torstai 7. joulukuuta 2023

Orkidea erikoisempi joulukukka - 7. luukku

Orkidea on hieman erikoisempi joulukukka ja se sopii loistavasti niille, jotka eivät pidä perinteisistä joulukukista. Tässä postauksessa on Zygopetalum orkidea, jolla ei ole suomenkielistä nimeä. Orkideoja on toki myynnissä tutumpiakin näin joulun aikaan. Orkideat on siitä kivoja, että niistä saa pitkäaikaisia huonekasveja.


Somistamalla orkidea juhlavammaksi...

Tästä Zygopetalum orkideasta tuli heti juhlavampi, kun kääri sen ruukun ympärille kultaan taittuvaa silkkipaperia. Isolle alustalle mahtui orkidean lisäksi vielä muutama väreihin sointuva joulupallo. Näin asetelma on heti jouluisempi.

Zygopetalumin kukat tuoksuvat ihanasti...

Olen aivan ihastunut tuoksuviin orkideoihin, joten siksi hankin tämän. Vähän jännäsin, minkä sävyiset kukat tälle tulee, sillä näitä on eri lajikkeita, joilla kukkien värisävyt vaihtelevat.
Kukat on jännän läikikkäät ja niissä on ihanaa keväänvihreää. Ja tosiaan ihanan vahva tuoksu.


Erikoisempia orkideoja löytää tuurilla...

Tuttuja perhosorkideoja eli perhoskämmeköitä löytyy ympäri vuoden myymälöistä. Näillä erikoisemmilla orkideoilla on yleensä omat sesonkiaikansa, jolloin niitä on myynnissä. Tämän postauksen Zygopetalumin orkideaa on näkynyt enemmänkin keväällä ja alkukesällä myymälöissä. Niitä voi myös olla muulloinkin, koska ne luontaisesti kukkivat pari kertaa vuodessa. Tämän omani hankin marraskuussa täysin nupullisena ja nyt nuput on kivasti jo auenneet. Voi olla, että se kukkii vielä useita viikkoja. 

Zygopetalum orkidea, hoito-ohjeet...

Näitä on eri lajeja ja lajikkeita, joten tarkemmat hoito-ohjeet on sen mukaan, näin olen ymmärtänyt. Minulla ei tietystikään ole hajuakaan, mikä tämä omani on. Joten tässä nyt näiden yleisohje.

Zygopetalum orkideat viihtyvät runsaassa hajavalossa ja eivät pidä suorasta auringonpaisteesta. Ilmankosteus on hyvä olla suuri. Itse olen ratkaissut sen niin, että pöydällä on vesikipot sen lehdistön alla. 
Niille riittää normaali huoneenlämpö ja mielellään yölämpötila saisi olla alhaisempi. Osa viihtyy parhaiten alle 18 asteessa.

Näitä kastellaan kukinnan ja kasvun aikana, kun kasvualustan pinta on kevyesti kuivahtanut. Lepoaikana vähemmän. Tietysti kastelu tehdään kuun mukaan Kastelupäivinä. Lannoitetaan orkidealannoitteella.

Hieman jännään, miten saan sen viihtymään, sillä tähän aikaa vuodesta, sille ei ihan löydy ihanteellista paikkaa kodistani. Pidetään peukkuja, että se pärjää talven yli 😊


Lisää postauksia orkideoista...


Ihanaa joulunodotusta!


Terveisin Sari

4 kommenttia:

 1. Tuo on tosiaan erikoinen orgidea. Niin hienostuneen väriset kukat sillä, et harvemmin näkee. Pitääpäs laittaa nimi korvan taakse 🙂

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kukkien väritys on tosiaan ihan erilainen, mitä esimerkiksi tutuilla perhosorkideoilla. Näillä voi myös olla hyvin tummat tai vaaleammat kukat. Eli väritys vaihtelee lajin ja lajikkeen mukaan :)
   Nimi kannattaa laittaa muistiin, sillä näillä ei ole suomenkielistä nimeä.

   Poista
 2. Onpa upea orkidea!
  Kiitos esittelystä! Täytyykin pitää silmät auki, jos tämä kaunotar tulee jossain vastaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikös olekin! Orkideoissa on tosi upeita erilaisia lajeja. Itse odotan orkideaviikkoja, joita välillä on kukkamyymälöissä. Niissä aina näkee erikoisuuksia, tavallisempien ohella.
   Toivotaan, että löydät tällaisen kaunottaren :)

   Poista