sunnuntai 1. toukokuuta 2011

Kuulumisia pihalta...

Tänään oli ulkona aika viileää, ja tuuli vähän puuskittain. Sain kuitenkin kitkettyä rikkaruohoja : )

Huomasin samalla, että kirjopikarililja jo melkein kukkii. Osa niistä on vielä ihan pienellä nupulla. Ne näkyvät paremmin kuvaa klikkaamalla suuremmaksi. Kuvan jouluruusun kukat ovat muuttuneet valkoisesta vaaleanpunaisiksi.

Ja ensimmäisenä kukkineet valkoiset jouluruusut ovat jo kehittämässä siemeniä, kuten kuvasta näkyy kukan keskustassa : ) Annan olla näiden rauhassa eli saavat tiputtaa siemenet maahan, kun on sen aika...
Suureksi ilokseni huomasin myös, että kaikki Endless Summer jalohortensiat ovat hengissä ja tekevät jo lihavia versojen alkuja : )
Tästä näet Endless Summer hortensiat viime kesänä.
Samoin puupioni tai oikeammin pensaspioni voi hyvin. Lumi on ollutkin näille aremmille kasveille paras talvisuoja. Nyt jos tulee yöpakkasia, etenkin kovempia, tämä pioni kannattaa suojata edellisenä päivänä kasvimaaharsolla.
Loistokärhö eli suurikukkainen Clematis puskee maasta jo uutta versoa. Parissa loistokärhössä ei näy mitään eloa. Niitä ei missään nimessä kannata kaivaa pois, vaan odottaa vaikka ensi vuoden kesään. Voivat kuulemma pitää "välivuoden" eli maan pinnalle ei tule sinä vuonna yhtään versoa. Kyllä kasvimaailma on ihmeellinen !
Meidän pihalla lannoittamisella ei ole mikään kiire, koska sateita on tullut tosi vähän. Suunnittelinkin lannoittavani vasta parin viikon päästä, ja taas kuunvaiheen mukaan. Siitä juttua kohtapuoliin...

Oikein ihanaa toukokuun alkua kaikille !

12 kommenttia:

 1. Minun Endless Summer ei sano vielä mitään. Se raukka on siirretty liian monta kertaa. Sen sijaan köynnöshortensiat ovat jo osin lehdessä, vaikka nyt on mielettömän kylmä pohjoistuuli.

  Tuli kaikenmoisia mainoksia ja nyt tekisi mieli isuttaa tarhakylmänkukkaa.

  Minulta on tulossa ehkä viikon sisällä hullunhauska juttu poisheitetyistä amarylliksistä. Kuten muistat, vein niitä turhaan puutarhassa koko viime vuoden ja laitoin talveksi kellariin ja mitään ei tullut kuin lehteä, mutta sitten...

  (Ainakin kaksi uutta puutarhakirjaa on vielä tulossa. Yritän tehdä parin seuravan viikon aikana. Pysy linjoilla.)

  Ihanaa toukokuuta Sinulle!

  VastaaPoista
 2. Huonohko keli ei ole haitannut mun puutarhahommia, vaan vappuflunssa. Aika kolea tuuli tosiaan oli tänään, sen verran huomasin, kun parvekkeella piipahdin. Äskettäin istuttamaani Sarah Bernhardtia olen kovin yrittänyt öisin varjella ja varmuuden vuoksi hallaharsoa pitää yllä yöaikaan. Ettei vaan paleltuisi...Aurinkoista toukokuuta!

  VastaaPoista
 3. On sykähdyttävää nähdä kaikkia ihmeitä, kun ne pikkuhiljaa puskevat kohti pintaa...iloa!
  Meillä on jo ihan hilkulla, että kirsikkapuunkukka näyttäytyy, vaikkakin tänään satoi lunta viisi minuuttia klo 19.00 aikoihin..aatteles) sitten taas aurinkoa paistoi.
  Saintpauliasi Taita on mahtava näky, en ole koskaan nähnyt yhtä kaunista huikean ihastuttava, iloa!
  Iloa me totta tosiaan tarvitaankin, että voidaan hyvin ja kukistahan sitä saa... iloa sinulle ystäväin oikein hyvää alkavaa ihanaa toukokuuta!

  VastaaPoista
 4. Ihastuttava väriyhdistelmä nuo kirjopikarinliljat ja jouluruusu! Olin ihan unohtanut jouluruusun siementävän, kiitos, että muistutit.

  VastaaPoista
 5. Leena Lumi - kiitos : ) Odotan tuota juttuasi amarylliksistä innolla....
  Meillä on pari tarhakylmänkukkaa. Ovat kasvaneet jo vuosia paikallaan. Sateettomana kesänä, kuten viime vuonna, kärsivät selvästi kuivuudesta eli nyt ovat pieniä. Ne siis kukkivat nyt : )
  Pysyn linjoilla.....

