli paikalla tuttuun tapaan. Olikin tosi kiva tavata Anne ja muu kuu-porukka 😁

Syksyn kylvöt ja istutukset kuun mukaan...

Nyt vähenevän kuun aikaan on hyvä istuttaa talvivalkosipulit täällä eteläisessä Suomessakin, mutta porkkanaa en vielä kylvä. Siihen on ihan liian lämmintä ja ensi viikolle on luvattu lähes +10 astetta.
Perennojen ja kukkien syyskylvöt kannattaa myös tehdä myöhemmin, ja kasvavalla kuulla.

Kuun vaiheet kylvöissä ja istuttamisessa varmistavat hyvän kasvuunlähdön ja suurentavat sadon määrää. Kuu vaikuttaa myös muihin puutarhan hoitotoimiin kuten kitkemiseen, kasteluun ja leikkaamisiin. Itse olen erittäin vakuuttunut kuun mukaan toimimisesta, sillä olen testaillut sitä jo vuosia. Samalla todennut pihahoidon helpottuneen ja selkeytyneen.

Jokaisen, jopa vasta aloittavan puutarhaharrastajan, on helppo oppia kuun mukaan toimiminen Kuun vaiheet ja puutarhanhoito -verkkokurssilla niin, että osaa valita oikeat ajankohdat joilla kasvit kukoistavat, pihanhoito tulee selkeämmäksi... ja siten kokee hienoja onnistumisia "puutarhurina". Kurssi on nyt lokakuun tarjouksena...  Kuun vaiheet ja puutarhanhoito -verkkokurssi.

Kurssi auttaa myös Kuukalenterin tehokkaampaan hyödyntämiseen.

Ensi vuoden suunnittelua...

Olen monta vuotta pitänyt Pientä kuukalenteria blogin sivupalkissa ja ylävalikossa. Samoin ilmoittelen Facebook -sivulla kastelupäivistä ja kitkemispäivistä. Nyt tässä mietin sitä, ovatko ne enää tarpeellisia, kun Wanhan ajan Kuukalenterissa 2019 on niille päiville omat merkinnät.
On tullut mieleen, että voisin muistuttaa parista muusta puutarhatyöstä, mutta vielä en niitä paljasta.

Eli kysynkin nyt teiltä mielipidettä...
 • jatkanko blogin Pientä kuukalenteria?
 • jatkanko Facebookissa kastelu- ja kitkemispäivien muistuttelua?
 • Kiitos, jos vastaat 😊

Mukavaa viikonloppua!

Terkuin Sari

30 kommenttia:

 1. Kiitos, seuraan Pientä kuukalenteriasi mielellään edelleenkin, Sari. Blogissasi on runsaasti käytännöllisiä vinkkejä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onpa kiva kuulla, että seuraat sitä Pientä kuukalenteria :)
   Tässä vähän mietin vielä, jatkaako sitä vai en. Etenkin nyt, kun Wanhan ajan Kuukalenterissa on ne kastelupäivät merkittynä. Toki kaikki eivät osta sitä.

   Poista
 2. Mukava on seurata Pientä kuukalenteria, eikä kastelu- ja kitkentäpäivistä muistuttaminenkaan pahaa tee tällaiselle hajamieliselle pihanhoitajalle. Vinkit ovat aina tervetulleita, harrastelija kun on.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla, että seuraat molempia. Täytyy tunnustaa, että itsekin vilkaisen Pientä kuukalenteria pitkin viikkoa :)
   Jatkossa on kyllä tulossa vinkkejä niin pihalle kuin sisäkukkiin.

   Poista
 3. Kyllä kiitos,toivon jatkoa Pienelle kuukalenterille,koska osaat sanoa tiivistetysti tarpeellisen asian.Itse tuskin tulisi hankittua Kuukalenteria,koska asun metsässä enkä suuria viljelmiä siksi tee.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos palautteesta... rakastan tietovyöryn tiivistämistä oleelliseen :)
   Varmasti monet muutkin jättävät Kuukalenterin ostamatta, koska kasvattavat kasveja vain vähän. Tuotapa en tullut ajatelleeksikaan.

   Poista
 4. Minäkin toivon jatkoa sinun Pienelle kuukalenterillesi. Siitä on niin kätevää nopasti tarkistaa oikean ajan tiettyyn hommaan. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onpa mukava kuulla, että seuraat Pientä kuukalenteria. Sen idea onkin juuri tuo, että voi nopealla silmäyksellä tarkistaa, mitä nyt pitää tehdä:)

