tiistai 15. tammikuuta 2019

Biolan kevään 2019 huippu uutuudet

Blogiyhteistyö - Biolan 
Tässä teille tuoreita keväisiä uutisia, sillä olin tänään Biolanin lehdistötilaisuudessa ravintola Ultimassa. Meille tietysti esiteltiin kevään Biolan uutuudet 2019, joissa oli muutama huippu uutuus. Saimme kuulla myös Ruokaviraston (Evira) ylitarkastajalta esityksen Kiertotalous viranomaisen näkökulmasta. Sillä viranomaiset mm. valvovat lainsäädännön vaatimusten täyttymistä ja varmistavat, että lannoitevalmisteet ovat turvallisia.

Biolan Tehokuivike sisältää biohiiltä...

Tämä Tehokuivike on mitä todennäköisimmin huippu uutuus! Se on parannettu versio Biolan Talvikuivikkeesta eli sisältää nyt biohiiltä. Viime vuonna keskustelin useaan otteeseen biohiiliasiantuntijoiden kanssa ja joka kerta he suosittelivat biohiiltä kompostoriin. Siitä on kuulemma iso apu ja kompostori ei jäädy, mutta en vielä ole ehtinyt kokeilla sitä. Joten nyt odotan malttamattomasti, että pääsen testaamaan tätä Tehokuiviketta meidän kompostorissa. Se on muuten luomutuote.

Edit- Biolanilta kerrottiin, että tätä "Biolan Tehokuiviketta on jo myymälöissä."
Eli jos sitä ei vielä ole rautakaupassa tai isossa puutarhamyymälässä, niin kannattaa kysellä myyjältä. Todennäköisesti sitä on sitten tulossa tai odottaa "takahuoneessa" esille laittoa.

Biolanilta tuli myös vastaus, että "muut uutuus tuotteet voivat myös olla jo kaupoissa tai juuri tulossa."
Yleensähän puutarhan uutuudet nostetaan esille sisäkukkien mullanvaihdon aikaa eli lähiaikoina :)

Sirkkojen lannasta Yrtti- ja taimilannoite...

Tämä on aika hauska uutuus😊 Kotisirkkojen kasvatuksessa muodostuvasta lannasta on siis tehty jauhemainen lannoite. Siihen ei kuulemma ole lisätty mitään eli se siltää vain sirkkojen ulostetta sekä jonkin verran sirkkojen rehua ja sirkkojen kuoria. Silti siinä on pääravinteiden lisäksi paljon hivenravinteita. Biolan Yrtti- ja taimilannoite on luomua.

Biolanilta kasviperäinen lannoitejauhe...

Kasviperäiset lannoitteet haisevat vähemmän kuin eläinperäiset, kuten kanankakka. Joten tämä lannoite voi tulla hyvinkin suosituksi parvekkeilla ja sisäkukilla. Näitä jauhemaisia lannoitteita laitetaan mullan sisään piiloon, noin kerran kuukaudessa. 
Biolanin  Kasviperäinen lannoite on tehty rypsirouheesta, vinassijauhosta ja merileväjauhosta.

Mykorritsaa erikseen, jeee!

Tämä on toinen tuote, josta olen ihan innoissani. Mykorritsan eduista olen kirjoitellut aiemmin ja nyt onkin ihan mahtavaa, että sitä saa näin erikseen. Tällä Biolan Rootgrow-mykorritsalla on myös Royal Horticultural Society -merkki.

Ultimassa kasvatetaan kasviksia itse ravintolassa...

Lopuksi on ihan pakko kertoa lyhyesti ravintola Ultimasta, joka sijaitsee Helsingin Etelärannassa. Keittiöpäällikköinä telkkaristakin tutut Henri Alèn ja Tommi Tuominen.
Kun astuu ravintolaan sisälle, niin näkee heti erilaisia kasvien kasvatusjuttuja. Eli he kokeilevat, miten kiertotalous toimii suomalaisessa ravintolassa.
Kuvassa metallikouruissa kasvaa yrttejä ja muuta vihreää, jolloin niistä otetaan ruoanvalmistukseen vain tarvittava määrä eli ei tule hävikkiä.
Valopalloissa elelee sirkkoja ja kuvan oikeassa reunassa valopylvään sisällä kasvaa perunaa.

Kuvassa Henri pitelee mustaa palloa, jonka sisällä on kahvinporoja... pallon reiässä kasvaa syötäviä sieniä. Sienet siis kasvavat kahvinporoissa, ja kuulemma sieniin ei tule kahvin makua. Oivallisesti kerran käytettyjen kahvinporojen uusiokäyttöä.

Mukavaa viikon jatkoa!

Terkuin Sari 

16 kommenttia:

 1. Varsin hupaisaa tuo sirkkalanta :)

  Tuota tehokuiviketta pitäisi päästä pian kokeilemaan, meillä kompostori alkaa hyytyä talvikuivikkeesta huolimatta. No oma vika kyllä, ei ole tullut riittävästi ruokittua sitä kompostoria viime aikoina, kun oltiin poissa kotoakin....
  Sitä ei varmaan ihan tähän hätään ole vielä missään saatavilla, Biolanin pääkonttori on tässä ihan lähellä, mutta siellä se myymälä avautuu taas vasta joskus huhtikuussa. Pitää muuten yrittää herätellä kompostoria :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eipä olisi kymmenen vuotta sitten uskottu, että sirkkojen lannasta tehdään kotipuutarhureille lannoite ;)
   Tämän päivän tapahtumassa oli aika tiivis aikataulu, joten nuo tuotteiden saatavuustiedotkin kyselen huomenna. Liitän ne tähän blogijuttuun.
   Oletko muuten kokeillut sitä jäähtyneen kompostorin herätysvinkkiä, että 3 litraan Talvikuiviketta sekoitetaan 1/2-1 litra kiehuvaa vettä?

