sunnuntai 19. marraskuuta 2023

Kranssihavut kuun mukaan

Kranssihavut on hyvä leikata kuun mukaan, niin niissä pysyy neulaset pitkään ja muutenkin kranssi pysyy hyvän näköisenä. Sama koskee varpujen yms. leikkaamista kransseihin. Kuvassa on havuköynnös, jollaisen ennen teimme jouluksi. Se säilyi pitkälle kevääseen, ennen kuin poistimme sen.


Kranssihavut leikataan kuun mukaan...

Havukasvien oksia voi leikata jo hyvissä ajoin ennen joulua, sillä kranssit ja havuköynnökset kestävät hyvänä ulkona. Siis kun havut leikkaa puusta kasvavalla kuulla.
Täytyy vain muistaa, että havunoksia saa leikata puista ainoastaan maanomistajan luvalla.

Kranssihavut kannattaa siis leikata ensi viikolla, mielellään ennen lauantaita 25.11.2023. Seuraava hyvä ajankohta on vasta joulukuun puolessa välissä.

Havut ja varvut säilyy viileässä ulkona...

Nyt kun leikkaa havut, niin ne säilytetään ulkona vaikka säkissä tai peitteen alla. Niitä voi sieltä sitten ottaa, kun on aika tehdä kransseja.

Täällä blogissa alkaa Sarin Kukkiva Joulukalenteri jo reilun viikon päästä. Niin se joulu vaan lähestyy pikku hiljaa 😊


Puutarhaterveisin Sari


4 kommenttia:

 1. Entäpä onko nyt hyvä aika kaataa joulukuusi?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kranssihavujen keruuaika on sama kuin joulukuusen kaatoaika. Eli nyt tällä viikolla on hyvä aika kaataa joulukuusi. Seuraava aika on vasta joulukuun puolessa välissä.

   Poista
 2. Tämä on hyvä muistutus! Pidän pari kranssikurssia joulukuun alussa, joten havut ja pajut on kerättävä nyt!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tosiaan kannattaa nyt tällä viikolla käydä keräämässä havut ja muut luonnonaineet. Itsekin aion käydä hakemassa vähän oksia jouluasetelmiin.

   Poista