sunnuntai 22. toukokuuta 2011

Esikot ovat levinneet kivasti

Monta, monta vuotta sitten tähän syreenien alle kylvettiin pari pussia esikon siemeniä. Siinä ne ovat saaneet kasvaa ja siementää rauhassa.
Nyt paikka on aurinkoinen, mutta kun syreeneihin ja puihin tulee lehdet, muuttuu paikka puolivarjoiseksi. Esikkojen seassa kasvaa myös valkovuokkoja ja imikkää.

Siementaimien kukan koko ja väri vaihtelee.... eniten on keltaisia ja punaisia.
Viereisen syreenin alla kasvaa myös esikkoja, ja puistolemmikki. Tässäkin kohti niille on annettu kasvurauha eli saavat tulla röntsäsen näköiseksi, ja muodostaa siemeniä.

Kuupuutarhaan tilasin viime kesänä pari valkoista suikeroesikkoa Särkän perennataimistolta. Nämä ovat vähän erityyppisiä kuin nuo edellisissä kuvissa. Eli suikeroesikkoa lisätään jakamalla.
Tämä on niiin ihana valkea mätäs Kuupuutarhassa : )
Sitten meillä on vielä kukkapenkissä yhtä esikkoa, jonka alku on saatu sukulaisen pihalta. Kasvutapa on samanlainen kuin suikeroesikolla eli saattaa olla sitä.
Valkea suikeroesikko ja tuo yläpuolen "ehkä suikeroesikko" ovat jo kukkineet. Ylempien kuvien esikot kukkivat parhaillaan ja otinkin ne kuvat eilen. Klikkaamalla kuvaa, näet kuvan suurempana.

Olisi kiva saada vielä palloesikkoa. Sen kukat ovat pallomaisessa tertussa. Palloesikolle on hyvä varata paikka, jossa maassa on läpäisevyyttä eli on vähän talvenarka. Mietin sille vielä sopivaa paikkaa... näytti tuolla Särkällä olevan niitäkin myynnissä.

Esikot:

Esikot (Primula) viihtyvät auringosta puolivarjoon ja tuoreessa maassa. Osa niistä leviää siemenistä ja osa ei. Lehdistö saattaa olla loppukesällä vähän pilkullinen tms, ja se on ihan normaalia.

14 kommenttia:

 1. Ihanat esikkopuutarhat! Valtavan kaunista juuri tuolleen luonnollisen römpsähtävinä :-)
  Minulla on palloesikkoa, se on vielä hyvn pieni, viiem vuonna vasta istutin. Se on loivassa rinteessä, niin vesi ei seiso. On muuten ihanaa, kun vuosi vuodelta kasvit pikkuisen rehevöityvät! Joka vuosi on hieman kauniimpaa (kesäkuussa tulee viisi vuotta tässä pihassa täyteen ja alun vuosi tai kaksi oli raivausta vain). Puutarhuri palkitaan vuosittain kasvavalla palkinnolla - ihanaa!

  VastaaPoista
 2. Ihana esikkopuutarha!

  Olen myös kasvatellut puutarhan rinteeseen esikoita, viikko sitten istutin niitä lisää. Puolivarjoisa rinne, jossa näyttävät viihtyvän.

  VastaaPoista
 3. Kauniita! Minullakin olisi jotain esikkoa, mitäpä tuumaat.. sopisiko puun juurelle kasvamaan, vai haittaako kasvua? Sain nimittäin juuri pitkään himoitsemani riippapihlajan, ja haluaisin sen juurelle istutella jotain ;)

  VastaaPoista
 4. Saila - näin on, puutarha paranee vanhetessaan ! Ensimmäiset vuodet kaikki on niin pientä ja keskeneräistä, mutta kun aikaa vähän kuluu...: )
  Meillä tuossa syreeneiden välissä on nurmikko, ja heti kun sateet saapuvat, nurmikosta pitää siirtää ainakin 10 esikon tainta turvaan, syreenien alle. Sekin on niin ihanaa...

  Sussi - sinulla onkin esikoille hyvät oltavat : )
  Minä vielä mietin ja pohdin palloesikoille sopivaa kohtaa, meillä kun tontti on aika tasamaata.

  Elisa - esikot viihtyvät varmasti hyvin riippapihlajan alla.
  Ja riippapihlaja on onnellinen, kun saa lähelleen kavereita ; )
  Riippapihlaja onkin kaunis puu : )

  VastaaPoista
 5. Sain kaveriltani kannan istutettuna 10 l saviruukussa, alkuja noin 5 kpl, pituutta nyt 15 cm, isot lehdet. Miten tämä talvehtii, otanko purkista pois vai onko vaan yksivuotinen silmänilo?

  VastaaPoista
 6. Onpas kaunis tuo alimmainen esikko, tuo, jossa on lilaa ja keltainen keskusta! Ja kauniita ovat kyllä muutkin. Laitan kyllä ehdottomasti esikoita joka paikan täyteen kun saan vuoden päästä sen monivuotisen palstan.

  VastaaPoista
 7. Tein saman iloisen havainnon omassa puutarhassani; paraatikukkapenkin esikot ovat levinneet kivasti!

  Mutta palloesikko tuotti pettymyksen. Ostin viime keväänä muistaakseni liki kymmenen todella kaunista, vaalean violettia palloesikkoa, niistä talven yli on selvinnyt vain yksi!

