lauantai 17. lokakuuta 2020

Uusi kuukalenteri ilmestynyt, jee!

Ensi vuoden kuukalenteri on jo ilmestynyt, mikä tietää sitä, että pääsen kohta laittamaan verkkokurssille ensi vuoden hyvät päivät eri puutarhatöille. Samalla merkkaan omaan kalenteriin tärkeät päivät, jotta voin varata ne vapaapäiviksi. Näin kun sen tekee ajoissa, niin voi kevään muut työt sopia jo omille päiville.

Joka vuosi ilmestyy aina uusi kuukalenteri, sillä kuu ja sen liikkeet muuttuvat niin, että eivät osu samalle päivälle eri vuosina. Itse käytän tätä Wanhan ajan Kuukalenteria (Yläkuu kustannus) mm. blogin kastelupäivien ja muiden päivien määrittämiseen.


Kukkasipuleiden istutus lähiaikoina...

Nyt parhaillaan on hyvä ajankohta istuttaa kukkasipuleita, mutta ei valkosipulia. Miksi näin, niin toiselta toivomme upeaa kukintaa ja toiselta isoa sipulia syötäväksi. Nyt jos istuttaa valkosipulit, voikin käydä niin, että ensi vuonna tulee sadoksi pieniä valkosipuleita isoilla ja muhkeilla lehdillä. Tämä kasvavan kuun aika on siis kukkasipuleiden istutusaikaa.


Syyskylvöt porkkanasta ja muista juureksista kuukalenterin mukaan...

Kuukalenterin mukaan seuraava juuresten kylvö ja valkosipulin istutusaika eli vähenevä kuu alkaa 1.11.2020. Tässä on siis vielä pari viikkoa aikaa valmistella maata kylvökuntoon. Ja jos säät jatkuvat täällä etelässä lämpiminä, niin syyskylvöjä kannattaa siirtää myöhemmäksi, jos pitkä sääennuste lupaa saman sään jatkuvan edelleen.

Amppelisoilikin pistokastaimet ruukkuihin...

Tänään olisi ollut sopivasti kasvava kuu ja kukkapäivä eli hyvä kukkivien kasvien istuttamiseen. Tämä päivä meni sujuvasti töissä, joten taidan istuttaa nämä amppelisoilikin pistokastaimet joku toinen päivä. Näillä ei onneksi ole kiire.

Eri töille eri eläinradanmerkit...

Eri kasveille ja eri puutarhatöille on omat suotuisat ajankohdat ja eläinradanmerkit. Samoin kalenterin ratatasomerkkien mukaan valitaan tietyille puutarhatöille hyvät päivät. Kuukalenterista katsotaan siis paljon muutakin kuin onko vähenevä vai kasvava kuu.

Esimerkiksi kompostin hoito ja kokoaminen on hyvä tehdä juuripäivänä vähenevällä kuulla. Sen takia viime torstaina valmistelimme kompostorin talveen ja samalla kokosimme puutarhajätekompostia.

Miten saa kuukalenterista suurimman hyödyn...

Kannattaa hieman perehtyä kuun mukaan tehtävään puutarhanhoitoon, jotta saa kuukalenterista suurimman hyödyn. Eli mitä kasveja kylvetään ja istutetaan vähenevällä kuulla ja mitä kasvavalla. Niistä on myös muutamia poikkeuksia. Samoin on hyvä perehtyä minkä puutarhatöiden ajoittamiseen kannattaa ehdottomasti huomioida kuukalenterin eläinradanmerkit. 
Jo näillä muutamalla asialla saa puutarhanhoidon helpottumaan, kun työt onnistuvat heti kerralla. Samalla sadot pysyvät hyvinä tai jopa ennätyksellisinä, vaikka sää olisikin huono. 

Tietoa löytyy kirjoista ja kursseilta, kuten esim. Puutarha Studion eli yritykseni verkkokurssilta Kuun vaiheet ja puutarhanhoito.



 

Ensimmäisenä taidan nyt laittaa omaan kalenteriin ne parhaat kitkemispäivät, vesakon hävityspäivät sekä luumupuiden leikkauspäivät. Niitä parhaimpia päiviä kun ei ole montaa kesässä.


Mukavaa viikonloppua!

Terkuin Sari

Ps. Tuota Wanhan ajan Kuukalenteri 2021 myy mm. Yläkuu kustannus sekä monet pienet liikkeet ja verkkokaupat.

6 kommenttia:

  1. Mielenkiintoista! Olen seurannut blogiasi ja kokeillut rikkaruohojen kitkemispäivää sekä kastelupäiviä. Tuntuvat toimivan. Ja nyt ymmärsin, miksi kukkasipuleita ja valkosipuleita ei istuteta samaan aikaan. Sitä olin ihmetellyt, joten kiitos tiedosta! Hyvää syksyä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla, että kitkemispäivät ja kastelupäivät ovat toimineet sinullakin. Ne on kuun mukaan tehdyssä puutarhanhoidossa niitä kaikkein suositumpia. Eikä ihme, sillä ne toimivat :)
      Oikein mukavaa syksyä sinullekin!

      Poista
  2. No onpas tuttu kasvi, minullakin amppelisoilikki odottaa istutusta. Kiitos, nyt tiedän sen nimen ja löysin googlaamalla vanhempia juttujasi siitä. Hah, se olisi siis kuulunut viedä ulos! Olen luullut sitä sisäkasviksi... ei ihme että on kukkinut huonosti ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä että nimi selvisi :) Amppelisoilikki todennäköisesti viihtyy parhaiten ulkona katoksen alla kesäisin. Siis suojassa Suomen kylmiltä sateilta.
      Nuo pienet amppelisoilikin taimet kasvattavat nyt nuppuja ihan täysillä. Eli aurinko saa ne kukkimaan, ovat nimittäin ikkunalla, johon paistaa koko aamupäivän aurinko.

      Poista
  3. Kiitos Sari!♥
    Tosiaan minulla on vielä kukkasipulit istuttamatta ja vielä ne ehtii. Maalla naapurini aina myöhään syksyllä istutti kukkasipulit maahan käyttäen monesti kankea apunaan. Me sitä vähän ihmettelimme, mutta hyvin aina keväällä hänen pihallaan tulppaanit kukkivat.
    Kiitos myös linkistä Kuukalenterin tilaukseen ja nyt se on tilattu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ole hyvä :) Tulppaanit on tosiaan niitä sipulikukkia, joita voi istuttaa tosi myöhään, vaikka sen rautakangen avulla. Minullakin on vielä sipulit istuttamatta, mutta toivottavasti pääsen puuhaan jo loppuviikolla. Tai ensi viikolla.

      Poista