lauantai 11. marraskuuta 2023

Herkän kaunis syyskukka turkinmyrkkylilja

 Blogiyhteistyö - Korpikangas Siemen-Frö

Turkinmyrkkylilja on tosi herkän kaunis syyskukka ruukussa ja toki myös monivuotisena pihalla. Itse pidän niistä näin ruukkukukkana ulkona pöydällä, sillä silloin niiden kukkien kauneus pääsee parhaiten esille. Lisäksi ulkona viileässä niiden kukinta kestää pitkään. Nyt istutin vaihteeksi jokaisen sipulin omaan saviruukkuun. Koska yhdestä sipulista kasvaa monta kukkaa, ne on näyttäviä yksittäinkin. 


Turkinmyrkkyliljan herkän kauniit kukat...

Kukkien sirot keltaiset heteet tekevät näistä erikoisen kauniita, näin läheltä katsottuna.

Näistä saa super erikoisia ja taiteellisia syyskukkia pöydälle, vai mitä? Näin ruukkukukkana sipuli voi olla osin näkyvissä, kuten muillakin sipulikukilla.

Turkinmyrkkylilja kukkii heti istutuksen jälkeen...

Näiden myrkkyliljojen sipulit kannattaa aina ostaa heti, kun ne tulee myyntiin elo-syyskuussa. Ne myös istutetaan heti, jotta kukinta pääsisi alkamaan. Jos haluaa nopeuttaa kukkien avautumista, niin ruukkua voi pitää sisällä. Kannattaa olla kuitenkin tarkkana, ettei pidä sitä liian pitkään. Nimittäin kukat lakastuvat nopeasti sisällä, kun taas ulkona viileässä kukat kestävät kauniina viikkoja. Kovat pakkaset voi toki lakastuttaa kukat herkästi. Onneksi harvemmin täällä eteläisessä Suomessa on sellaisia yöpakkasia vielä loka-marraskuussa, tai ei ainakaan montaa yötä.

Ihan kokeeksi jätin yhden sipulin sinällään tarjottimelle ja sumutin sen juuria hieman. Se kukki hyvin niin, ilman multaan istuttamista.  Kuten kuvasta näkyy, sen kukinta oli jo hieman pidemmällä, kun otin kuvat.

Kukkineet sipulit voi istuttaa pihalle...

Hieman kävi sääliksi sitä kukkivaa irtosipulia tarjottimella, joten se päätyi jo pihalle tuoksuorvokkien viereen. 
Turkinmyrkkylilja (Colchicum cilicicum) viihtyy aurinkoisella paikalla läpäisevässä multamaassa.
Nyt kun se istutettiin maahan, niin sipuli meni syvemmälle, mitä ruukuissa. Yleisohje kukkasipulien istutussyvyydestä - multaa tulee sipulin päälle ainakin 2 x sipulin korkeus.

Kaikki myrkkyliljat on syötynä vaarallisen myrkyllisiä! Niitä ei siis kannata laittaa pienten lasten ulottuville tai muiden, jotka saattavat laittaa niitä suuhunsa.


Lisää postauksia syksyllä kukkivista sipulikukista...



Sain nämä postauksen turkinmyrkkyliljan sipulit Korpikangas Siemen-Fröltä


Puutarhaterveisin Sari


4 kommenttia:

  1. Turkinmyrkkyliljan kukan väri on ihanan intensiivinen. Olen jo pari vuotta suunnitellut niitä hankkivani, mutta niin vain unohdin sen tänäkin vuonna alkusyksystä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta, näiden kukkien väritys on tosi kaunis. Sipulikukkien kanssa käy usein niin, että jos ei huomaa kirjoittaa hankittavia sipulikukkia heti Ostoslistalle, niin niitä ei muista enää syksyllä sipuleiden myyntiaikaan. Ollaan huomattu se moneen kertaan, joten meillä on nykyään sen takia kalenterissa ihan omana sivuna Ostoslista :D

      Poista
  2. Vau miten kaunista! Kerrassaan upeat kuvat. Tiedätkö on noita myynnissä ruukkukukkana?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, nämä turkinmyrkkyliljat ovat aina niin kuvauksellisia. En ole nähnyt näitä ruukkukukkana koskaan myynnissä. Nämä on tosi helppoja itse kasvattaa sipulista ruukkukukaksi. Eli elo-syyskuussa ostetaan sipulit, jotka istutetaan ruukkuun multaan. Hyvin nopeasti ne aloittavat kukinnan. Kannattaa kokeilla ensi syksynä!

      Poista