perjantai 20. toukokuuta 2011

Viherpeukaloviikko... ja komea sirotuomipihlaja : )

Vähän jänskättää... reilun viikon päästää on se Viherpeukalo-teemallinen tuettuloma, Lomakoti Kotorannassa, täällä Nurmijärvellä. Olen silloin siellä "kouluttajana".
Mukaan mahtuu vielä muutama. Lisätietoja näet tästä vanhasta jutusta tai Kotorannan sivuilta.

Tänään käväisin Kotorannassa palaverissa ja otin sieltä nämä kuvat : )

Paikka on Sääksjärven rannalla, harjun päällä. Järvi on todella puhdas, sillä se on lähdepohjainen ja rannoilla on vain vähän rakennuksia.
Pihalla kukki komeasti melkein 50 vuotiaat sirotuomipihlajat - Amelanchier laevis. Aurinko paistoi aamulla vähän väärästä suunnasta eli kuva ei ole paras mahdollinen ; )
Lehdet ovat näin keväälllä puhjetessaan punaruskeat ja vihertyvät ihan kohta. Voi se olla rusotuomipihlajakin, mutta tuo lehtien voimakas rusehtava kevätväri viittaa siroon...
Tuosta oksien ali kun käveltiin, leijaili pensaasta alas valkeita terälehtiä... se oli ihan satumaista : )

Sirotuomipihlajat ja muut tuomipihlajat:

Sirotuomipihlaja, kuten myös ruso- ja isotuomipihlaja viihtyvät auringossa ja puolivarjossa niin kuivassa kuin tuoreessakin maassa. Kotoranta sijaitsee harjualueella, kuivalla hiekkakankaalla. Eli nämä tuomipihlajat ovat tosi loistava pensasvalinta : )

Tuomipihlajiin tulee tummia marjoja ja ne eivät ole myrkyllisiä. Syysväritys on myös upea, aurinkoisella paikalla.

Siro- ja rusotuomipihlajat ovat yksiä lempipensaistani : )

9 kommenttia:

 1. Niin minunkin! Ja minun pitää ensi talvena taas suojata oma sironi kauriin hampailta, sillä ne ovat kalunneet puskaani vaikka jostakin luin etteivät ne koskisi siihen. Onneksi pensas ei ole kuollut, mutta kukkia siihen tulee ehkä vain pari terttua :-(

  VastaaPoista
 2. Kaunista on, meilläkin taitaa olla tuon tapainen puu/pensas, kohta kukkii.
  Ihana aurinkoinen aamu.

  VastaaPoista
 3. Voikohan tuomipihlaja olla myös leikkatava aita? Meillä on mökillä tienvarressa aita, se on ikivanha, olemme sen kaksi kertaa 13 vuoden aikana leikanneet ihan alas ja se on uusuitunut hyvin ja nopeasti. Kirjoista olen yrittänyt selvittää mikä se on ja päätynyt tuomipihlajaan ja tuo sinun kuvaus sopii siihen myös. Naapurilla on samallainen aita, mutta nyt tähän aikaan se on ruskeasävyinenm, mutta meisän aita hennon vaaleanvihreä. Olisiko näissä nyt nuo kaksi eri lajiketta?

  VastaaPoista
 4. Niin ovat minunkin lemppareitani, meillä on naapurin aita tuomipihlajaa joka marjoo ja se on levinnyt meidänkin puolelle, hih, otan auliisti vastaan! Kaikki kukkii ja aamulenkillä ollessani en voi muuta kuin hymyillä ja nuuskaista suloisia tuoksuja on kaikkialla...!
  Juu on hyvä vähän jännittää, mutta sinä Sari pärjäät hyvin olet just oikea kouluttaja ihanassa paikassa ja saatte kaikki nauttia sielujenne syvyyksistä...!
  Hei ja Onnittelut Vartti lehden kuvista ja jutuista sinusta ja pelakuista, hiono juttu!
  juu ja tiesin sen kirjosieppo ja mustarastas...hih! nautin ja olen kiitollinen, että viihtyvät! ja ja ne ihanat perhoset..hihihii!
  ja nyt minä toivotan sinulle Sari oikein ihanaa ja nautinnollista päivää ystäväin!)

  VastaaPoista
 5. Minäkin pidän tuomipihlajasta, kaikin puolin mainio otus :) Kasvaa nopeasti, kukkii ylenpalttisen ihanasti ja syksyllä saa hienon ruskavärin ja tosiaan kun kasvaa vielä melkein missä vaan niin sopii ainakin mulle täydellisesti!

  VastaaPoista
 6. Saila - onkohan olemassakaan pensasta, jota kauriit eivät söisi... tai rusakot. Niille tuntuu kelpaavan melkein kaikki, ainakin vähän...

  tia - nämä tuomipihlajat ovatkin aika yleisiä pensaita. Ovathan ne kauniita, helppoja ja monikäyttöisiä...

  Seija - tuomipihlajia etenkin isotuomipihlajaa käytetään myös leikattuna pensasaitana. Sillä lehdet ovat aina vihreät, paitsi syksyllä syysväritysten aikaan ; )

  Sirkka - tuomipihlajia levittää aika kivasti linnut, siis ne syövät marjan ja ..... ; )
  Tuolla Kotorannassakin näkee noiden sirotuomipihlajien alkuja pihan reunalla.
  Tänään kun olin pihalla, niin perhosia lenteli paljon... ihania. Ja Kuupuutarhassani lenteli vakoisia perhosia, tietysti, hih ; )
  Ihanaa viikonlopun jatkoa sinullekin !

  Minna-Enttirinteen Elämää - totta, tuomipihlajat ovat upeita pensaita. Ja niistä löytyy myös marjatuomipihlajia, jonka marjoja käytetään mehuissa yms.
  Ja siro- ja rusotuomipihlajan syysväritys on vertaansa vailla : )

  VastaaPoista
 7. Kiitos tiedosta tuli niin tarpeeseen ;) Oltiin tänään kävelyllä ja nähtyäni kauniin ja runsaan kukinnon pohdin mistä puusta mahtoi olla kyse. Merenrannassa oli useampi ja pohjoispuolelle istutettuna.

  VastaaPoista
 8. Komealla paikalla on Kotoranta.
  Keväällä on kaunista ja juuri kukkivien puiden ja pensaiden takia.

  VastaaPoista
 9. Marie Elisabeth´s rum - sirotuomipihlajan tunnistaa tosi helposti näihin aikoihin, valkeat kukat ja ruosteenpunaiset lehdet : )
  Jos kävelette syksyllä samaa reittiä, nämä kasvit kannattaa muistaa... niillä on loistava syysväri.

  arleena - kohta kukkii omenapuut ja syreenit... ensimmäiset kukat ovat jo auki... Tämä toukokuun loppu on niin huumaavan ihanaa aikaa !

  VastaaPoista