  VastaaPoista
 8. Ihastuin tänä keväänä esikoihin Thompson & Morganin kuvastossa ja ajattelin tilata sinertäviä esikoita. Suurena kasvustona ne näyttävät hurmaavilta

  VastaaPoista
 9. Suloiset noi suikeroesikot! Pitää pistää sellaiset harkintalistalle. Palloesikon ostin viime puutarhamessuilta, löysin sille mökiltä paikan, jossa toivon sen menestyvän. Pidetään peukkuja!

  VastaaPoista
 10. Esikot on kyllä tosi sieviä. Ehottomasti pitää olla joka pihalla niitä.
  Onko sulla tietoa, miksi kurkku pudottaa terälehtensä(tai oikiastaan koko kukan), ja jäljelle jää vain tappi? Laitoin blogiini surkeita kuvia kurkustani.
  Mukavaa sunnuntai-iltaa ja uutta työviikkoa :).

  VastaaPoista
 11. Ihana värien kirjo syreenisi alla.
  Mulla kukkii juuri nyt palloesikot, kun nostaa katseensa koneesta, voi ihailla niitä:)
  Ja kesäksi voisikin suunnitella puutarhamatkaa tuonne Särkälle, ollaan siellä naapurinrouvien kanssa joskus käytykin.

  VastaaPoista
 12. Hienoa väriloistoa syreenien katveessa. Esikot ovat hurmaavia kukkia.Minulla kasvaa ihan luonnostaan kevätesikoita. Viime vuonna kasvattelin kesäesikoita siemenistä. Saa nähdä ovatko vielä hengissä? Palloesikoita kasvoi aikoinaan Espoon pihassani. Pidin niistä kovasti. Kyllä noita esikoita täytyy nyt jotenkin hankkia taas lisää ensi kesäksi.

  VastaaPoista
 13. Mikään, mikään ei ole niin kiitollinen leviämään kuin esikko! Niitä on miljoona ja kaikki parista taimesta, jotka kaivoin alpeilta ja toin mukanani sekä ystävltä sain lisäksi muutaman taimen.

  Ehkä lehtosinilatva on toinen sydänsuven leviäjä, joka kannattaa huomata ja sitäkin on myös valkoisena.


  (Sari, etsin nyt hyvää kuvaa tuoksuherneestä runoon, jossa 'huoneen hämy on täynnä hajuherneiden tuoksua.')

  VastaaPoista
 14. lumiukko - kannat talvetetaan kellarissa, kuten daaliat. Ne ei kestä pakkasta, kellarissa eikä keväällä ulkona.
  Kanna onkin komea kukka : )

  Partsipuutarhuri - esikot kukkivat tosi pitkään, etenkin kun niitä on eri lajeja. Mekin olemme jakaneet tuota alimmaista esikkoa ja nyt sitä on jo kunnon rivi.
  Odotat varmaan innolla ensi kevättä : )

  Erja - kyllä nämä talvenkestävät esikot ovat ihania, ylläreiden tekijöitä : )
  Palloesikko voi olla tosi lyhytikäinen, jos paikka on vähänkään liian kostea. Harmillista, että noin monta palloesikkoa päätti päivänsä, mutta se riski niiden kanssa aina on.

  jori - totta, esikot näyttävät tosi upeilta, kun niitä on paljon. Etenkin matalat esikot tekevät mattomaista kasvustoa, kuten suikeroesikko. Meillä tuo "ehkä suikeroesikko" on yhden kukkapenkin reunakasvina.

  Intianminttu - pidän peukkua palloesikollesi ! Voi kun keksisin meidän pihalta sille sopivan paikan.... Olen nähnyt jossain, kun yhdestä mättäästä tuli monta pallomaista kukkaterttua. Se oli upea näky : )

  Eve - täytyypä käydä katsomassa...
  En ole koskaan viljellyt kurkkua, en osaa sanoa mikä sillä on. Yleensä vikana voi olla kylmyys, veto, mullan kuivuus, ravinteiden puute tai liikaa ravineita. Välillä ostotaimien nuput kuolevat, etenkin kun taimet ovat olleeet pitkään myymälässä...

  pioni - oih, kuulostaa aivan super ihanalta... saat ihailla palloesikkoja sisältä käsin : )
  Särkälle olisi mahtava tehdä reissu. Siellä on vaikka mitä mielenkiintoista, ja valikoima on todella suuri. Harmi, kun se on meiltä niin kaukana... tai ehkä hyvä niin, hih ; )

  Irene - esikoita on tosi paljon eri lajeja. Voi kun palloesikot olisivat kestävämpiä.. toisaalta täytyyhän välillä olla haastetta, ettei ihan tylsäksi käy ; )
  Siellä Särkän nettisivuilla näkyi olevan vaikka mitä harvinaisempia esikoita, kuten söpö pieni vuoriesikko...

  Leena Lumi - meillä on myös lehtosinilatvaa, sinisenä ja ehkä valkeana. Viime syksynä ne siirrettiin varjosta aurinkoiseen kukkapenkkiin ja nyt näyttävät tosi reheviltä mättäiltä. Jännä nähdä miten kukkivat... mutta niiden ei voi antaa siementää uuteen penkkiin. Vaan siemenet pääsevät kukkaniitylle : )

  VastaaPoista