sunnuntai 26. marraskuuta 2023

Talvipiha ja uusi turpeeton Tehokuivike

 Tehokuivike saatu testaukseen - Biolan Oy

Tänään oli kyllä tosi kaunis talvipiha, kun puiden ja pensaiden oksisto oli huurteen kuorruttamia. Pakkasta oli kymmenisen astetta ja pitkä sääennuste lupailee pakkasten jatkuvan. Joten jos lämpökompostori uhkaa jo jäähtyä liikaa, niin kannattaa heti tehdä asialle parannusta. Nimittäin muuten se voi jäätyä täysin pakkasten jatkuessa. Tästä lisää postauksen lopulla.


Ihanat pakkasen huurruttamat oksat...

Kun pihalla on puita ja pensaita, joilla on kauniin malliset oksat, pakkasen huurruttamina ne tulevat upeasti esiin. Tällainen kaunis huurteinen talvipiha voi olla mykistävän upean näköinen. Kannattaa siis huomioida pihasuunnittelussa myös lehtipensaiden ja -puiden oksisto talviasussa. Toki tietysti myös talvivihreät kasvit.

Maassa pyöreä lumeton läikkä on vesikaivon kansi. Se pysyy pitkälle talveen sulana.

Nämä ruusupensaan oksat on tosi koristeellisia huurteisina, etenkin kun oksissa on vielä pieniä punaisia ruusunmarjoja.


Puutarhuri ruokkii pihan pikkulintuja...

Pikkulinnuista on paljon iloa pihan puutarhurille, sillä linnut syövät kesällä kasveista kirvoja yms. Siksi lintuja on hyvä ruokkia talvisin. 
Meidän pihalla on useita talitankoja linnuille ja käytämme vain kotimaisia laadukkaita talitankoja, joista ei murene talipalasia maahan. Näin ruokinta ei houkuta rottia. Jotta harakat ja naakat eivät pääse hotkaisemaan tankoa heti, talitanko on metallisen linnunruoan suojahäkin sisällä.


Uusi turpeeton Biolan Tehokuivike testissä...

Jos lämpökompostorissa on nyt vain 10 astetta tai vähemmän, kannattaa kiireesti vaihtaa kompostikuivike Tehokuivikkeeseen. Siinä on nimittäin typpenä rypsirouhetta, joka tuo lisäravintoa kompostiin pitäen sen toiminnassa. Lisäksi se sisältää biohiiltä, joka lisää kompostin mikrobitoimintaa eli auttaa jätteiden kompostoitumisessa.
Kuvassa näkyy uusi Tehokuivike säkki, jonka tunnistaa kuvan kuivike-sydämestä kompostorien takana.


Me olemme jo vuosia käyttäneet Tehokuiviketta, koska se pitää lämpökompostorin käynnissä pakkastalvinakin. Sen ansioista meidän lämpökompostori ei ole enää jäätynyt talvella.

 Vaihdamme aina tavallisen kompostikuivikkeen Tehokuivikkeeseen syksyllä jo ennen pakkasia. Jännä päästä testaamaan tätä uutta turpeetonta Tehokuiviketta 😊

Tältä se turpeeton Biolan Tehokuivike näyttää läheltä. Se sisältää siis mm. männynkuorta, kuituhamppua, biohiiltä ja rypsirouhetta. Tarkemmat tiedot sekä Tehokuivikkeen käytön jäähtyneen kompostorin käynnistämiseen löydät Biolanin verkkosivulta Biolan Tehokuivike.

Vinkki - pakkasella Tehokuiviketta kannattaa säilyttää lämpimässä tilassa, jotta kuivike on lämmintä, kun sitä vie lämpökompostoriin. 
Kun taas kylmässä säilytetty kuivike tuo mukanaan kylmyyttä kompostoriin ja siten heikentää sen toimintaa.

Biohiili on tärkeä lämpökompostorissa...

Biohiili on todella tärkeä aines lämpökompostorissa, koska se varastoi ravinteita ja kosteutta huokosiinsa. Samalla se lisää kompostimassan mikrobitoimintaa, joka muuttaa jätteet mullaksi ja siten auttaa pitämään kompostoria toiminnassa.
Meille herkkänenäisille biohiilestä on myös se etu, että komposti ei haise, kun siellä biohiiltä.

