keskiviikko 11. toukokuuta 2011

Vanhan suklaakosmoksen mullanvaihto

Tein löydön kellarissa viime lauantaina... sinne oli jäänyt talvensäilytyksessä ollut kukkaruukku - suklaakosmos. No tietenkin olin unohtanut kastella sitä huhtikuussa, koska kaikki muut ruukut oli viety sieltä jo pois.

Suklaakosmos

Otin suklaakosmoksen pois ruukusta ja aloin varovasti poistaa multaa juuriston ympäriltä, jotta näen onko siellä mitään eloa. Mullasta paljastui pieni elämää pullea juurakko, vähän kuin "porkkanarypäs". Juurakon ylälaidasta pilkisti myös muutama verson alku. Istutin juurakon heti uuteen multaan. Multa peitti sen juuri ja juuri.

Tänään keskiviikkona suklaakosmos oli kasvattanut jo näin isot alut. Ja tuosta vanhasta puumaisesta varrestakin on työntynyt pari pientä silmua.
Alla kuva viime syksyltä suklaakosmoksen lehdistöstä. Tämän juurakko oli tosi pieni....
..ja se ehti kukkia vain vähän. Sain siitä kuitenkin yhden lähikuvan : )

Suklaakosmos ja hoito-ohjeet:

Suklaakosmos (Cosmos atrosanguineus) viihtyy auringossa. Mitä aurinkoisempi paikka sen enemmän se kukkii ja samalla kasvu pysyy napakkana. Sitä lannoitetaan ja kastellaan kuten daalioita ja näköjään talvehtii myös samalla tavalla, kellarissa.
Suklaakosmoksen kukka tuoksuu ihan suklaalle, läheltä nuuhkaistuna : )


Hevoskastanjassa näkyy jo nuput. Tänä vuonna onkin odotettavissa komeaa kukintaa.

10 kommenttia:

 1. Mulla on ollut parvekkeella suklaakosmosta muutamana vuotena. Aina olen ostanut uuden, kun ei ole juurakoille säilytyspaikkaa talveksi. Ihana kukka, ihana tuoksu ja kestää kauan maljakossa.

  VastaaPoista
 2. Hyvä että löysit ruukun kellarin kätköistä. Itsellänikin oli sama kasvi, mutta en kerännyt sitä talveksi talteen, joten se oli kertakesäinen.
  Hevoskastanjasi on jo pitkällä kasvussa!

  VastaaPoista
 3. Sitä sattuu tekevälle. Onneksi löyty rukku.
  Suklaakosmos passais väriltään uuteen istutusryhmääni.Kiitos vinkistä :).

  VastaaPoista
 4. Kiitos hyvätä jutusta,itsellä nyt ensimmäistä kertaa suklaakosmos kasvamassa. :)

  VastaaPoista
 5. Intianminttu - tosiaankin se kestää maljakossa aika kivasti : ) Minä kokeilin tuota talvetusta ihan mielenkiinnolla... talvehti näköjäään hyvin, vähällä kastelullakin ; )

  Irene - täälläpäin on ollut niin lämpimät kelit, että pihakoivukin on jo lehdessä. Katselin Helsigissä hevoskastanjia.. niillä oli kukkatertut jo paljon isommat, kuten aina : )

  Eve - nimenomaan, tekevälle sattuu, hih ; )
  Suklaakosmoksen kukan väri on jännän tumma. Odotan nyt mielenkiinnolla, josko tuo taimi nyt tänä kesänä kukkisi jo kunnolla : )

  Maija - se vaikuttaa tosi helpolta kasvilta, kunhan saa valoa ja vettä. Ystävälläni oli suklaakosmos eteläterassilla ja se kukki komeasti. Tuulenpuuskat vain vähän taitteli versoja.

  VastaaPoista
 6. Kiva, että kosmos lähti kasvamaan:)

  Meillä hepokastanjassa on vasta ihan pienet alut. Saa nähdä, onko yhtään kukkia tulossa, talvi oli niin kova.

  VastaaPoista
 7. Suklaakosmos on minulle uusi tuttavuus. :-)
  Tänään kylvin kesäkukkaseoksen multaan. Heti tulivat varpuset tupsuttamaan kylvöjä. Jos yhtään siementä maahan jättivät, niin ainakin rivit ovat sekaisin.
  Huomenna ajellaan parisataa kilomertiä yhden taimen takia. Hih..

  VastaaPoista
 8. Sussi - en olisi uskonut suklaakosmosta näin sitkeäksi kasviksi.
  Luulen, että kukkatertun alku, silmun sisällä, on ollut hyvässä suojassa talvella. Mutta jos nyt tulisi tosi kovat pakkaset, lehdet ja nuput varmaan paleltuisivat... eli toivotaan lämpimien kelien jatkuvan : )

  Unelma - no onpas teillä tiedossa mukava ostosmatka... Taidatkin olla ihan kunnon puutarhaharrastaja, ainakin tuo ostosmatkasi ihan viittaa siihen, hih ; )
  Toivottavasti kylvöksestäsi tulee vielä komean näköinen, vaikkakin vähän hajaantuneena : )

  VastaaPoista
 9. Tietääkö kukaan mistä noita suklaakosmoksia saa kukkivina tai taimina, kun jäi siemenet hankkimatta?

  t. Flower-girl

  VastaaPoista
 10. Anonyymi Flower-girl - suklaakosmos myydään juurakkona keväällä. Onneksi niitä myydään myös valmiiksi kukkivanakin isommissa puutarhamyymälöissä, toreilla, kesäkukkien myyntipisteissä...
  Vasta ihan touko-kesäkuun vaihteessa eli nyt valikoima on runsaimmillaan.
  Toivottavasti löydät hienon suklaakosmoksen : )

  VastaaPoista