   Poista
 5. Mielelläni seuraisin edelleen pientä kuukalenteria blogin yhteydessä ,siitä on mukava tarkistaa mitä on hyvä tehdä ja myös suunnitella kylvöjä,istutuksia yms.Olen vakuuttunut kuun mukaan toimimisen hyödyistä.Itselläni on vain pieni rivitalon piha ,parveke sekä muutama sisäkasvi puutarhanhoidon kohteena,niin en tod.näk. osta kuukalenteria.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla, että olet vakuuttunut kuun mukaan ajoittamisen hyödyistä! Itse asiassa juttelin messuilla Annen kanssa, siitä miten paljon tulee koko ajan palautetta puutarhaharrastajilta. Esimerkiksi kastelupäivät on saaneet monella kasvit voimaan paljon paremmin tai kukkimaan uudelleen.
   Ensi vuonna tuon esiin muutaman muun kätevän päivän niin harrastajille kuin ammattilaisillekin :)

   Poista
 6. Vähän skeptinen tuohon, mutta seuraan kuitenkin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo on hyvä asenne! Itsekin suhtaudun epäilevästi aina välillä muutamaan juttuun. Kuitenkin kokeilen, jotta näen toimiiko se vai ei ;)

   Poista
 7. Toivon että jatkossakin blogistasi löytyy kastelupäivät koska siitä on nopea katsoa milloin kastellaan. Kiitos jo etukäteen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kastelupäivistä tulee muuten koko ajan palautetta, niin minulle kuin Yläkuu kustannukselle. On aina jännä kuulla, miten joku on saanut kasvinsa niiden avulla kukoistamaan.
   Mietin tässä vielä, mitä teen tuon Pienen kuukalenterin kanssa.

   Poista
 8. Vastaukset
  1. Katsotaan... mietin vielä vähän, miten teen. Ainakin facebookiin on tulossa ensi vuonna pari uuden asian muistuttamista :)

   Poista
 9. Minä ainakin seuraan vähintään viikottain tuota blogin kastelupäivät osiota, koska en itse osaa tulkita kuukalenteria niin hyvin vielä. Siksi toivon sen jatkuvan edelleenkin. Siitä on paljon apua. Itse en ole facessa, joten siellä en käy koskaan.
  -Heidi-

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tosiaankin kaikki eivät ole facessa, ja osa on nyt lähtenyt sieltä pois. Se on yksi asia, mitä tässä olen myös miettinyt. Olisi niin kiva löytää yksi väylä, jonka kautta noita päiviä saisi laitettua. Täytyy tässä vielä hetken pohdiskella :)

   Poista
 10. Seuraan säännöllisesti pientä kuukalenteriasi. Toivonkin, että jatkat sitä edelleen. Lisävinkit myös lämpimästi tervetulleita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minun piti jo tänä kesänä vinkata muutamasta uudesta puutarhapuuhasta kuun mukaan ajoitettuna, mutta kesän kuivuus ei sitä suosinut ;)
   En vielä ole päättänyt, miten jatkossa toimin tuon Pienen kuukalenterin kanssa. Täytyy vähän vielä pohdiskella...

   Poista
 11. Jatka kiitos pientä kuukalenteriasi :) En ole facebookissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on yksi syy tähän pohdiskeluuni, siis ettei kaikki ole Facebookissa. Olisi niin kiva vinkata näitä ajankohtia mahdollisimman monelle, ja helpolla tavalla :)

   Poista
 12. Jatka ihmeessä, tärkeää tietoa :)
  annikajokinen95@gmail.com

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen samaa mieltä kanssasi.. se on tärkeää tietoa. Kuun mukaan ajoittaminen helpottaa uskomattoman paljon pihan hoitoa, kun lopputulos on onnistunut ja aikaa säästyy muuhun.

   Poista
 13. Toivottavasti jatkat pienen kuukalenterin pitämistä, täällä pohjoisessakin on siitä apua, keväällä vihannestenkylvöt onnistuivat yli odotusten kiitos siitä pienen kuukalenterin.
  -pirjo

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi! Tosi kiva kuulla, että kalenterista ja kuun mukaan ajoittamisesta on ollut iso apu :)
   Todennäköisesti jatkan Pientä kuukalenteria, ainakin jossain muodossa. Pohdin vielä asiaa...

   Poista
 14. Minäkään en ole facessa, mutta sen sijaan käyn säännöllisesti katselemassa Pientä kuukalenteriasi. Kuukalenterinkin omistan, mutta Pienestä kuukalenterista varsinkin kastelupäivien tarkastaminen käy niin kätevästi. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itse asiassa alun perin laitoin sen kuukalenterin juuri sen takia, että voin itse (sekä muutama ystäväni) nopeasti tarkistaa, milloin pitää kastella :)
   Ja tietysti milloin ei kannata kastella... sekin on tärkeä huomioida.

   Poista
 15. Sitä seuraan ja koetan ajottaa tekemiset sen mukaan.Joten toivon jatkoa sille.t. Riitja

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Riitja kommentistasi :) Katsotaan, mihin päädyn. Todennäköisesti jatkan sitä täällä ainakin jossain muodossa.

   Poista