Alla kuva viime kesän maljaköynnöksestä kevään alussa. Se oli jo pari metriä korkea ja sain vähän väliä leikata noita pitkiä versoja poikki... ; )
Siis talvehti tosi hyvin huoneenlämmössä, valoisalla ikkunalla.
Maljaköynnöksen kukat ja hoito-ohjeet näet tästä, viime vuoden jutusta.
Kun aurinko paistoi kunnolla maaliskuussa, leikkasin maljaköynnöksen reippaasti lyhyemmäksi. Näin sen saa kukkimaan paremmin : )
Vihannespunkkeja maljaköynnöksessä
Talvella tähän vanhaan maljaköynnökseen oli ilmestynyt salakavalasti vihannespunkkeja. Eli lehtiin tuli pienen pieniä pisteitä ja lehden alapuolella näkyi suurennuslasilla punkit. Ne ei muuten tee ihmisille mitään, älkää pelätkö hih ; )
Pari kertaa pesin lehdistön laimennetulla mäntysuopaliuoksella, mutta aina ne tulivat uudelleen.
Messuilta löysin luonnonmukaisen torjunta-aineen. Eli maljaköynnöksen leikkauksen jälkeen muovi lattialle suojaksi ja ei kun myrkytyspuuhaan.... aineen pitää osua lehden alapinnalle, missä punkit ovat. Oli vähän hankala homma, kun tuota köynnöstä ei voinut kumota. Viikon kuluttua myrkytin vielä pari verson kärkeä, kun niissä näytti olevan muutama punkki.
Tehosi, jeee !!!! Nyt tutkin vähän väliä maljaköynnöksen uusia lehtiä, näkyykö niissä pisteitä eli punkkien imemisjälkiä.... ja ei ole näkynyt !!!
Punkit ovat aika yleisiä kuivassa sisäilmassa. Monet paprikanviljelijät ovat sen huomanneet ; )
Ja voivat levitä muihin punkkiherkkiin sisäkasveihin. Yläkuvan pullojukkaan ei punkit iskeneet, vaikka se olikin ihan maljaköynnöksessä kiinni.
Sari, löysin niitä riippaorvokkeja Ruotsista kun käytiin siellä viikonloppuna, missä sulla olikaan se päivitys niistä, oliko se tämän vuoden puolella?
VastaaPoistaPääskysiä...apua, kesä on siis tullut, pitäsköhän jäädä jo lomalle?
Pääskyset ovat tulleet jo viikkoja sitten ja kohta eka satsi poikasiakin jo lentää pesästä! Siellä käy kova kuhina.
VastaaPoistaTuota Spruzitia (hauska nimi) olen testannut viime kesästä saakka ja ihan hyvältä vaikuttaa. Nyt testaan sitä ekaa kertaa liljakukon muniin. Saa nähdä miten käy.
Sananlaskun mukaan pääskysestä ei päivääkään, joten kesä on nyt.
VastaaPoistaHyvä vinkki torjunta-aineesta. Saatan tarvita mahdollisesti.
Pääskyt oli täälläkin jo viikonloppuna. Tuo maljaköynnös on kaunis...
VastaaPoistaMeillä pari pääskystä kävi moikkaamassa jo viime viikolla. Lentelivät siinä ihan lähistöllä niin kauan että reagoin:)
VastaaPoistaPääskysiä on täällä pohjoisessakin jo, pesänrakennuspuuhissa ;)
VastaaPoistaOlin keväällä koulutuksessa,jossa Neudorffin esittelijä kertoi tuotteistaan. Heiltä löytyy tuote,jonka pitäisi tehota peltokortteisiinkin. Tähän mennessä siihen ei olekaan tehonnut mikään. Muitankin kokeilemisen arvoisia tuotteita heillä ja mikä parasta,niitä voi käyttää vaikka pihassa pyörisi lemmikkieläimiä & lapsia... Sopivat luonnonmukaiseen puutarhanhoitoon :)
Tuota pitääkin kokeilla kirvoihin. Hyvä vinkki, kiitos:)
VastaaPoistaTuija - ilman muuta pitää jäädä jo lomalle, hih ; )
VastaaPoistaRiippaorvokki juttu on 2.9.2010. Muuten riippaorvokkini säilyivät tosi hyvin talven yli... toinen jo kukkii : )
Saila - teillä on kyllä pääskyset tuleet aiemmin... meillä vasta nyt. Tai sitten ovat olleet piilosilla ; )
Spruzit on tosiaan hyvä nimi tuolle.. ja yllättävän tehokas luonnonaineeksi. En ole koskaan nähnyt liljakukon munia ?!?
arleena - ensi viikoksi onkin luvattu taas lämpimiä kesäkelejä : )
Tuota Spruzitia olen nähnyt kaupoissa pitkään, mutta vasta nyt hankin sitä. Ja tuntuu olevan tehokas aine.
