perjantai 9. lokakuuta 2020

Sipulikukkien istutusaika kuun mukaan

Sipulikukkien istutusaika valitaan kuun mukaan ja tietysti ulkolämpötilakin huomioidaan. Riippuu myös hieman sipulikukkalajista, pitääkö se istuttaa heti vai vasta maan viilennettyä. Siitä lisää tässä jutussa. Nyt viikonloppuna ei ole hyvä aika istuttaa sipulikukkia, vaan kannattaa vielä odottaa.

Syksyllä kukkivat sipulikukat on jo istutettu...

Heti kun kukkasipulit saapuvat myymälöihin ja verkkokauppoihin, kannattaa tilata syyssahramit, myrkkyliljat ja murattisyklaamit. Ne nimittäin kannattaa istuttaa maahan mahdollisimman aikaisin syksyllä, jotta ehtivät kukkia. Ja tietysti kuun mukaan eli kasvavalla kuulla.
Kuvassa syysmyrkkylilja eli alastonimpi.

Lumikellojen sipulit istutetaan myös aikaisin...

Kuvan lumikellojen sipulit sekä talventähden ja suvikellojen sipulit kannattaa istuttaa mahdollisimman aikaisin. Niiden sipulit eivät pidä kuivahtamisesta, siksi ne on hyvä ostaa ja istuttaa heti pihalle, kun sipulit saapuvat myyntiin. Istutuksessa kannattaa ehdottomasti huomioida oikea kuun vaihe.

Tältä näyttää aikaisin keväällä kukkiva talventähti, jonka sipuli ei pidä kuivumisesta. 


Tulppaanit vaikka rautakangella jäätyneeseen maahan...

Suurin osa sipulikukista on hyvä istuttaa, kun sää on ollut jo pidemmän aikaa viileää. Silloin puista on osa lehdistä jo pudonnut ja ulkona on kylmä, ja maa jo selvästi viilentynyt.
Tulppaanin sipuleita voi hyvin vielä istuttaa, vaikka mullanpinta olisi jäätynyt. Istutus onnistuu rautakangen avulla.


Sipulikukkien istutusaika kuun mukaan...

Sipulikukkien istutusaika kuun mukaan on kasvavalla kuulla eli yläkuulla. Sipulit kasvattavat joka tapauksessa juuria, vaikka ne istutetaan silloin. Kasvavalla kuulla istutetut nimittäin kukkivat näyttävämmin. Tietysti voi valita ajankohdan vielä tarkemmin eli loistava istutusaika on kasvavan kuun kukkapäivinä.

Seuraava hyvä sipulikukkien istutusaika on 17.-30.10.2020 aamupäivästä. 


Kukkasipuleiden istutussyvyys...

Yleisohje sipulikukkien istutussyvyyteen "Sipulin päälle tulee multaa 2-3 kertaa sipulin korkeuden verran".
Kuvassa musta viiva on maanpinta ja piirretyt sipulit kuvaavat sitä 2 -3 kertaa sipulin korkeutta eli sipulit istutetaan riittävän syvälle.
Tästä on muutama poikkeus. Esimerkiksi murattisyklaamin mukula tulee lähelle maanpintaa ja madonnanliljan sipulin päälle tulee multaa vain pari senttiä.


Sipulit istutetaan oikeinpäin...

Sipulilta ei kulu turhaa energiaa, kun sipulit istuttaa oikein päin. Ja jos ei erota sipulin ylä- ja alaosaa, voi sipulin istuttaa vaaka-asentoon. 

Alla kuvassa pienin sipuli on kasvitieteellinen tulppaani ja kellertävä sekä valkea on kurjenmiekkojen sipuleita. Ne kaikki on oikein päin eli juuret tulevat kasvamaan sipulien alapäästä ja kukkavarsi sipulin kärjestä. 


Tässä taas narsissien sipulit myös oikein päin. Narsissien sipuleista onkin helppo nähdä, miten päin ne tulee istuttaa, kun niissä on yleensä kuiva juuria mukana.



Meillä on siis vielä tulppaanien ja muiden sipulikukkien sipulit odottamassa istutusta. Ne on jo ajoissa ostettu, jotta saatiin haluamiamme lajikkeita. Tänä vuonna laitetaan taas isompi erä Apeldoorn tulppaaneita, koska viime keväänä metsäkauriit söivät tulppaanit. Ensi kevääksi laitetaan jotain karkotetta, jotta tulppaanit pääsevät kukkaan asti. Pidetään peukkuja, että onnistuu 😊

Lisää blogijuttuja sipulikukista...


Ihanaa viikonloppua!

Terkuin Sari

6 kommenttia:

  1. Kiitos jälleen kerran tästä tietopaketista.Liian innokkaana olen jo osan sipulikukista istuttanut ,loppujen kanssa koitan malttaa odottaa.Meillä on rivitalon pikkupihalla harmina hiiri,myyrä tms joka käy kaivamassa kukkasipulit omiin tarkoituksiinsa.Olen koittanut hämätä sitä kurjenpolvien lehtisilpulla ,kanankakkalannoitteella yms.Viimeisimpiin istutuksiin laitoin verkot ja kivet päälle ,ei kovin kaunista...Syysmyrkkylilja on mielestäni hauska kasvi ,keväällä se teki mahtavan lehtiruusukkeen ja nyt ovat "alastomat" varret nousseet ,ilokseni olen saanut varjeltua ne etanahyökkäykseltä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onpas harmillista. Myyrät ja hiiret on tosi kurjia, kun käyvät pihan koristekasvien kimppuun. Usein sipulikukat ovat kasvien syöjien suurta herkkua. Metalliverkko voi olla ainut todella toimiva ratkaisu. Toivotaan, että jättävät nyt sipulikukkasi rauhaan! Syysmyrkkyliljat on minustakin tosi veikeitä ja niin ihania syksyn kukkijoita. Ja se lehtiruusuke on yllättävän muhkea. Myrkkyliljat käyvät myös syksyn ruukkuistutuksiin, etenkin katoksen alle.

      Poista
  2. Kiitos tästä kirjoituksesta! Täytyy näköjään vieläkin malttaa. Minulla lumikellot ei ole lähteneet oikein viihtymään, vaikka olen moneen otteeseen istuttanut niitä. Johtuukohan se liian myöhään istuttamisesta?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ole hyvä :) Syynä voi hyvinkin olla sipulien kuivuminen eli sipulit ovat olleet "liian kauan pois mullasta", kun istutus tehdään vasta lokakuussa. Toinen syy voi kyllä olla sekin, että lumikellot pitävät tuoreesta maasta. Eli jos kasvupaikka on ollut liian kuiva, ne eivät viihdy.

      Poista
  3. Minä odottelen jo kovasti 17.10, jotta saan kaikki sipulikukkani maahan:) Viimeinen tilaus tuli vasta viime viikolla, joten kovin kauaa ei ole tarvinnut odotella vielä.
    Ja tämänvuotiset syysmyrkkyliljat kukkivat kohta keittiössä pikkumaljassa, istutan sitten kukkimisen jälkeen puutarhaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sama täällä, ihan malttamattomasti odotan jo ensi viikon lauantaita :) Tässä hyvin kyllä ehtii ostaa vielä lisää sipuleita. Syysmyrkkyliljat on tosi ihania, niin ruukussa sisällä kuin pihallakin. Minulla on yksi pieni kerrottu myrkkylilja ruukussa parvekkeella. Se on niin söpö ja liikuttavan ihana.

      Poista