keskiviikko 21. lokakuuta 2020

Kasvata joulukukat itse, ajoissa

Blogiyhteistyö - Korpikangas Siemen-Frö
Joulukukat on helppo kasvattaa itse. Kukinnan ajoittaminen jouluksi vaatii hieman onnea ja tietoa. Toisaalta vaikka ne kukkisivat jo marraskuun lopulla tai tammikuussa, niin ne ovat tosi ihania silloinkin. Nimittäin joulukukkien kasvatus ja kasvun seuraaminen tuo sitä aitoa joulun odotusta ja jännitystä. Kannattaa vain muistaa aloittaa kasvatus ajoissa.


Amaryllis on helpoin kasvattaa itse...

Amaryllis eli ritarinkukka on helpoin kasvattaa. Kun sipuli on ostettu, sen voi istuttaa vaikka heti ruukkuun tai tehdä se myöhemmin. Istutuksesta kukintaa kestää 1-2 kuukautta. 

Tänään istutin yhden amarylliksen sipulin ruukkuun. Se saa kasvaa huoneen ikkunalla.  Ohjeet istuttamiseen ja jatkohoitoon löytyy Eka amarylliksen sipuli istutettu -postauksesta.

Kun itse kasvattaa amarylliksiä jouluksi, niin voi valita näitä erikoisempia lajikkeita. Niiden sipuleita on hyvin tarjolla verkkokaupoissa. Upea punertava `Bogota` on viime joululta. Ja alla pitkäaikainen suosikkini `Picotee`. 

Kummatkin amarylliksen sipulit olen saanut Korpikangas Siemen-Fröltä.


Vanhat amarylliksen sipulit kukkaan...

Amarylliksen sipulin voi saada uudelleen kukkimaan seuraavana vuonna. Sitä pitää muistaa lannoittaa kukinnan jälkeen. Sipuli tarvitsee myös riittävän lepoajan. 

Lisää ohjeita ja vinkkejä uudelleen kukittamiseen Amarylliksen säilyttäminen ja hoito -postauksessa

Vasta tällä viikolla `Bogota` kellastutti viimeiset lehtensä eli siirtyi lepotilaan. Otin ihan mielenkiinnosta sen pois ruukusta, jotta näin juuret. Se on nimittäin istutettu kasvusammaleeseen eli 100% sammaleeseen. Näyttää viihtyneen siinä, kun juuret on noin komeat.Hyasintin sipulit juurrutetaan viileässä...

Hyasinttien kasvatus jouluksi on myös helppoa, jos niille on kellari tai kylmiö tai jääkaappi. Ne nimittäin vaativat istutuksen jälkeen viileän tilan noin pariksi kuukaudeksi, jotta ne kasvattavat hyvät juuret ja sen jälkeen vasta alkaa kukkatertun kasvu.
Ohjeita hyasintin kasvatukseen Onnistuuko hyasintin kasvatus jouluksi.

Koska rakastan jouluntunnelmaa, niin aloitan joulun hyvin aikaisin. Siksi nämäkin hyasintit ovat olleet jo ainakin kuukauden verran jääkaapissa. Niille paras multa taitaa olla hiekkapitoinen kaktusmulta.

Tämän sinisen hyasintin kasvatin hyasinttimaljakossa. Samalla tavalla sekin oli viileässä, tosin kellarissa. 

Joulukielot helppoja kasvattaa...

Kielojen juurakoista on helppo kasvattaa joulukieloja. Pitää vain muistaa, että kielojen juuria saa kaivaa maasta ainoastaan maanomistajan luvalla. Onneksi minulla on meidän pihalla joulukielopaikka 😊

Kaivan joulukielojen juuret ruukkuihin viimeistään marraskuun lopulla. Ruukut otan sisälle pimeään komeroon. Tarkemmat ohjeet Joulun salainen kukkaresepti -postauksessa.


Tasetti kasvaa nopeasti kukkaan...

Tasetti voi kukkia jo 3-4 viikon kuluttua sipulien istuttamisesta ruukkuun Ruukkuja voi pitää ihan huoneenlämmössä ja valossa. Se on nopein joulukukka. Sen kanssa kannattaa vain muistaa, että se tuoksuu todella vahvasti. Sen pienet kukat on kyllä tosi kauniit.