Mari - maljaköynnös on koko kesän kukkivista köynnöksistä yksi lemppareistani. Sen lehdistö pysyy kauniina syksyyn asti, ja itse asiassa koko vuoden läpi. Ja helppo kun mikä : )
pioni - nuo pääskyt on niin ihania kesän tuojia. Ja ne kuuleekin niin kivasti, kun lentelevät vähän alempana : )
Vuokko - lukaisin Neudorffin nettisivuilta, että tuotteita on mielettömän paljon, ja joka tarpeeseen ; )
Etana syöttiä aion kokeilla kylvömaalle, kun viime vuonna etanat popsivat taimia aika paljon...
Sussi - ole hyvä ! Itse olen niin onnellinen, että löysin tehokkaan luonnonmukaisen aineen noihin punkkeihin. Ja jos tehoavat niihin, tehoavat todennäköisesti yhtä hyvin myös kirvoihin ; )
Sorruin ostamaan maljaköynnöksen vaikkakin luulen että se käsissäni kuolee kesän aikana :( Ystävällisesti pyydänkin kaikilta neuvoja sen säilymiseen edes syksyyn saakka :)
VastaaPoistaTarkoitukseni olisi se kasvattaa terassilla, aurinkoisella paikalla ja saada se kasvamaan ainakin 2m pitkäksi ja tietty todella tuuheaksi.
Laitanko sen uuteen multaan vai jätänkö "kaupan turpeeseen", vaihdanko isompaan purkkiin jne...
Antakaa pliis hyviä vinkkejä minulle tänne pohjoisen perukoille ;)
Jäi vielä tuossa edellisessä sanomatta että kun tuo minun maljaköynnös on ollut kotonani vain pari päivää niin siinä on jo 4 alalehtiä mennyt keltaiseksi ja tippunut :(
VastaaPoistaHeidi - hyvä valinta : ) Maljaköynnös on oikeasti helppo kasvi. Istuttaisin sen isompaan ruukkuun. Maljaköynnökseni on altakasteluruukussa, koska kesällä olen välillä matkoilla ja parveke on tosi paahteinen...
VastaaPoistaMaljaköynnöstä kannattaa lannoittaa säännöllisesti. Se haaroittuu eli tuuheutuu, kun katkaisee versojen latvat.
Onhan maljaköynnöksesi nyt sisällä auringossa, ja eihän multa ole kuivunut. Tietty voit vielä tarkistaa, ettei lehtien alapinnoilla ole ötököitä ; )
Välillä muutos valoisasta kasvihuoneesta hämärään asuntoon on aika shokki kasveille, ja silloin voi nuput ja alalehdet kellastua...
Kun ostin maljaköynnökseni sen multa oli silloin aivan kuiva mutta heti kun kasvi pääsi kotiini annoin sille raikasta vettä. Seuraavana päivänä kastelin sitä sillä "punaisella lannoite jauheella" ja nyt olen joka päivä pitänyt sen kosteana.
VastaaPoistaTarkastelin sinun vinkeistäsi lehtien ala- ja yläpinnat enkä löytänyt ötökän ötökkää ;)
Olen päivät pitänyt köynnökseni ulkona pienessä kasvihuoneessa ja aurinkoa se on kyllä saanut, yöksi nostan sisälle. Tykkääköhän se tuosta siirtelystä ja milloinkahan kannattaa laittaa teranssille kokoajaksi, kuis arka se on?
Minulla on aika iso se ruukku johon aioin sen vaihtaa, alkaakohan tekemään vain juuria vai kuoleekohan kokonaan?? Minä niin tykkään siitä :))
Heidi - maljaköynnöksesi on voinut kuivahtaa kunnolla, ennen kuin ostit sen. Todennäköisesti siksi ne alalehdet ovat tippuneet...
VastaaPoistaMaljaköynnös pitää siitä, että yö on viileämpi kuin päivä. Mutta pakkasta se ei kestä !
