torstai 19. toukokuuta 2011

Nyt on lannoitettu, ja istutettu pelakuun taimet

Lannoitin eilen jaloruusut, loistokärhöt ja Endless Summer -hortensiat. Vielä tänään on erittäin hyvä päivä lannoittamiseen, ja loppukuukin on sopivaa aikaa. Siis kuunvaiheiden mukaan... lannoitteet jäävät multaan, eikä huuhtoudu niin herkästi sateen mukana.
Vanhempi juttu luonnonlannoitteista löytyy tästä.
Harasin käsiharalla mullanpintaa, jotta lannoiterakeet menevät vähän mullan sisään. Jos ei kohta sada, on pakko kastella, jotta rakeet liukenevat kasvien käyttöön.


Eilisessä Vartti-lehdessä oli juttu minusta ja pelakuista. Juttu oli jo aiemmin Porvoon seudun lehdessä..... ja yksi innokas pelakuuharrastaja soittikin sieltä suunnalta...
... ja sain häneltä paketin, jossa oli kaksi aivan ihanaa luonnonpelakuun alkua.
Laitan tähän kuvan alusta, ihan itsellekin muistin tueksi : )
Istutin ne saviruukkuihin. Ja jään seuraamaan niiden kasvua ...
Nämä ovat kyllä super ihania ! Hmm, moni ei ehkä ymmärrä innostustani, hih ; )

10 kommenttia:

 1. Oi, luonnonlajeja! Olenkin miettinyt, että olisi ehkä kivempaa keräillä niitä, mutta toisaalta... pelakuita on niin monia ihania kotipelargonienkin joukossa, että... ei pysty karsimaan!

  VastaaPoista
 2. Hei, pelakuillehan kävisi parhaiten vähä typpinen lannoite, millä sinä lannoitat pelakuitasi?
  Ja osaatko kertoa millä pelakuulla olisi mahdollisimman tummat kukat? Lähes tulkoon mustan/ruskean/luumun punaiset.

  VastaaPoista
 3. Pelakuista tulee aina mummu mieleen, vaikka tykkään niistä itsekin kovin. Mummu kasvatti aina itse kaiken, niinkuin varmaan kaikki muutkin mummut ;)

  VastaaPoista
 4. Hyvä juttu oli lehdessä, juuri lukaisin Nurmijärven sanomat. :)

  Meidän mummo on pelakuiden kasvattamisen mestari! En tiedä miten monen vuoden takaiset pelakuut on edelleen parvekkeella, mutta niin ne vaan aina kukoistaa!

  VastaaPoista
 5. Mie ymmärrän oikein hyvin, itsekin niihin retkahtaneen nimittäin, niinkus tiiät.
  Tänään laitoin neljä pistokasta, joista on tarkoitus kasvattaa rungollisia pikku pelakuupuita, ruukkuihin kasvamaan. Olen aikonut aikaisemminkin mutta unohtanut kunnon tukemisen ja sitten on runko jo ehtinyt vääntyä johonkin suuntaan. Nyt on napakat tikut ympärillä. :)

  VastaaPoista
 6. Meilläkin kuljettu lannoitepurkin kanssa, kanankakkarakeita heitelty kukkapenkkeihin sinne ja tänne. Onneksi sen jälkeenkin on satanut, "tuoksutkin" laimenevat;)

  VastaaPoista
 7. Ihan samaa mieltä muiden kanssa, pelakuut ovat ihania! Hauskaa, että tämän kasvin kanssa on mummoilussa hieman etuajassa, onpahan aika kokenut tekijä sen suhteen sitten, jos/kun mummous kohdalle osuu :)

  Miten Sari lannoitat pelakuitasi?

  VastaaPoista
 8. Saila - juu, ei pysty karsimaan ; ) Toisaalta on kyllä pakko jo rajoittaa pelakuitten haalimista, kun talvetuspaikka on kooltaan rajallinen...

  Maija - totta puhut, typpi kasvattaa lehdistöä. Silti lannoitan ihan tavallisella lannoitteella ja usein. Poistan liiat lehdet. Kukinnot tulevat tosi isoiksi, kun lannoittaa : )
  Jalopelargoneissa on tummia värejä. Ja riippapelakuissa myös... esim. `Royal Black Rose`, `Royal Night`. Niitä vain tuntuu olevan vähän vaikea löytää myymälöistä.

  Elisa - ennen mummut olivat oppineet tekemään itse kaiken, kaupasta ostettiin vain se, mitä ei osattu tehdä ; ) Nykyään kaikki ostetaan... paitsi ne pelakuut, jotka on säilytetty talven, hih ; )

  Ruusa - pelakuut on kivan helppoja kasvatettavia. Ja tooooosi pitkäikäisiä.
  Mummosi pelkuut taitavat olla jo aika kookkaita... ja runsaskukkaisia : )

  TuijaR. - aivan mahtava idea ! Pikkupuuksi kasvattamista taidan minäkin kokeilla. Joskus muinoin kasvatin verenpisarasta rungollisen, mutta yhtenä talvena se kuoli.
  ... Oli pakko käväistä tässä välissä parvekkeella tutkimassa pistokasruukkuni, ja sieltä saan heti hyvän runkopelakuun alun, jee !
  Täytyykin muistaa laittaa sille nyt tukikeppi, napakasti ; )

  pioni - sade tosiaan liuottaa lannoiterakeet, ja samalla vie hajukin vähenee. Se onkin kiva asia, etenkin kanankakalla lannoitettaessa, hih ; )

  Geranium - hih, pelakuilla voi siis harjoitella mummoilua ; )
  Lannoitan kastelulannoitteella, luonnonlannoite sellaisella, kerran tai pari viikossa. Samalla kastelen sisäkukatkin : )
  Sisustuksellisemman näköisiä pelakuista tulisi, jos lannoittaisi tosi harvoin ja välillä unohtaisi kastelun. Mutta hortonomina en pysty niin tekemään... tulisi niin sääli kasviraukkaa, hih ; )

  VastaaPoista
 9. Hei Sari :)

  Kyllähän pelakuut ovat aivan ihania...

  Ja sinä oletkin semmonen viherpeukalo, että pois alta.

  Kiva kun sinusta on tehty noita juttujakin. En ihmettele yhtään. Harmi kun en pääse lukemaan kunnolla.

  Puutarhatouhukasta viikonloppua!

  VastaaPoista
 10. Ainosofia - se on paljon iän tuomaa kokemusta, siis viherpeukalon iän, hih ; )
  Jos sinulla on iso näyttö tietokoneessa, jutun pystyy lukemaan. Kuva suurenee sitä klikkaamalla... tosin pieneltä ruudulta se ei taida onnistua.
  Nyt onkin luvattu hyvää puutarhakeliä viikonlopuksi... eli ihanaa viikonloppua sinullekin !

  VastaaPoista