 Olisi kiva kuulla, kasvattaako teistä kukaan joulukukkia itse? Ja mitä joulukukkia?


Sadeterveisin Sari

8 kommenttia:

 1. Viimejouluiset amaryllikset olivat kesän ulkona maahan istutettuna ja toinen niistä kukki jo kesällä.Molemmat ovat nyt ruukuissaan sisällä,mutta epäilen että kesällä kukkinut ei jaksa kukkia enää ja toinen näyttää muuten turhan huonojuuriselta.Pitäisi siis ehkä ostaa uusi sipuli ja koettaa kukittaa.Sinun viimejouluiset näyttivät kyllä jouluisen kauniilta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Uusi sipuli kukkii takuuvarmasti ja siksi ostan niitä joka jouluksi.
   Amarylliksen kukinnalle on tärkeää, että kukkinut sipuli pitää lepokauden. Silloin se on lehdetön ja sitä ei kastella.
   Jotkut saavat vanhat sipulit kukkimaan säännöllisesti ja he ovat todennäköisesti opetelleet kantapään kautta oikean hoitorytmin heidän oman kasvupaikan olosuhteissa. Samaa kokeilen itse parhaillaan, tosin unohdin muutaman vanhan amarylliksen parvekkeen nurkkaan ja ne näyttävät nyt aika huonoilta. Niitäkin kannattaa silti vielä kokeilla, voivat hyvinkin kukkia.

   Poista
 2. Ensimmäistä kertaa kokeilen amarylliksen kasvattamista uudelleen kukkaan. Pitääkin hakea se autotallin kätköistä sisälle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti amarylliksesi innostuu kukkimaan. Niiden uudelleen kukittaminen on mielenkiintoista puuhaa. Välillä onnistuu tosi hyvin ja välillä sipuli ei kuki sitten millään :)

   Poista
 3. Ritarinkukat olivat kesän ulkona ja ovat edelleen vihreitä, joten eivät jouluksi kuki. Viime vuonna yksi niistä kukki joskus keväällä, ihan hauskaa sekin, vaikkei jouluksi osunutkaan!

  Tasetit ovat ihania, täytyykin katsoa vieläkö niitä jostain saisi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos haluaa ne jouluksi kukkaan, niin ne on pakotettava lepoon eli lopetettava kastelu riittävän ajoissa. Minulla on nyt yksi tällainen amaryllis, joka siirtyi lepoon aikaa sitten. Saas nähdä, suostuuko se kukkimaan.
   Tasetit on tosiaan ihania ja siroja joulukukkia. Pidetään peukkuja, että löydät vielä niiden sipuleita!

   Poista
 4. Komeat amaryllikset! Minulla oli yksi amaryllis kesän ajan ruukussaan maahan kaivettuna. Hyvin olivat juuret osanneet ruukun pohjarei'istä kasvaa suoraan kukkapenkin multaan. Siirsin sen varastoon ja lopetin kastelun, kun lehdet alkoivat elokuussa kellastua ja sinne se on vahingossa unohtunutkin. Toivottavasti siellä ei ole ollut sille liian kylmää. Sisällä taas olisi ollut ehkä liian lämmintä vielä alkusyksystä. Saa nähdä, kuinka käy, mutta en kovin toiveikas ole sen suhteen :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Amarylliksillä on kyllä kunnon juuret ja hyvin juurtunut sipuli pysyy mullassa pystyssä, vaikka kukka olisi painava.
   Nyt amarylliksesi on ainakin saanut hyvän lepokauden ja toivotaan, että varastossa ei ole ollut sille liian kylmää. Se voi hyvinkin innostua kukkimaan. Minulla on joskus vanha kituvan näköinen sipuli tehnyt komean kukkavarren. En olisi kyllä uskonut, sillä olin aikeissa heittää sen jo kompostiin. Mutta ehtikin yllättää kukkanupulla. Eli aina kannattaa kokeilla!

   Poista