Puutarhan luonnonlannoitteet on valmistettu yleensä jostain teollisuudelta ylijääneestä aineesta tai teollisuuden jäteaineesta. Ne ovat joko eläin- tai kasviperäisiä valmistusaineista riippuen.
Eläinperäisiä eli esim Biolanin kanankakka on tehty broilerin lannasta. Lanta kerätään lähialueiden kanaloista - siis broileriteollisuuden jäteaine ; )
Myös lihaluujauhosta tehtyä luonnonlannoitetta löytyy Kekkilältä Kasvimaalannoitteena. Sekin on siis eläinperäinen.
Kasviperäiset lannoitteet on tehty esim panimoteollisuuden jäteaineesta vinanssista tai rypsirouheesta sekä muista aineista. Kotimaiset GreenCaren Luonnonlannoite ja Kekkilän Luonnonmukainen puutarhalannoite kuuluvat tähän ryhmään, samoin kuin ulkomaiset Neko Luonnonlannoite ja Neudorffin lannoitteet.
Osa lannoitteista on siis valmistettu Suomessa ja osa tulee ulkomailta.
Minun valintani : )
Käytän vain luonnonlannoitteita eli luonnonmukaisia lannoitteita, jos se suinkin on mahdollista.
Luonnonlannoitteet parantavat maan pieneliötoimintaa ja ovat muutenkin ekologisia. Maassa, jossa on runsas pieneliötoiminta, kasvit kasvavat komeasti ja voivat hyvin. Millään hoitotoimilla ei päästä koskaan samaan. Siksi siis valitsen luonnonlannoitteet : )
Kevätlannoitus on tärkeää kasveille. Meidän puutarhassa kun käytetään ravinnerikasta kompostimultaa, niin lannoitamme vain runsasravinteisen maan kasvit. Eli kuvan ryhmäruusut.... ovat vielä aika pieniä ; )
Aina kannattaa lukea käyttöohjeet ja annosteluohjeet. Ne vaihtelevat eri tuotteilla. Niin, niitä siis kannattaa noudattaa !
Eri kasveille on eri annosteluohje. Osa kasveista viihtyy niukkaravinteisessa maassa kuten kivikkokasvit. Osa taas vaatii kukkiakseen runsasravinteisen maan, kuten ryhmäruusut. Suurin osa kasveista viihtyy keskiravinteisessa maassa.
Nyt siis lannoitan GreenCaren Luonnonlannoitteella jaloruusuja. Annosteluohjeessa lukee Ruusut 3,5 dl/m2.
Lannoituksesta on hyvä ottaa ensin vähän selvää, niin ymmärtää noita lannoitusohjeita paremmin. Tuohon säkin kylkeen ei saa niin paljon tekstiä, että siitä ilmenisi kaikki kasvit.
Lannoituksesta on hyvä ottaa ensin vähän selvää, niin ymmärtää noita lannoitusohjeita paremmin. Tuohon säkin kylkeen ei saa niin paljon tekstiä, että siitä ilmenisi kaikki kasvit.
Eli ohjeessa kun lukee Ruusut, se tarkoittaa runsasravinteisen maan ruusuja, siis jaloruusuja. Juhannusruusut sen sijaan viihtyvät niukkaravinteisessa maassa eli niitä ei juurikaan lannoiteta.
Jalokärhöt ja muut runsasravinteisen maan kasvit lannoitetaan samalla Ruusujen annosteluohjeella.
Juttu runsasravinteisen maan kasveista ja lisä-eli kesälannoituksesta löytyy täältä.
Laitan nyt tähän kuvan, kun 3,5 dl/m2 lannoitetta on levitetty mullan pinnalle. Multa näyttää aika roskaiselta, koska pinnalla on syksyllä levitettyä kompostimultaa. Kuvassa näkyy nyt ryhmäruusukin paremmin : )
Kuunvaiheiden mukaan hyvä lannoitusajankohta on
tiistaina 17.5. ja 18.-31.5.2011.
Koelannoitin yhden neliön, jotta saan nuo kuvat. Jännä nähdä näkyykö mitään eroa ruusuryhmässä, kun loppuosa lannoitetaan vasta reilun viikon kuluttua...
Lisää puutarhan hoitotoimien ajankohtia näet nettisivujeni kohdasta Puutarhan vuosi, klik.
Olipa mielenkiintoista, tärkeää ja uutta tietoa. Kiitos.
VastaaPoistaMinäkin olen luonnonlannoitteiden ja kompostin käyttäjä. Aviomieheni nenä taas ei siedä noita lannoitteiden hajuja. Täytyy aina vaivihkaa yrittää lannoittaa ja heittää multapeite päälle.
VastaaPoistaKiitos tiedoista! Mitä kasteluveden mukana annettavaa luonnonlannoitetta suosittelet ruukkukukille ja -vihanneksille?
