perjantai 11. tammikuuta 2019

Nyt meni suunnitelmat uusiksi

Onneksi en vielä tilannut siemeniä, sillä siemenkylvöjen suunnitelmat meni nyt uusiksi. Innostuin nimittäin lähtemään mukaan omavaraisuudesta kertovaan postaussarjaan. Kevät tuo mukanaan myös pari muutakin muutosta, joten on pakko suunnitella kevään työt nyt uudelleen. Ihan siltäkin varalta, että jos hommat jäävät "puutarha-apulaiselle", niin silloinkin kaikki tulee tehtyä oikeaan aikaan.

Nämä upean väriset pelargonit olen joskus kylvänyt siemenistä ja nyt ne ovat talven kellarissa. Niiden valoon tuonnin sekä mullan vaihdon ja leikkauksen ajoitan aina kuun mukaan. Nyt siis niidenkin töiden aikataulut laitoin kevään työsuunnitelmaan.

Ryhmäruusupenkin uudistus...

Ryhmäruusupenkki olisi pitänyt jo viime kesänä uudistaa, mutta emme uskaltaneet lähteä siihen kuivan kevään takia. Hyvä päätös se olikin. 
Joten tänä keväänä se on edessä. Upeat laventelit pitää kaivaa siksi aikaa ylös, ja jotta se varmasti onnistuu, niin pitää pelata ajoituksen kanssa varman päälle. Niillä on tunnearvoa, sillä vanhimmat on kylvetty siemenistä todella kauan aikaa sitten ja uudet ovat itse kylväytyneitä siementaimia. Sen sijaan ruusuista vain hyvinvoivat säilytetään ja huonot vaihdetaan uusiin. 

Kuupuutarhan kunnostus...

Kuupuutarhan kunnostusta olen myös suunnitellut, mutta viime kesän kuivuus muutti suunnitelmia. Eli jos kesät ovat näin kuivia, niin Kuupuutarhan kasveista muutama pitää vaihtaa tai ainakin jakaa.  Keväällä vasta näkee, miten kasvit ovat selvinneet kuivan kesän ja talven jäljiltä. Kuvan kohta on ok..., ei tullut kuvattua lainkaan huonompia kohtia 😊

Keväällä ja alkukesällä on aina siemenestä levinneiden perennojen taimien siirtelyä. Senkin ajoitus tehdään tarkasti kuun mukaan. Eniten meillä on näitä sormustinkukkien ja reunuspietaryrttien,  sekä tulikukan taimia.

Kasvimaan ja kylvökukkien suunnitelmat meni uusiksi...

Kuva on viime kesältä ja nyt nämä meni täysin uusiksi, kuten koko kasvimaan suunnitelma ja osan perunamaatakin. Siitä teen oman postauksen helmikuun alkupuolella. Ja sen biohiilijutunkin sen jälkeen, samalla kun tulee etsittyä kuvat kumpaankin postaukseen 😊 

Suunnittelu kannattaa...

Tämä kuva muistuttaa siitä, kun kylvää juurekset väärässä kuun vaiheessa. Punajuurelle kasvoi komeat lehdet, mutta pieni juuri. Nyt siis teen tärkeimmistä pihatöistä listauksen eli työsuunnitelman, missä työt on ajoitettu kuun mukaan. Näin ei tarvitse muistella ja työt tulee tehtyä varmasti oikeaan aikaan.


Vinkki teille, jotka olette ostaneet Kuun vaiheet ja puutarhanhoito -verkkokurssin, siellä on eri kasvien tarkat kylvötaulukot ja eri puutarhatöille taulukko kuun mukaan ajoitettuna. Hyödyntäkää niitä tietoja.
Eli omenapuiden ja luumupuiden leikkausajat 2019, esikasvatettavien sekä suoraan maahan kylvettävien parhaat kylvöajat 2019 niin tomaatille yms kuin juureksille löytyy listattuna. Sieltä löytyy myös parhaat kitkemispäivät 2019, sen Suuren Kitkemispäivän lisäksi.
Antakaa palautetta ja toiveita, jos kaipaatte sinne vielä jotain tietoa.

Hyvin suunniteltu on jo puoliksi tehty 😊


Hyvää viikonloppua!
Terkuin Sari

2 kommenttia:

 1. Suunnitelmilla on jokin kumma taipumus muuttua. Eipähän käy aika tylsäksi. Ensimmäisen kuvan pelargoni on kyllä kauniin värinen. Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, ja oikeastaan tämä uusi suunnitelma on paljon kivampi ja mielenkiintoisempi ;)
   Se pelargoni onkin suosikkini kaikista. Väri on huikean upea, kun muut siemenpussista tulleista pelakuista oli enemmänkin vaaleanpunaisia ja kirsikanpunaisia. Tätä oikein vaalin.
   Kiitos samoin :)

   Poista