  Intianminttu - kiitos samoin : ) Toivottavasti paranet pian !
  Se on totta, että kasvihuoneessa tai sisällä kasvaneet taimet paleltuvat herkästi, kun eivät ole tottuneet kovin viileään. Siksi en vielä ole istuttanut jouluruusun taimia ulos... taidan olla vähän laiska suojaamaan ; )

  Sirkka - oih, teidän pihalla on sitten kevät pitkällä : ) Meilläkin satoi lunta, tosin vain hetken. Jännästi tuli ihan pimeää, kuin talvella, hih ; )
  Taita on minustakin aivan sykähdyttävän ihana...
  Kiitos samoin sinulle oikein iloista toukokuuta !

  Sussi - viime keväänä parvekkeella ollut jouluruusu tiputti mustat siemenet parvekkeen lattialle. Ja minä pelästyin niitä.... näyttivät ihan pieniltä koppiksilta ilman jalkoja... vähän nauratti ; )
  Keräsin siemenet ja vein ne pihalle. Saa nähdä, ilmestyykö kesällä jouluruusun taimia : )

  VastaaPoista
 6. Sari, YHDEN amarylliksen kanssa tapahtui outoja...laitan blogiin kun aika on.

  Luen nyt puutarhakirjaa, josta löysin valkoisen tarhakylmänkukan, Pulsatilla vulgaris 'Alba'.

  (Saithan kaksi viestiäni eli sopii etc.)

  VastaaPoista
 7. Kyllä teillä on kevät jo pitkällä, minun jouluruusu on juuri avannut ensimmäisen kukkansa. Vaaleanpunainen jouluruusu sopii muuten aivan ihanasti yhteen noiden kirjopikarililjojen kanssa.

  VastaaPoista
 8. Leena Lumi - sain viestisi ja vastasinkin niihin jo : )
  Tarhakylmänkukat ovat ihania. Helsingin kasvitieteellisen puutarhan ulkoalueella olen nähnyt niitä viininpunaisena, valkeana ja lilana... upeita kaikki : )

  pioni - meilläkin varjoisemmassa paikassa jouluruusut kukkivat valkein kukin ja on niissä vielä muutama nuppukin. Kuvan paikkaan paistaa vähän liikaa aurinko, siitä kun kaadettiin puita ja samalla ison pensaan korkeat oksat meni poikki. Onneksi parin vuoden sisällä oksat kasvavat pituutta ja luovat jouluruusuille taas varjoa : )

  VastaaPoista
 9. Anneli Saariston Satutäti4. toukokuuta 2011 klo 12.38

  Hei, tuossa jouluruusukuvassa taustalla on KÄÄRMEENPÄÄ -liljoja (noita nuokkuvia ruudulllisa)! Miten olet ne saanut alkuun, siemenistä vai ostanut pikku sipuleita? Minulla on siemeniä, pitäisi kai kohta kylvää jotenkin. Kiitos jos ehdit antaa vinkin!
  terveisin Anneli

  VastaaPoista
 10. Anneli Saariston Satutäti - tarkoitat varmaan noita kirjopikarililjoja. Käärmeenpäälilja on kyllä aika jäännä nimi sille ; )
  Ensimmäiset on ostettu sipuleina joskus vuosia sitten. Niitä on myynnissä syksyllä. Nyt ne ovat lähteneet leviämään itse siemenistä. Tosin siemenestä kukkivaksi kestää kuulemma 3-4 vuotta ; )

  VastaaPoista
 11. Anneli Saariston Satutäti5. toukokuuta 2011 klo 17.58

  Kiitos Sari kirjopikarililja-kommentistasi! Tiesin vain sen englantisen lempinimen "Snakehead", on se kyllä käärmeenpään näköinen. Olen englantilaisen The Royal Horticultural Societyn jäsen ja saan sieltä inspiraatiota sekä tilaan välillä jotain siemeniä yms Thompson&Morganilta - tosi edullista, ja valikoimaa riittää. Välillä tarjoavat ilman postimaksuakin.
  Käyn myös vuosittain katsomassa toukokuun lopulla maailman kuuluisimman kukkanäyttelyn "Chelsea Flower Show". Hyvä syy käydä Lontoossa taas kohta. Uskomaton elämys. Kiinnostuneille linkki omiin kuviini v.2010: http://www.flickr.com/photos/loffe2/sets/72157624066990973/show/
  Kiitos tästä hienosta puutarhablogista, siitä oppii paljon joka lukemalla!

  VastaaPoista
 12. Anneli Saariston Satutäti - kiitos sanoistasi : )
  Tiedätkö, minä en ole koskaan päässyt käymään tuolla kukkanäyttelyssä. Kevät on aina meille puutarha-alan ihmisille niin kiireistä aikaa, ettei silloin voi lomailla, edes viikonloppuna. Mutta kyllä minä vielä aion mennä sinne !
  Ihanaa matkaa sinulle sinne näyttelyyn !

  VastaaPoista