torstai 12. lokakuuta 2017

Pihan syystyöt ja kuun vaiheet

Ensi viikolle on monta pihapuuhaa odottamassa oikeaa kuun vaihetta. Ja osan voi toki tehdä nyt viikonloppunakin. Muuten, olettehan jo laittaneet runkosuojat nuorille hedelmäpuille. Nimittäin rusakot yleensä maistavat puiden kuorta syksyllä, aivan kuin pistäen muistiin, mitä puita kannattaa tulla syömään enemmänkin sitten talvella 😉

Hyvät kitkemispäivät...

Kuukalenterin mukaan tämän lokakuun parhaimmat #kitkemispäivät ovat 16.-18.10.2017. Viikonloppunakin voi jo kitkeä, sillä onhan vähenevä kuu. Tuttuun tapaan rikkaruohot lähtevät paremmin iltapäivästä kuin aamupäivästä.

Taimien ja sipulikukkien istuttamista...

Syksy on parhainta aikaa istuttaa talvenkestäviä taimia. Ja kuun vaiheiden mukaan istutusaika alkaa perjantaina 20.10. 2017. Ennen sitä on hyvä tehdä kaikki istutusalueet valmiiksi. Sen jälkeen ei tarvitse kuin ostaa taimet ja istuttaa ne 😊

Samoin kukkasipulit  on aika istuttaa täällä eteläisessä Suomessa. Nehän yleensäkin istutetaan vasta lokakuussa ilmojen viilettyä. Niitä onkin odottamassa jo aika monta pussia.
Jos nyt tulisi yllättäen pakkaskelit, niin sipulikukkien istutuspaikat voisi suojata puidenlehdillä tai talvisuojaturpeella. Sääennuste ei ainakaan lupaa vielä yöpakkasia, eli ei huolta.
Kuten jo aiemmin kirjoittelin, niin ruukkuihin kellariin menevät sipulikukat istutan vasta marraskuussa. Niillä ei siis ole mikään kiire.
Talvivalkosipuli taasen istutetaan vähenevällä kuulla.

Viimeiset viherkasvien ruukunvaihdot...

Päivät pimenevät vähitellen, joten nyt on kiire vaihtaa viherkasviin isompi ruukku, jos siihen on suuri tarve. Muutenhan mullanvaihdot tehdään vasta helmi-huhtikuussa.
Kuukalenterin mukaan sekin tehdään ensiviikolla perjantaista alkaen 20.10.2017. Minulla on pari uutta viherkasvia, joiden multa kuivuu koko ajan, eikä patterit ole vielä edes lämpimät. Eli niille on pakko vaihtaa isommat ruukut, tai altakasteluruukut.

Kompostin kasaamista ja hoitoa...

Puutarhajäte- ja lehtikompostia kasataan sitä mukaa, kun jätettä tulee. Varsinaiset hoitotoimet tehdään yleensä vähenevän kuun aikaan.

Kompostin teko - kompostisarjan 1. osa blogipostausRaikkain sadeterveisin,
Sari

Ps. vastaan edellisen postauksen kommentteihin huomenna 😊

4 kommenttia:

 1. Hyvä, kun muistutit noista puiden suojaamisesta. Puhuttiin kyllä asiasta juuri, että pitäisi tehdä, mutta taisi unohtua samantien, eikä pelkällä puhumiselle taideta puita suojata pupujusseilta.
  Paljon on vielä puutarhassa puuhaa. Toivotaan kivoja kelejä, että on mukava puuhailla :)
  Ihanaa viikonloppua Sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, ei taida puhumisella vielä suojaus onnistua ;)
   Meillä kun käy niitä metsäkauriita välillä pihalla, niin onneksi aloittavat aina kasvimaasta. Muuten täytyisi jo verkottaa nuoret puut. Toivottavasti kauriit ei muuta tapojaan ;)
   Sunnuntaiksi onkin luvattu tänne etelään upeaa aurinkoista säätä.
   Hyvää viikonloppua sinullekin!

   Poista
 2. Tuosta en ole kuullutkaan, että rikkaruohot lähtevät paremmin iltapäivästä kuin aamupäivästä. Meidänkin olisi pitänyt hoitaa pihatyöt, mutta jotenkin se aina unohtui eikä työkäsineitäkään oltu ostettu valmiiksi. Ehkä ensi kesänä sitten.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ns. #kitkemispäivinä rikkaruohot lähtevät paremmin iltapäivästä ja eivät kasva niin herkästi myöskään takaisin. Kitkemiset ja pihahommat onnistuvat hyvin myös ilman käsineitä. Itse teen lähes kaikki pihahommat paljain käsin ;)
   Ps. poistan blogista kommentit, jotka on suoranaista tuotteiden mainostamista. Tämän nyt jätän tällä kertaa, kun vaivauduit kirjoittamaan kunnon kommentin.

   Poista