sunnuntai 29. joulukuuta 2019

Siementen kylvösuunnitelmia

Siementen kylvösuunnitelma on hyvä aloittaa ajoissa, vaikka näin vuoden vaihteessa. Siis jos aikoo tehdä sisällä esikasvatettavien kasvien kylvöjä. Minulla on nyt vähän erikoinen tilanne, joten saa nähdä miten kylvösuunnitelmalleni tulee käymään.

Rimpsureunaiset orvokit...

Olen monena talvena kasvattanut rimpsureunaista orvokkia kevätkukaksi. Tänä keväänä joudun jättämään sen väliin, sillä kasvatusikkunani on vallannut ne rungolliset pelargonit. Tai ehkäpä kylvän muutaman siemenen 😊
Niistä juttua Miten onnistui orvokin kylvö ilman lisävaloa.

Jättiverbenan kylvö tammi-helmikuussa...

Jättiverbenaa olisi kiva myös kylvää, sillä meidän vanhat taimet ovat aika heikkoja. Se kylvetään aikaisin, koska jättiverbenan siemenet kaipaavat noin kuukauden kylmäkäsittelyn jääkaapissa.


Taidan ehkä tehdä niin, että kylmäkäsittelen siemenet vasta keväällä ja sen jälkeen kylvän ne pihalle. Nimittäin kuvassa on itse siemenestä kasvuun lähtenyt jättiverbena elokuussa. Aika isoksi kasvoi kesän mittaan. Se kukkii yleensäkin vasta loppukesällä. Jättiverbenahan ei talvehdi ulkona, vaan se talvetetaan kellarissa.

Suunnittelemalla kylvöt onnistuu...

Siementen kylvösuunnitelmia kannattaa tehdä huolella. Eli merkitä suunnitelmaan, mitä aikoo kylvää ja minä kuukautena. Siten ei kylvä siemeniä liian aikaisin tai aivan liian myöhään. Kylvöajat löytyvät siemenpussien teksteistä. Alla on myös listattu kasveista esimerkkejä kuukausittain sekä muita tärkeitä asioita kylvöissä ja taimikasvatuksissa.

Ja kylvöissä kannattaa tietysti huomioida kuun vaiheet. Te, jotka olette Kuun vaiheet ja puutarhanhoito -verkkokurssilla, niin tarkempia kylvötietoja löytyy kurssimateriaaleista ja lisäksi kurssin Facebook -ryhmään tulee muistutus ajankohtaisista kylvöistä.

Uutuuksia ja kokeiluja...

Odotan vielä siemenhinnastojen ilmestymistä, ennen kuin teen lopulliset suunnitelmat. Jotain uutta aion joka tapauksessa kokeilla 😀
Ja vaikka esikasvatustila on pieni, niin mahtuu sinne muutamia ruukkuja. Täytyy nyt vain harkita tarkemmin.


Lisää vinkkejä siementen kylvöihin ja jatkohoitoon:


Terkuin Sari


6 kommenttia:

 1. Oi, hyvä muistutus! Sain viime kesänä pussillisen orvokin siemeniä ja nehän on toki pakko käyttää ja kylvää heti alkuvuodesta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihana kuulla, että postaus oli "tärkeä" :) Orvokki kannattaa tosiaan kylvää ajoissa, jotta sen kukista pääsee nauttimaan jo keväällä. Se, kuten muutkin aikaisin kylvettävät, vaativat suoraa auringonpaistetta tai kasvivaloa tammi-helmikuussa. Pidetään peukkuja, että saat hyvät ja kauniisti kukkivat taimet!

   Poista
 2. Hyvä muistutus, minulla on jossain jättiverbenan siemeniä, nehän voikin kohta jo laitella multiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt ehditkin hyvin etsiä siemenet, niin ei tule niin kiire. Kylvön kun ehtii tehdä hyvin tammikuussakin, jopa kuun lopulla. Minulla on vielä jättiverbenan siemenet ostamatta. Odottelen rauhassa loppiaista, jolloin teen tarkemmat suunnitelmat, ja siementilaukset :)

   Poista
 3. Keijunmekkoa aion taas esikasvattaa itsekerätyistä siemenistä.Hain tänään jo eri nettikaupoista millaisia pelargoneja ja verbenoita voisi yrittää tänä keväänä...Samettikukan siemeniä jäi viime kesältä ,samoin krassia.Multa odottaa jo valmiina :).Kylvöjen suunnittelu on niin kivaa ,varsinkin nyt kun on ollut niin pimeää pitkään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen niin samaa mieltä :) Kylvöjen suunnittelu näin vuodenvaihteessa on tosi ihanaa puuhaa. Samoin kylvöihin valmistelu. Itse odotan jännityksellä, mitä kivaa uutta löytyy siemenvalikoimista esim. samettikukkien väreissä. Sillä muutama kotimainen nettikauppa päivittää edelleen siemenvalikoimaansa, koska siemenhinnastoa ei ole vielä julkaistu.

   Poista