   Poista
 2. Nyt on mielenkiintoisia uutuuksia. Täytyy katsastella milloin tulevat saataville.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On kyllä, ja kaikki vielä luomua eli luomuviljelyyn hyväksyttyjä. Tilaisuudessa näytettiin kuvia, joissa sirkkalannoitteella lannoitetut kasvit olivat paljon tummalehtisempiä. Tosin eri kasvit vaativat vähän eri ravinteita.
   Laitan tähän postaukseen lisätietoja, milloin näitä uutuuksia saa kaupoista heti, kun saan Biolanilta vastauksen :)

   Poista
 3. Olipa tosi mielenkiintoisia uutuuksia! Viime kesänä hurahdin ihan täysin biohiileen, toivottavasti nuo mielenkiintoiset uudet tuotteet ovat ensi keväänä kaupoissa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin olen hurahtanut täysin biohiileen ja sen uskomattomiin etuihin kotipihalla. Biolanillahan on jo pitkään ollut Kesäkukkamultaa ja Istutusmultaa, jossa on biohiiltä mukana... niistä alun perin innostuikin biohiileen.
   Kannattaa kysellä rautakaupoista ja puutarhamyymälöistä jo ajoissa, niin sisäänostajat paremmin hoksaavat, että tuotteita jo odotellaan :) Ja lisään tähän postaukseen Biolanin vastauksen siitä, milloin näitä uutuuksia on saatavilla kaupoissa.

   Poista
 4. Jopa onkin huikea uutuus, lannoite sirkkojen jätöksistä! Mutta enemmänkin minua kiinnosta tuo kasviperäinen lannoitejauhe. Kaikinpuolin mielenkiintoisia uutuuksia! Asiasta toiseen, kiitos tuosta puutarhatöiden kuukalenterista 💚. On niin mukava, kun siitä näkee heti esim. mihin asti on hyvä ajankohta kylvää siemeniä. Siihen puuhaan olen kohta ryhtymässä 😄.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sirkkalannoite herättää varmasti huomiota, se on niin hauska :) Itsekin innolla lähden testaamaan tuota Kasviperäistä lannoitetta sisäkukilla. Helpottaa hieman, kun sitten voi kastella kukat pelkällä vedellä. Vaikka ei se nestemäisellä lannoitteella lannoittaminen ole mitenkään hankalaa.
   Kiitos palautteesta Tarja! Mukavia kylvöpuuhia!

   Poista
 5. Nyt on kyllä mielenkiintoiset uutuudet. Tuo talvikuivike kyllä tulisi tarpeeseen juuri nyt tämän talven epäonnistuneen kuivikekokeilun myötä :D Komposti on juuri ja juuri sula, mutta eiköhän se taas ala käynnistyä, kun tein pari korjausliikettä. Ravintola Ultiman liikeidea on nerokas. Ihastelin sitä jo aiemmin, kun luin siitä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä uusi Tehokuivike on kyllä super mielenkiintoinen ja odotan ihan malttamattomasti, että pääsen testaamaan sitä. Kuivikkeella on yllättävän iso merkitys kompostorin toimimisessa, etenkin talvella. Varsinkin jos jätettä tulee vähemmän tai jätteessä ei ole esim. lihaa tai kalaa. Ja onneksi kompostorin hoidossa voi tosiaan tehdä korjausliikkeitä, jos siihen on tarvetta :)
   Oli kyllä jännä päästä näkemään ja kuulemaan esittelyä Ultiman viljelyistä. Ja vähän maistamaankin.

   Poista
 6. Mielenkiintoisia uutuuksia. Uutta talvikuiviketta ja sirkkalantaa voisi kokeilla :) Mukavaa viikonjatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Biolanilla tuntuu olevan joka vuosi jotain erikoista tai jännää uutta. Niin kuin viime vuonna oli se pelkästä sammaleesta tehty Kasvusammal ja nyt pelkästä sirkan lannasta tehtyä lannoitetta :)

   Poista
 7. Tuo sirkkalanta kuulostaa kyllä hurjalta! Biohiiltä on nyt hehkutettu niin monessa paikassa että kai sitä on pakko kokeilla :)

  Ihanaa talvenjatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Biohiili on niin uskomattoman loistava apu sateettomina jaksoina, että jo monena vuotena olen istuttanut kesäkukat multaan, jossa on biohiiltä. Ja laitan helmikuun alkupuolella postauksen siitä, miten käsittämättömästi biohiili sai kasvit kasvamaan sateettomana kesänä kasvimaalla. En siis yhtään ihmettele, että sitä niin hehkutetaan :)

   Poista
 8. Hienoa juttu tuo mykorritsa👍

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikös olekin! Nyt sitä on helppo laittaa myös niihin multiin, jossa sitä ei ole jo valmiina.

   Poista