perjantai 27. joulukuuta 2019

Pihakuulumisia ja amaryllis `Bogota`

Tässä kuulumisia itse kasvatetusta amaryllis `Bogotasta sekä pihalta, siis ennen viime yön pientä lumisadetta ja pakkasta. Ihan uskomatonta, että jouluaattona pihalla kukki turkinmyrkkylilja eli se ns. pieni alastonimpi. Osa niistä kukki jo lokakuussa ja nyt pitkin syksyä maasta on noussut lisää kukkia. Siinä mielessä kyllä aivan upea alkutalvi.

Erikoisemmat vanhat jouluruusut...

Tässä kuva siitä upeasta jouluruususta, joka kukki viime keväänä yhdellä isolla punaisella kukalla. Nyt siihen on tullut monta nuppua, jee! Kuva siitä löytyy Hienostuneen kaunis ja pitkäikäinen jouluruusu -postauksen lopusta eli se viimeinen kuva.

 Tällä jouluruusulla on vaaleanvihertävät kukkatertut. Siinä näyttää olevan neljä kukkaterttua tulossa, ja jännästi kaukana toisistaan. Sen kasvutapa on siis aika erikoinen.

Tavalliset valkokukkaiset jouluruusut voivat meidän pihalla nyt tosi heikosti. Ne kasvavat toisessa kohtaa pihaa ja ovat selvästi kärsineet kahdesta peräkkäisestä rutikuivasta kesästä. Joten ne pitänee siirtää ensi vuonna paremmalle paikalle.

Lähes kaikki meidän pihan jouluruusut on jouluilta säästettyjä. Eli kannattaa säilyttää ja istuttaa ne pihalle. Jos kaipaat siihen ohjeita, niitä löytyy Jouluruusun säilytys ja hoito -postauksesta.

Ruusujen talvisuojaukset...

Ryhmäruusujen talvisuojauksia ei vieläkään olla tehty, sillä täällä Uudellamaalla on aivan liian lämmintä. Talvisuojaturve säkit odottavat edelleen lämpimässä varastossa. Saas nähdä, milloin pysyvät pakkaset saapuvat 😊

Postaus tammikuulta, jolloin laitettiin talvisuojaturve ruusuille Ryhmäruusut suojattu talvisuojaturpeella.

Itse kasvatettu amaryllis `Bogota`...

Punaiset joulukukat eivät ole suosikkejani, mutta tämä amaryllis `Bogota` on poikkeus. Sen kukat ovat sirommat ja lehtien punaisuus on myös kevyemmän oloinen.
Istutin tämän Korpikangas Siemen-Fröltä saadun sipulin lokakuun jälkipuoliskolla. Siitä on oma postaus Eka amarylliksen sipuli istutettu. Multana on kasvusammalta eli 100% sammalta ja näyttää viihtyvän siinä tosi hyvin.


 Hauskasti `Bogota` kasvatti tosi pitkät kukkavarret. Kertoo pimeästä joulukuusta, sillä tämä on kasvanut viileän huoneen ikkunalla. Pituus ei onneksi haittaa, ja oikeastaan se näin paljon koristeellisempi. Siinä on kaksi kukkavartta, joista toinen on vasta auennut.

Tämänkin amarylliksen eli ritarinkukan aioin säilyttää ja kokeilla sen uudelleen kukittamista. Siitä löytyy ohjeet Amarylliksen säilyttäminen ja hoito.

Venuksenkenkä kukkii edelleen...

Venuksenkenkä orkidea kukkii siis edelleen, koska sekin on ollut viileän huoneen ikkunalla. Sain sen viime vuonna kukkivana, joten aika helposti näyttää kukkivan uudelleen. Siitä olikin jo postaus Venuksenkenkä omavaraisen joulukukka, koska sen kukinta ajoittuu näin joulun tienoille.


Olen pitänyt nyt pientä joululomaa ja sometaukoa. Vastaan kohtapuoliin kommentteihin ja kysymyksiin 😊

Pakkasterkuin Sari

7 kommenttia:

  1. Upeaa, että vielä joulukuussa on kukkasia puutarhassa!
    Meillä on tullut kunnolla lunta, ja myös pakkasta. Tänä aamuna mittari näytti -14 astetta!
    Ja tuo amaryllis, se on upea! Vaikka munkin joulukukat ovat useinmiten vaaleita, amaryllis saa olla mitä väriä vaan;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihan uskomaton tämä joulukuu, ja ne syysmyrkkyliljat. Koskaan aiemmin ne eivät ole ehtineet kukkia.
      Meillä vasta talvi on tulollaan... nurmikkoheinät pilkottaa lumesta ja lämpötila -7 astetta. Huomenna onkin luvattu taas pluskelejä :)
      Totta, amaryllis saa olla vaikka mitä väriä. Mutta ei mielellään sitä isokukallista tavis punaista ;)

      Poista
  2. Uskomattoman kaunis amaryllis! En ole koskaan tuollaistakaan nähnyt. Täällä blogissasi on paljon uusia kasveja minulle. Hyvää loppuvuotta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nämä erikoisamaryllikset on tosiaan kauniita, ja niitä näkee vähemmän. Yleensä ne täytyy kasvattaa itse sipuleista. Onneksi näitä sipuleita on hyvin myynnissä ihan kotimaisissa nettikaupoissa. Ja kasvatus on helppoa vaikka asunnon ikkunalla :)
      Oikein mukavaa loppuvuotta sinullekin!

      Poista
  3. Kutkuttavaa löytää uutta kukintaa puutarhasta näin vuoden viimeisinä päivinä! Täällä Pohjanmaalla olemme saaneet maistiaisia talvesta, mutta huomenna mennään taas plussan puolelle. Ajattelin kaataa huomenna virpiangervopensaat, joista pitäisi keväällä päästä eroon. Myrkyt eivät tule kyseeseen, mitenköhän onnistun juurten poiston kanssa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sanos muuta, kyllä myrkkyliljat tekivät ihanan yllärin :)
      Virpiangervot on yleensä helppo hävittää, eivätkä tarvitse myrkkyjä. Pitää vain kaivaa juurakko ylös. Sen ei pitäisi lähteä jatkamaan kasvua maahan jääneistä pienistä juurista. Jos kaivamisen vielä tekee kuun mukaan hävityspäivinä eli kolmena päivänä ennen uusikuuta (kalenterissa musta pallo), niin ajankohta heikentää entisestään uutta kasvua. Tsemppiä siis hävityspuuhaan!

      Poista