torstai 5. toukokuuta 2011

Ruukkunarsissi Tete à Tete kukkii nyt puutarhassa

Tete à Tete on hauskan pieni söpöliini ; ) Niiden edessä kukkii esikot ja takana on krookusten pitkät lehdet. Krookusten kukat ovat jo lakastuneet. Niin ja näkyyhän kuvassa myös yksi tulppaani nupulla.

Tästä kuvasta huomaa Tete à Tete narsissin ja tavallisen narsissin kokoeron. Nämä ovat niin hauskat yhdessä ; ) Osa ruukkunarsisseista on istutettu puutarhaan jo vuosia sitten...

Meillä on toinenkin pienikokoinen narsissi `Rip van Winkle`. Nämä yksilöt olivat niissä itse kasvattamissani sipulikukkaruukuissa viime keväänä, klik. Istutin ne ruukuista kukkien lakastuttua kukkapenkkiin. Toisessa kukkapenkissä niitä on kasvanut jo vuosia.

Alla ihan tavallisia todella vanhoja narsisseja. Ne ovat ainakin 50 vuotta vanhoja. Kuvan otin syysleimupenkistä, jonka syysleimut jaoimme syksyllä. Samalla sipulit nostettiin ylös ja jaettiin. Siksi narsissit on noin harvassa ja kukinta niukkaa. Lähivuosina ne tekevät paljon sivusipuleita ja kukkia tulee sitten taas runsaasti.

Lähikuva sinisistä scilloista eli idänsinililjoista ja keltaisista käenrieskoista. Leveä lehti kuuluu tulppaanille : )
Lisää narsisseja ja hoito-ohjeet löytyvät täältä.

13 kommenttia:

 1. Ne siis todella kukkivat puutarhassakin, onpa kiva tietää. :) Mun tavallisetkin narsissit ovat niin lyhyt vartisia, ehkä niillä on jano. Pitäisi varmaan ottaa vesiletku esiin.

  VastaaPoista
 2. Ihania pikkuisia, ja tuo 'Rip van Winkle' on niin söpö pörröpää :-)
  Vielä edellisen kirjoituksen tulppaanin nimistä; en tiedä käytinkö oikeaa nimeä, ei noissa kasvitieteilijöissä tahdo pysyä perässä. Tulipa bakeri voi hyvinkin olla oikeasti T. saxatilis bakeri.
  Käytän Viljelykasvien nimistöä (niin kuin varmaan sinäkin), mutta sen ilmestyttyä on taas moni nimi muuttunut. Mikähän oli viimeisin... ai niin, Meconopsis betonicifolia muutettiin vuonna 2009 takaisin alkuperäiseen M. baileyi -nimeen. Hoh... pysyisivät nyt päätöksissään!

  VastaaPoista
 3. Hei, tänään ollaankin samoilla linjoilla postaustemme kanssa.
  Tästä olisinkin saanut tuon Winklen nimen, joka minulla oli kateissa, löysin lapun kuitenkin pensaan alta.
  Noita pikkuisia narsisseja on meidänkin pihalla, olen aina kuopannut pääsiäiskukat kukkapenkkiin.

  VastaaPoista
 4. Paljon on kukkia vaikka vielä kylmiä öitä on ollut, jotkut uhmaavat kylmää.

  VastaaPoista
 5. Nostin juuri kuihtuneet tetet terassiruukusta istutettaviksi.
  Huomasin, että viimevuotiset helmililjat aloittavat kukintaansa kukkapenkissä.
  Sipuli pitää elämää sisällään hyvin.

  VastaaPoista
 6. Ihanasti kukkivat narsissit ja muutkin kukat sinulla. Meillä narsissit ovat noin kymmenen sentin korkuisia ja kukkimista pitää vielä hetki odottaa.
  Hauskan näköisiä nuo isot ja pienet narsissit rinnakkain:)

  VastaaPoista
 7. Onko mininarsisseja useampaakin eri lajia? Mietin mitä oman puutarhaan lajike mahtaa olla... Nuo Teste à tetet ja Rip van Winklethän kyllä erottaa toisistaan, mutta tiedätkö onko lajikkeita vielä useampiakin?

