keskiviikko 8. marraskuuta 2023

Kompostit ja pihakuulumisia marraskuulta

Tässä pihakuulumisia näin marraskuun alusta. Meidän kompostit toimii hyvin ja tuottavat taas hyvää biohiilimultaa pihalle, jota sitten keväällä päästään levittämään. Nyt onkin ollut täällä etelässä aika lämpimät päivät, joten pihalla on ollut kiva haravoida ja siistiä muutenkin pihaa talveksi. Kuvassa on tummalehtistä keijunkukkaa sekä muhkeat lehtimättäät sormustinkukkia, jotka kukkivat ensi kesänä.


Kasviryhmien siistiminen talveksi...

Kauneudella on yllättävän suuri vaikutus ihmisen hyvinvointiin, joten siksi siistimme aina pihan talveksi. Siten se on näin syksyllä, lumettomana talvena ja keväällä takuuvarmasti sykähdyttävän kaunis. Se on myös hyvää fengshuita!

Olemme siis leikanneet perennojen varsia kompostiin, haravoineet ja muutenkin siistineet pihaa. Teemme sen harkiten eli pitäen mielessä pihan kauneuden ja ekologisuuden. 

Puutarhajätteen kompostit tai lehtikompostit...

Tältä näytti tänään meidän puutarhajätekomposti. Se on tavallaan lehtikomposti, mutta puiden ja pensaiden lehtiä siinä on vain pieni osa. Siellä on keväältä asti kaikki kitketyt rikkaruohot, leikatut kasvien versot jne. Tietysti siellä on myös lämpökompostorista otettu kompostimassa sekä biohiiltä. 

Tässä risuhakkeen alla on viime vuoden puutarhajätteen kompostikasa. Katteen alla se muhii ja ensi keväänä se on valmista multaa, jossa on biohiiltä. Todennäköisesti siitä tulee multaa yhtä paljon kuin ennenkin. Siitä lisää Ilmaista multaa 50 kottikärryllistä -postauksessa. Tältä kompostikasa näytti tänään.


Lehtikate tietyillä kasvialueilla...

Kaikkia puiden lehtiä emme laita kompostiin, vaan osa viedään katteeksi joidenkin pensaiden alle ja perennoille. Kuvassa lehtiä on jouluruusujen päällä ja siellä on myös paljon jouluruusujen pieniä siementaimia. Etualalla on kultatesmaa, siis limenvihreää heinää. Kevään työlistalla onkin poistaa muut heinät kultatesman seasta, sillä silloin kultatesman erottaa muista heinistä parhaiten.

Pallohortensia ruskeat kukkatertut...

Pallohortensian ruskeat kukkatertut on tosi kauniit tähän aikaan. Lumi todennäköisesti painaa ne maahan, sitten kun lunta sataa. Joten näiden kauneutta tuleekin nautittua nyt, kun lunta ei vielä ole.


Syysterveisin Sari


4 kommenttia:

  1. Muhkeat kompostit teillä siellä! Eikö ne houkuta rottia? Olen kuullut, että tuollaiset kasat on rottien mieleen, vaikka ei kai ne puiden lehtiä syö.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä on iso piha, niin kompostitkin on sen mukaiset :)
      Säännöllisesti hoidetut puutarhajätekompostit ei houkuta rottia, kun sinne ei laita ruokajätettä. Rotat syö hedelmiä, joten ihmisille syömäkelvottomat omenat kannattaa haudata kompostiin, jos epäilee, että alueella on rottia.
      Ja tosiaan tuskin syövät kasvien lehtiä ja varsia.

      Poista
  2. Minulla on myös tuollaiset avokompostit ja ei niissä ole rottia näkynyt. Alueellamme on ollut rottia jokin aika sitten, mutta silloinkaan niitä ei ollut kompostikasassa. Luulen sen johtuvan siitä että kompostia hoidetaan eli se ei ole tunkiomainen. Tunkiot maalla tunnetusti houkuttavat rottia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla, että sinäkin olet huomannut, ettei rotat ole kiinnostuneet hoidetuista puutarhajätekomposteista. Varmastikin sen selittää juuri tuo kompostin säännöllinen hoito, jolloin kasvijätteet lähtevät kompostoitumaan heti. Siten kompostikasa todennäköisesti haisee maatuvalta kasvijätteeltä rottien nenään... eikä siksi kiinnosta niitä.

      Poista