sunnuntai 5. marraskuuta 2023

Laventelin syyskylvö ulos

 
Laventelin syyskylvö on hyvä tehdä ulos myöhään syksyllä. Siten siemenet saavat luonnollisen kylmäkäsittelyn ja itävät paremmin. Ehkäpä muistatkin tämän meidän ruusupenkin, jossa kasvaa myös vanhat tähkälaventelit. Olen yli 15 vuotta sitten kylvänyt ne siemenistä ja nykyään niitä on jo paljon isompi alue.


Laventelin luonnollinen syyskylvö...

Laventeleista kestävin on perinteinen tähkälaventeli, sillä laventeleita on myös muita. Nämä meidän vanhat tähkälaventelit kukkivat heinäkuussa runsaasti ja jätämme sen kukkavarret leikkaamatta. Siten niihin kehittyy siemeniä, jotka sitten putoavat maahan. Kylväytyvät siis itse siemenistä. Tähkälaventelin siemeniä on myös myytävänä esim. siemeniä ja sipulikukkia myyvissä verkkokaupoissa ympäri vuoden, jos vaikka innostut kokeilemaan näiden syyskylvöä.
Kuvan kukkaterttujen siemenkodat ovat jo selvästi auenneet ja vähän kun niitä koskettaa, siemenet putoavat maahan.

Pieniä tähkälaventelin taimia...

Tähän meidän ruusupenkkiin ilmestyy aina keväällä pieniä laventelin alkuja, joten siitä kitketään vain varmasti tunnistetut rikkaruohot. Muuten maanpintaa ei rikota, jotta itävät laventelin siemenet eivät vain häiriinny.

Tämä taimi on ainakin pari vuotta vanha ellei jo vanhempikin. Taimia on siellä täällä niin paljon ja eri ikäisiä, ettei niitä millään muista, milloin mikäkin on itänyt. 

Ruusupenkki heinäkuussa...

Laventeli on levinnyt ruusupenkkiin siementaimista niin hyvin, että ryhmäruusut jäävät niiden sekaan lähes piiloon. Tämä tietysti kertoo siitä, että kohta on tähkälaventelille todella hyvä eli aurinkoinen ja maa läpäisevää. Varmasti tähän on myös vaikuttanut ne viime vuosien vähäsateiset kesät, jotka on meidän alueella melkein jo vakio. 

Lisää kuvia tästä ryhmästä Laventelit leviää ruusupenkissä -postauksessa. Tähkälaventelit ovat muuten erittäin hyviä pörriäiskasveja ja näkyy niissä välillä myös perhosiakin.
Hassusti kuvassa on myös oravan kätkemästä jalopähkinän siemenestä lähtenyt taimi,  kuvan keskellä alareunassa. Sen tietysti poistin heti, kun lopetin kuvaamisen 😊

Laventelin kylvö kuun mukaan...

Jos suunnittelit kylvää laventelin siemenet nyt, niin älä tee sitä vielä ensi viikolla. Hyvä ajankohta kylvöön on 14.-26.11.2023, kuun mukaan. Laventelin siemenet on hyvä peittää ohuelti mullalla, esim. 0,5 cm pussimultaa siementen päälle, jos maanpinta on jo jäässä.


Puutarhaterveisin Sari


2 kommenttia:

  1. Hyvä ihme, onko nuo laventelit tosiaan olleet tuossa kaikki talvet? Suojaatko niitä jotenkin? Olen ymmärtänyt, ettei laventeli kestä Suomen talvea.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä, nämä laventelit ovat kasvaneet tässä jo iät ja ajat. Emme suojaa niitä mitenkään, koska ne talvehtivat tässä niin hyvin. Tosin noille etualalla kasvaville ryhmäruusuille, laitamme juuri ennen talven tuloa talvisuojaturvetta.
      Tähkälaventeli tuntuu talvehtivan hyvin, kun maa on varmasti läpäisevää ja vesi ei kerry mullan pinnalle. Ja tietysti taimien tulee olla talvenkestäviä, esimerkiksi itse siemenistä kasvatettuja, kuten nämä meidän :)

      Poista