Meillä maljaköynnös on ollut pihalla jo jonkin aikaa. Ja jos on luvattu vain pari astetta yöksi tai kylmempää, siirretään se eteiseen.
Kun ruukku on todella iso, siihen kannattaa istuttaa myös matalia kasveja. Näin kokonaisuus tulee kauniiksi ja kasvit viihtyvät : )
Se on minustakin kaunis, ja sen lehdistökin on hieno.
Minkä värinen maljaköynnöksesi on ?
Punainen missä on ihan pikkaisen valkoisia rantuja :)
VastaaPoistaHeidi - se onkin erikoinen väriltään. Sellaista maljaköynnöstä en ole nähnytkään.
VastaaPoistaKiitti Sari vastauksesta tuon maljaköynöksen suhteen :) Sivujasi on mukava lukea! Saas nähdä miten saan maljaköynöksen sisälle kun se on niin iso ja tuuhea :) Kastelenko ja lannotanko maljaköynöstäni koko talven samanlailla kuin kesällä ja kait voin sitä jo nyt leikata kun osa versoista on noin 4m mittaisia?
VastaaPoistaHeidi - kiitos ! On kiva kuulla, että näitä juttujani on mukava lukea : )
VastaaPoistaNo onpa köynnöksesi kasvanut hyvin : ) Leikkaa vaan sen versoja. Maljaköynnös kestää aika rajujakin leikkauksia, kunhan hyvinvoivia vihreitä lehtiä jää versohin.
Maljaköynnöstä kannattaa kastella talvella normaalisti eli mullanpinta saa kuivahtaa hieman ennen kastelua. Mitä viileämpi huone, sitä pienempi on kastelun tarve. Olen lannoittanut omaa maljaköynnöstäni koko vuoden, tosin pimeimpänä talvenaikana vain hieman.
Mukavia syyspäiviä !
Sainkin apua sivuiltasi!! ostin alkukesästä tämän punaisen maljaköynnöksen parvekkeelle ja nyt se on taas täynnä nuppuja, osa jo kukkii, mutta pelkäsin, etten saa sitä talvehtimaan. (Kun ensin sain selville, mistä kasvista oli edes kyse...... :D). Nyt uskallan siis nostaa sen tuohon ikkunalaudalle valoon kun ilmat kymiää enemmän...
VastaaPoistaNina H - kummasti auttaa hoito-ohjeiden löytämisessä, tuo kasvin nimi ; )
VastaaPoistaKannattaa ilman muuta säilyttää maljaköynnös ! Minulla sen talvetus onnistui hyvin.
Punainen maljaköynnös onkin tosi komean näköinen täydessä kukkaloistossaan : )
Kiitti Sari taas vastauksesta!
VastaaPoistaHeidi - ole hyvä : )
VastaaPoistaEn voi millään tuoda kasvia sisään, metri X metri kanttiinsa, ulkona koko kesän. Apua minne!!
VastaaPoistaEntä leikkaus sykaykkä??
Anonyymi - maljaköynnöstä voi leikata, jos se ei muuten mahdu sisälle. Siihen on kuitenkin hyvä jättää jäljelle vihreää lehdistöä.
VastaaPoistaAion itsekin leikata maljaköynnöstä matalammaksi. Ja todennäköisesti sidon versoja vähän suppuun, jotta se on kapeampi : )
Ostin keväällä 2 maljaköynnösta, toinen purkissa , ja toinen kiipee, ovat ihan mahdottoman kauniita, kukkivat ja nyt en tiedä mitä teen , jos tuon sisälle ne ja on liian lämmintä , ne voi kuolla, ei ole kylmempää paikkaa pieni varasto, mutta pimeä, raahaanko ne vaan kylmästi sisälle , ja kokeilen, näillä ohjeilla mitä olen täältä lukenut. Olis kurjaa jos ne kuolisi, ikinä en osta muita kukkia parvekkeelleni. Kiitos neuvoistanne :)
VastaaPoistaNyt kun niille ei ole sellaista paikkaa, jossa ne varmasti viihtyisivät, täytyy sinun vain rohkeasti kokeilla. Ihan patterin viereen niitä ei kannata laittaa. Pimeässä tilassa lisävaloa tai sisällä aurinkoiselle ikkunalle. Lisäksi kastelun kanssa pitää olla tarkka, ettei multa kuivu liikaa ja toisaalta, ettei multa ole koko ajan liian märkä. Pidetään peukkuja, että onnistuu :)
Poista