keskiviikko 13. joulukuuta 2023

Mitä kuuluu hyödetyille joulukukille - 13. luukku

Mitä nyt kuuluu kukkaan hyödetyille joulukukille, kun jouluun on aikaa puolitoista viikkoa. Hyötämisellä tarkoitetaan sitä, että kasvi saadaan kukkimaan erikoiseen aikaan. Miten se sitten käytännössä tehdään, riippuu ihan kyseisestä kasvista. Tässä nyt kuulumisia näin kotioloissa hyödetyistä eli kukkiviksi kasvatettavista joulukukista.


Uudet amaryllikset hyödetty lähes kukkiviksi...

Tältä nämä uudet amarylliksen sipulit näyttivät tänään päivällä. Oikeanpuoleinen on se sipuli, jonka istutin lokakuun lopulla Amarylliksen sipuli istutettu -postauksessa. Se voi aloittaa kukkimisen ensi viikolla, riippuen vähän huoneen lämpötilasta.
Vasemmanpuoleisen amarylliksen sipulin istutin marraskuun puolessa välissä ja nyt siitä pilkistää jo kolme nuppuvartta. Siitä lisää Aika istuttaa amaryllis kuun mukaan -postauksessa.
Tämän sipulin nuppuvarsien alut on tosi vaaleat. Olen tässä ihmetellyt, miksi ne eivät viherry. Syy voi olla se, että ruukku on ollut ikkunalla, joka näin pilvisinä päivinä on ollut liian pimeä. Siirsinkin nyt ruukun valoisammalle ikkunalle.

Mitä kuuluu hyödetyille hyasinteille...

Vähän jännään, mitä tästä tulee. Minulla on ollut hyasintin kolme sipulia jääkaapissa syksystä asti, juurtumassa ruukuissaan. Tämän yhden otin jo jokin aika sitten huoneenlämpöön ja nyt senkin siirsin valoisammalle ikkunalle vihertymään. Lehtien lomasta pilkistää jo nupputerttu, jee!
Hyasintteja on helppo hyötää kukkaan, kunhan sipulit on lämpökäsiteltyjä. Niitä on myynnissä syksyisin puutarhamyymälöissä ja kukkasipulien verkkokaupoissa. 
Hyasintin sipulit istutetaan ruukkuihin syyskuussa ja pidetään kellarissa / jääkaapissa noin yhdeksän viikkoa. Sen jälkeen ne otettaan huoneenlämpöön ja jonkin ajan kuluttua ne aloittavat kukkimisen.
Lisää ohjeita Jouluhyasintin sipulit istutettu -postauksessa.

Entä hyödetyille kieloille eli joulukieloille...

Näiden kielojen juuret kaivoin omalta pihalta, joulukielopenkistä, just ennen kuin maa jäätyi. Ne on siis tavallisia kieloja, joita kasvaa metsässäkin. 
Kielot on helppoja hyötää kukkaan jouluksi. Tärkeintä on huolehtia kastelusta, jotta mullan pinta ei kuivahda liika. 
Näitä joulukieloja on nyt kolme ruukkua, joista yhdessä yksi kielon kukka on jo avautunut. Muut on vielä nupullisia. Pidän näitä viileällä ikkunalla, jotta eivät ihan vielä ala kukkimaan.

Hyödettyjen istutus ja hoitotoimet kuun mukaan...

Olen siis istuttanut nämä kaikki kuun mukaan kasvavalla kuulla. Olen lisäksi valinnut tarkemmin siltä jaksolta parhaat istutuspäivät. Näitä on myös kasteltu kuun mukaan Kastelupäivinä. Ja jatkossakin kaikki hoitotoimet tulen tekemään kuun mukaan hyvinä päivinä eli maksimoin onnistumisen 😊



Joulukukkien hyötäminen kukkaan on niin kivaa puuhaa. Samalla se luo jännää joulunodotusta🎄


Jouluterveisin Sari




2 kommenttia:

  1. Vastaukset
    1. Totta, ovat jo aika hyvässä kasvussa. Pakkaskelit kivasti hidastaa kielojen kasvua ikkunalla. Siitä hyvin huomaa, että ikkuna ei ole tiivis, vaan se falskaa. Näin joulukukkien kasvatuksessa se on vain hyvä asia :)

      Poista