  VastaaPoista
 8. Tuire - nämä ruukkunarsissit ovat varmoja kukkijoita. Itse asiassa istutan kaikki ostetut hyasintitkin ulos keväällä : )
  Jos on oikein kuiva maa, kannattaa kastella.

  Saila - Viljelykasvien nimistöä minäkin käytän... se on kyllä jo aika vanha. Sieltä puuttuu paljon uudempia kasvejakin. Toivotaan, että siitä tulisi jo uusi painos, se niin helpottaisi tätä epävarmuutta, hih ; )

  Unelma - no niipäs oltiin : ) Minäkin istutan aina kaikki sipulikukkaruukut ulos puutarhaan, siis ilman sitä ruukkua ; )

  tia - nämä sipulikukat ovatkin siitä ihania, etteivät ne ole moksiskaan viileistä keleistä. Itse asiassa kukinta kestää nyt pidempään, kuin lämpiminä keleinä : )

  arleena - niin, kyllä luonto on hienosti hoitanut sipulikukille energiavaraston, siis sen sipulin ; )
  Meillä kukkii muuten edellis jouluilta hyasintit pihalla...

  Susanne - minustakin ison ja pienen narsissin yhdistelmä on tosi hauska. Aina kun näen ne, minua alkaa melkein naurattaa... ; )

  Iiris - kyllä niitä on muitakin pikkunarsisseja. Sipulikukkien postimyyntiyrityksillä on yleensä parhaat valikoimat, esimerkiksi juuri Korpikangas Siemen-Frö:llä. Nyt kun ei ole niiden myyntiaika, niitä ei aina näy niiden nettisivuilla.
  Sitten syksyllä ilmestyvät uudet kukkasipulihinnastot : )

  VastaaPoista
 9. Upeat kukat sinulla! Kiitokset opettavaisista postauksista, olen myöskin laittanut tetet maahan vaikka jossain sanottiin ettei ne kestä suomen oloja. Jouluruusussani löytyi yksi nuppu, olen siitä NIIN onnellinen!

  VastaaPoista
 10. Ei ihmekään, että Rip Van Winkle on niin kestävä, kun se on ollut olemassa jo ennen vuotta 1884.

  Pikkuisista narskuista kannattaa kokeille seuraavia mm. Topolino, Jack Snipe, W.P.Milner, Cotinga...Miun narskublogissa löytyy kuvia ja tietoa, jos kiinnostaa.. :)

  VastaaPoista
 11. Narsissit ovat minusta ihania kevääntuojia:)

  Juttelin jonkin aika sitten torikukkakauppiaan, jolta ostan aina ruukkunarsisseja, kanssa. Ja hän kertoi, että hänellä ruukusta maahan istutetut narsissit kasvavat vain pari vuotta ja sitten katoavat. Jäin sitä ihmettelmään, koska minulla ovat mielestäni kasvaneet jo usean vuoden. Tosin minulla on tapana jakaa sipulit aika ajoin.

  VastaaPoista
 12. Hellyyttävän suloinen tuo pieni Tete... =)

  VastaaPoista
 13. Olivieno - onpa ihanaa, että sinunkin jouluruususi kukkii. Kyllä se sitten tekeekin aina niin onnelliseksi : )
  Kyllä ne tetet näyttävät kestävän hyvin... eli aina kannattaa kokeilla !

  quu - kiva kun kerroit noita lajikenimiä. Täytyykin käväista tutkimassa blogiasi... : )

  Sussi - kyllä minustakin ne kestävät monta vuotta. Ja kun ne istuttaa, sipulit kannattaa vähän erotella eli jakaa ne.
  Narsissit on ihania. Ja kohta tulppaanit aloittaa kukinnan, ja nekin on ihania... ; )

  Una Reinman - niin on : ) Se on siinä ikäänkuin isomman kaverinsa vieressä turvassa ja suojeluksessa : )

  VastaaPoista