keskiviikko 15. marraskuuta 2023

Aika istuttaa amaryllis kuun mukaan

Taas on aika istuttaa amaryllis kuun mukaan, kun sipulina on uusi ostettu sipuli. Tietysti nyt voi istuttaa myös vanhojen amaryllisten sipulit uuteen multaan, jos niillä on ollut jo riittävän pitkä lepojakso lehdettömänä. Minusta amaryllisten ja hyasinttien kasvatus joulukukiksi on tosi kiehtovaa. Siinä samalla tulee ihanaa joulun odotuksen tunnelmaa.


Uusi amaryllis istutettu kuun mukaan...

Nyt on siis kasvava kuu, joten oli hyvä aika istuttaa tämä uusi sipuli ruukkuun. Tein sen taas tutulla kaavalla, josta ohjeet löydät Amarylliksen sipuli istutettu -postauksesta.
Istutan amarylliksen sipulit aina saviruukkuun, jos vain löytyy sopivan kokoinen. Mullaksi näille suositellaan usein kaktusmultaa tai jotain kukkamultaa. Itse suosin sammalkasvualustaa, koska juuret ovat siinä tosi hyvässä kunnossa vanhoilla amarylliksillä.

Lokakuussa istutettu amaryllis juurtuu vielä...

Tältä näyttää lokakuussa istutettu amaryllis tänään. Siinä oli lehden pätkät näkyvissä alun perin eli ne ei ole kasvaneet nyt. Vielä siitä ei pilkistä nupun alkua, koska se on ollut istutettuna vasta joitakin viikkoja. Sipuli nimittäin kasvattaa juuria ensin, ehkä noin kuukauden ajan. Sen jälkeen se alkaa kasvattaa nuppuvarsia. Tämä odotus ja sipulin kehityksen seuraaminen tuo juuri sitä joulun odotuksen fiilistä😊


Maatiaisamarylliksillä on oma rytminsä...

Nämä lehtevät kasvit tässä pöydällä on maatiaisamarylliksiä eli pikkuritarinkukkia. Niillä on usein lehdet läpi vuoden eli ne eivät tarvitse lepojaksoa.
Nyt parhaillaan muutama sipuli lakastuttaa paria lehteään ja muutama sipuli kasvattaa uusia lehtiä. Niillä on todellakin oma rytminsä. Maatiaisamarylliksen kukat on kaksiväriset, joista näet kuvia Maatiaisamaryllis kukkii, jee! -postauksessa.

Vanhat amaryllikset lepojaksolla...

Tänä syksynä edellisiltä vuosilta säilytetyt amaryllikset siirtyivät lepojaksolle tosi myöhään. Se tietysti tarkoittaa sitä, että ne todennäköisesti kukkivat vasta ensi vuoden puolella. Vanhojen amaryllisten hoidon tarkemmat ohjeet kuun mukaan ajoitettuna löydät uudelta verkkokurssilta Huonekasvien hoito kuun mukaan.

Sarin Kukkiva Joulukalenteri tänäkin vuonna...

Pitkään mietin jaksanko vielä tehdä tänne blogiin joulukalenteria, se nimittäin on tosi työläs ja vie aikaa paljon. Nyt kun näitä amarylliksiä onkin jo kertynyt muutama ja yksi ihana jouluhavu, niin huomaan taas olevani tosi innoissani joulukalenterista. Eli Sarin Kukkiva Joulukalenteri on taas täällä tänäkin vuonna.

Jos sinulla on jotain toiveita tai muita ideoita joulukalenteriin, niin kuulisin niistä tosi mielelläni 😊 


Puutarhaterveisin Sari



4 kommenttia:

  1. Kävin ihastelemassa maatiaisamarylliksesi kukkia linkistä ja oli todella kaunis. Muistan hämärästi mummollani olleen juuri tuollaisen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sen kukat on tosiaan kauniin sirot ja kaksiväriset, siis ihan erilaiset mitä nykyään myytävät amaryllikset. Maatiaisamaryllis taisi ennen olla yleinen huonekasvi, mummojen ikkunoilla :)

      Poista
  2. Anoppini istutti lähes kymmenen vuotta sitten kahta eri väriä marraskaktusta samaan itse tekemäänsä saviruukkuun ja muutaman amarylliksen. Nykyään ne ovat meillä ja viettävät kesät pihalla. Kaktukset aloittavat kukintansa yleensä lokakuun loppupuolella ja amaryllikset joulun aikaan. Lierot huolehtivat kuolleista juurista, mutta kohta varmaan olisi aika vaihtaa mullat. Marraskaktuksia on vain kovin vaikea käsitellä, oksat katkeavat tavattoman helposti. Olisiko sinulla tähän jokin vinkki?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Marraskuunkaktuksen käsittelyssä ei oikein ole muuta vinkkiä, kun ottaa siitä kiinni tyveltä, läheltä mullanpintaa. Ja siltä puolelta, mistä on vähiten haittaa, jos oksia katkeilee. Niitä pidetäänkin yleensä yksin amppeleissa, jolloin käsittely on paljon helpompaa. On varmaankin haasteellista saada ne pysymään ehjinä, kun ne kasvaa muiden kasvien seassa.
      Ihan kiinnostaa.. onko ne amaryllikset tavallisia, joita myydään jouluna vai onko ne maatiaisritarinkukkia?

      Poista