VastaaPoistaSirkku - ole hyvä : ) Lannoitus on niin tärkeää puutarhakasveille, että päätin vähän kirjoittaa siitäkin. Moni kun luulee, että kaikki kasvit lannoitetaan, ja samalla määrällä...
VastaaPoistaIrene - lannoitteen peittäminen onkin hyvä konsti, etenkin sen kanankakan kanssa. Noissa kasviperäisissä lannoitteissa on usein hyvin mieto haju. Siksi moni lannoittaa niillä pienissä kaupunkipihoissa... huomioiden näin naapurit ; )
Lumipyry - ole hyvä : ) Jos olisi kyseessä kasvatuslaatikko käyttäisin näitä rakeistettuja lannoitteita, mutta pienissä ruukuissa käytän minäkin kastelulannoitetta. Olen kokeillut Nelsonin Giva Biobact lannoitetta ja Substralin Naturen Kasviravinnetta. Kummatkin ovat minusta olleet hyviä sisä- ja parvekekukille. Substralilla on vielä Naturen-sarjasta Tomaatti- ja yrttiravinne erikseen. Sen aion kokeilla tänä kesänä : )
Nämä muistan näin äkkiseltään. Oletko huomannut muita nestemäisiä luonnonlannoitteita myynnissä ?
Kiitos taas vinkeistä, Sari. Olen aina suosinut luonnonlannoitteita, mutta täytyy olla tarkkana tuon annostelun kanssa. Olen annostellut vähän mutu-tuntumalla. Lähitallilta saan kompostoitua pollen sitä, mitä jotkin kukat rakastavat. Minusta hajut ovat aika lyhytaikaisia "haittoja", silloinkin kun täällä maalla levitetään lantaa pelloille. :-)
VastaaPoistaYleensä käytän myös luonnonlannotetta.On mulla käytössä se punainen lannoite-kesäkukkia sillä oon lannotellu ja joskus tomaatteja. Sen kanssa huomasin viime kesänä, että valkoiset ruusut meni punaseksi-sen lannotteen väriseksi :(. Ei enää valkoisille kukille punaista lannotetta.
VastaaPoistaKiitos tästä lannoitepostauksesta, siitä on minulle apua.
VastaaPoistaKäytänkin välillä Biolanin rakeita, mutta koiruudet tykkäävät hajusta ja mausta ja saattavat kaivella ruukkuja ja laatikoita... Löysin juuri Substralin tomaattilannoitteen, joten testailen sitä. Muista ei tietoa eikä kokemusta.
VastaaPoistaAsia selvä eli kaivan kanankakat huomenna esiin, kiitos...ei kun ens viikolla siis (olen ihan sekaisin kalenterissa)
VastaaPoistaCheri - ei minuakaan nuo hajut haittaa, kun tietää miten hyvää se on kasveille ; ) Toisaalta ei sekään ole kiva, jos vaikka lakkiaisten aikaan pihalla haisee...
VastaaPoistaHevosenlantaa en olekaan kokeillut, vielä : )
Eve - no voi hurja, miten ruusullesi kävi. Uskomatonta jos noin värjää.
Monet nestemäiset luonnonlannoitteet ovat muuten tummanruskeita... onneksi ne eivät ole värjänneet valkeita pelakuitani, hih ; )
arleena - ole hyvä : ) Lannoittaminen on tosi tärkeää, etenkin tietyille kasveilla. Välillä näkee ihan kasveja, jotka kituu ravinteiden puutteesta. Tai niitä, joita on lannoitettu liikaa...
Lumipyry - tosiaan nuo koirat.... kanankakkarakeet taitavat maistua hyvälle ; )
Minullakin on se Tomaattilannoite jo odottamassa, että ostan ne tomaatin taimet. Vähän hassussa järjestyksessä tulee hankittua taimet ja niiden lannnoite, hih ; )
Henrietta - et usko, mutta tässä väsyneenä kun luin kommenttiasi, niin luulin sinun kaivavan lannoiterakeet takaisin kasvien mullasta ; ) Oikein ehdin säikähtää turhaa toimenpidettäsi... kunnes tajusin, mitä tarkoitit.
Kyllä väsyneenä sitä on jotenkin ihan hoopo ; )
Tärkeää tietoa!
VastaaPoistaOlen muutaman kerran laittanut talleilta saatua heponkakkaa ja se on selvästi kasveille mieleen.
Neudorfin rhodo- ja havulannoite on ollut myös todella hyvää, oikein näkee, kuinka rhodot virkistyvät.
Sussi - on paljon puutarhanhoitajia, jotka suosivat juuri heponkakkaa. Ja osa laittaa sen ensin kompostiin ja sitä kautta se lopulta päätyy puutarhaankin ; )
VastaaPoistaNuo Neudorfin lannoitteet ovat minulle vieraita... hmm, täytyypäs kesällä vähän tutkia niiden valikoimaa... Kiva kun kerroit kokemuksesi, sitä voisikin testata meidän vähän kärsineelle rhodolle : )