Lämpökompostorista otettu multa sisältää biohiiltä, joka on latautunut ravinteilla ja kosteudella. Siinä on myös valmiina mikrobitoimintaa. Siksi se on ihan parasta maan ja mullan parantamiseen - kasvien näkökulmasta. 
Biolanin Tehokuivikkeessa on siis biohiiltä, joten silloin ei tarvitse enää erikseen lisätä biohiiltä kompostoriin.


Jos et tiedä vielä, miten suuri apu biohiilestä on kasveille, niin voit lukea siitä Kokemuksia biohiilestä kasvimaalla -postauksesta.
Biohiilimullassa kasvavia daalioita emme kastele koskaan. Siitä lisää Daalioita ei ole kasteltu kertaakaan - biohiili toimii! -postauksessa.

Puusta tehtyä biohiiltä kannattaa siis suosia kompostorissa ja puutarhassa😊


Puutarhaterveisin Sari

5 kommenttia:

  1. Täällä meidänkin suunnalla oli todella kaunis kuurainen pakkaspäivä ulkoiluun. Kiitos tehokuivikevinkistä! Olen aivan unohtanut sen kokonaan, joten pitääpä käydä ostamassa. Kokeilin sitä viime talvena ja toimi loistavasti kompostorissa! Toivottavasti löydän tätä uutta turpeetonta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihanasti tänään näyttää jatkuvan kuurainen kauneus pihalla :)
      Ole hyvä! Kiva kuulla, että sinäkin olet huomannut, miten hyvä Tehokuivike on talviajan lämpökompostorissa. Olen kuullut, että osa käyttää sitä jopa läpi vuoden, myös kesällä.
      Rautakauppojen ja vastaavien verkkosivuilta näkee kunkin myymälän tuotetilanteen. Itse aina katson etukäteen sieltä, niin säätää aikaa ostosreissuilla. Toivotaan siis, että löydät uutta turpeetonta Tehokuiviketta :)

      Poista
  2. Meillä ongelmana se,ettei Biolanin lämpökompostorin kantta saa auki pakkasilla.Kosteus tiivistyy kannen reunoihin ja niinollen jäätyy,vaikka lämpömittari näyttäisi vielä + 20.Olen käyttänyt biohiiltä ja kuivaa,huoneenlämpöistä sammalta kuivikkeeena,mutta ei auta.
    Meinasin lisätä sitä tehokuiviketta,mutta kun kantta ei auki saa,niin ei voi kuin odotella ilman lämpiämistä.
    Pitäisi ehkä siirtää kompostori lämpimään varastoon,nyt se on taivasalla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä ei ole ollut tuota ongelmaa tällä meidän Biolanin lämpökompostorilla, joten kysyin neuvoa Biolanilta. Toivottavasti saat neuvoista ratkaisun ongelmaasi.
      Biolanilta vastattiin näin:
      "Tämä on nyt tosi ajankohtainen ongelma, koska sade vaihtui vesisateesta lumisateeksi ja se jäädytti monin paikoin myös kompostoreiden kannet ulkopuolelta. Ja tosiaan kannen tiivisteet voivat jäätyä myös kompostorista nousevan kosteuden vuoksi.
      Väkisin jäätynyttä kantta ei kannata avata.
      Talviaikana kuivikkeen käyttö onkin erityisen tärkeää sitomaan ylimääräistä kosteutta. Kuivike kannattaa lisätä kompostijätteen pinnalle, jolloin se sitoo vesihöyryä ja estää jäätymistä. Mitä korkeammalla kompostorin lämmön saa talvella pidettyä, niin se pitää myös paremmin sulana tiivisteen alueen. Kannen tiivisteiden jäätymistä voi ehkäistä sivelemällä tiivisteet silikonilla, jota käytetään myös auton tiivisteissä. Se estää tiivisteen jäätymistä.
      Jäätynyttä tiivistettä voi sulatella esimerkiksi muovipussiin laitetulla lämpimällä vedellä. Pussia painellaan kompostorin kannen rakoon ulkopuolelta."

      Poista
    2. Kiitos vastauksestasi ja vihjeistä,yritän silikonia,sitä tosiaan olen auton ovissa käyttänytkin ja sitä on kotona parhaillaankin!

      Poista