torstai 1. lokakuuta 2020

Ihana murattisyklaami kukkii runsaasti

Tämä ihana murattisyklaami kukkii nyt tosi runsaasti. Se on niin upea ja kukista tulee hurmaava tuoksu parvekkeelle. Murattisyklaami on periaatteessa monivuotinen pihakasvi, mutta tämä yksilö kasvaa ruukussa parvekkeella. 

Murattisyklaami (Cyclamen hederifolium) on mukalakasvi...

Tällä murattisyklaamilla mukula on tosi iso ja kiekkomainen. Istutin sen ruukkuun viime vuoden syksyllä ja se kukki silloin marraskuussa muutamalla kukalla. Talven se oli parvekkeen lattialla. Täällä etelässähän oli viime talvi tosi lämmin, joten ehkä siksi talvehti hyvin ilman suojausta.

Jossain vaiheessa loppukesällä huomasin mukulan pinnalle kasvaneen pienet nystyt, joten kastelin multaa. Ja niistä nystyistä alkoi vähitellen kasvaa nuppujen alut. Elokuun lopulla avautui ensimmäiset kukat ja nyt syyskuun ajan se on kukkinut runsaasti. Seuraavaksi se kasvattaa lehdet.


Suurin osa mukulan pinnalla olevista aluista on lehden alkuja. Muutama nuppukin sieltä on vielä tulossa. Tämä on niin suloisen ihana ja yksi suosikeistani syysparvekkeella!

Murattisyklaami ja tavallinen syklaami...

Tavallisella syklaamilla on lehdet samaa aikaa kun se kukkii. Sen sijaan murattisyklaamilla lehdet kasvavat yleensä kukinnan jälkeen. Ja onhan niillä eroa koossakin.
Kuvassa taustalla rimpsureunaiset syklaamit. Aika jännästi niistä toisella on tuoksuvat kukat ja toisen kukat eivät tuoksu lainkaan.

Murattisyklaamin hoito-ohje...

Murattisyklaami (Cyclamen hederifolium) viihtyy puolivarjoisella ja aurinkoisella paikalla läpäisevässä maassa. Kesällä sen multa saa aika lailla kuivahtaa, sillä se viettää silloin lepoaikaa. Käytännössä se kannattaa silloin suojata sateelta. Syksyllä ja talvella se ei kestä märkää maata eli rinne tai kohopenkki voi olla sille paras paikka.
Kannattaa muistaa, että sen litteät mukulat kuuluu istuttaa lähelle maan pintaa.

Olen kerran yhden pienen istuttanut pihalle, mutta "kiekko" hävisi. Ehkä oravat olivat sen vieneet mukanaan tai muuta kummallista. 

Nyt jännään, saanko tämän uuden talvehtimaan ja kukkimaan vielä ensi vuonnakin. 


Olisi kiva kuulla kokemuksia tästä eli oletko saanut murattisyklaamin viihtymään pihalla?

Puutarhaterveisin Sari
 

6 kommenttia:

 1. Sinun murattisyklaamisi on aivan ihanan värinen! Minulla on vain niitä tavallisia vaaleanpunaisia.
  Minäkin olen joskus istuttanut sitä puutarhaan, useampaankin otteeseen, ja joskus ne ovat talvehtineet yhden tai korkeintaan kahden talven yli. Matalat ja hentoiset kukkavarret ovat lisäksi äkkiä peittyneet putoavien puunlehtien alle. Niinpä istutin pari vuotta sitten monta mukulaa isoon laakeaan ruukkuun, joka on kesät ja syksyt ulkona, vain kovimmaksi pakkasajaksi nostan sitä kylmään eteiseen. Parhaillaankin se kukkii, mutta täällä täytyy sen päällä olla suojaverkko, sillä joku (peura, jänis) on alkanut syödä sitäkin. Parveke olisikin hyvä, suojaisa paikka, jossa ei tuholaisetkaan pääsisi sitä syömään! Lasitetulla parvekkeella se varmaan viihtyy koko talven lähes aina, ehkä jos tulee tulipalopakkaset, niin sitten se voi nostaa vaikka jääkaappiin, jos mahtuu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vau, kuulostaa upealta! Ihan mahtava idea istuttaa mukuloita monta samaan laakeaan ruukkuun. Tuota taidan kokeilla itsekin, jos en nyt heti, niin ensi vuonna.
   Varmasti upean näköinen, kun kukkia on paljon. Tosin jos tulee kovat pakkaset, niin isoa laakeaa ruukkua on vähän hankalampi laittaa jääkaappiin ;) Sen voi onneksi viedä kellariinkin pakkasten ajaksi.
   Edellinen murattisyklaamini oli sitä tavallista vaaleanpunaista ja sen mukula oli paljon pienempi. Siihen tuli myös vähemmän kukkia. Taitaa olla sama logiikka kuin sipulikukilla eli mitä isompi sipuli, sitä komeampi kukinta.

   Poista
 2. Minulla on murattisyklaami ihan omassa aikataulussaan eli nyt on kesän jäljiltä runsas lehdistö jo hieman lakastumaan päin ja sitten vähitellen ne hiipuvat ja alkaa kukinta ilman lehtiä. Tänä keväänä tosin maali-toukokuun välillä oli murattisyklaamissa sekä lehtiä ja kukkia. Kukan väri on kaunis ”pinkkilila” Jos nyt pärjää yli talven se on jo neljäs talvi. Kesät se on ulkona ja talvet sisällä, nyt voisin pitää sitä pidempään lasitetulla terassilla.
  Jos löydän valkoisen murattisyklaamin ”juurakkolätyn” niin heti ostan ja kokeilen sen menestymistä. Kaunis on kukkasi ! 🌸

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onpas sinulla jo aika vanha murattisyklaami. Ja hauskasti elää omassa kukinta-aikataulussaan :)
   Taitaa selvästikin olla varminta pitää murattisyklaami sisällä talvet, niin ainakin säilyy hengissä ja kukkii sitten kun kukkii.
   Pidetään peukkuja, että löydät valkoisen murattisyklaamin! Minä alan etsiä pinkkejä isoon laakeaan ruukkuun. Tai voisinkin ostaa erisävyisiä, tulisi kiva värikirjo :)

   Poista
 3. Oi, onpa söpö! Hauskan näköinen tuo mukula.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Murattisyklaamin mukula on kyllä hauska kiekko. Tällä yksilöllä se on vielä tosi leveä. Sain ihan miettiä silloin syksyllä, mihin ruukkuun sen saan mahtumaan.

   Poista