sunnuntai 31. joulukuuta 2023

Puutarhavuosi 2023 - mitä jäi mieleen

Tämä vuosi jää ehdottomasti mieleen touko-kesäkuun pitkästä, kahden kuukauden, sateettomasta jaksosta. Emme siis kastele pihaa, joten oli mielenkiintoista nähdä, miten kasvit pärjäävät. Toinen asia mihin kuivuus vaikutti, oli perhoset. Niitä oli keväällä runsaasti, mutta ei yhtään loppukesällä. Vasta syksymmällä näkyi muutamia. Mieleen jäi myös kasvit, jotka kukkivat poikkeuksellisen runsaasti, kuivuudesta huolimatta.

 

Sipulikukkien loistoa...

Meidän pihalla on todella paljon sipulikukkia ja tänäkin vuonna niitä oli taas enemmän kukassa. Osa on levinnyt itse ja osa tietysti istutettu sipuleista. Kuvan keisarinpikarililjat kukkivat komeasti tulppaanien kanssa, kuten joka kevät.
Vanhat vaaleanpunaiset tulppaanit yllättivät runsastuneella kukinnalla. Tulppaanien kanssa niin käy harvemmin, siksi se jäikin mieleen. Hoidamme näitä kaikkia tarkasti ja ekologisesti kuun mukaan.

Magnolia `Vanha Rouva` kukki runsaasti...

Japaninmagnolia `Vanha Rouva` kukki keväällä tosi runsaasti. Siis ennen lehtien puhkeamista. Kesällä se kasvatti uusia pitkiä versoja, vaikka oli niin kuiva alkukesä. Sillä on selvästikin hyvä paikka. Kuvia siitä lisää Magnolia `Vanha Rouva` kukkii parhaillaan -postauksessa.

Kurjenmiekat kukki ennätyksellisen runsaasti...

Tarhakurjenmiekat kukki tosi runsaasti eli ne selvästikin nauttivat kesän kuumuudesta ja kuivuudesta. Meidän pihalla on monia vanhoja sekä uusia lajikkeita. Kuvassa on yksi vanhoista.
Kirjoittelinkin Vanha saksankurjenmiekka - perinnekasvi -postauksessa sinikukallisesta vanhasta lajikkeesta. Näistä muista pitääkin laittaa omat postaukset, kunhan tässä ehdin etsiskellä niistä kuiva.

Patiokärhö talvehti hyvin kellarissa...

Edelliskesän punakukkainen patiokärhö talvehti hyvin kellarissa. Se kukki kesällä tosi komeasti ja runsaammin, mitä edellisvuonna. Nimittäin hieman jännäsin, miten sen talvisäilytys onnistuu. Tällä hetkellä se on taas kellarissa ruukkuineen päivineen.
Näet kuvia siitä kesältä Vanha kärhö kukkii ruukussa -postauksessa. 

Kahden kuukauden sateeton jakso...

Edelleen ihastelimme ja ihmettelimme biohiilen suurta apua kasveille. Edelleenkään emme kastelleet daalioita kertaakaan ja ne kukki elokuun alussa näin komeasti. Se on täysin mullassa olevan biohiilen ansiota.

Touko-kesäkuun sateettomuus ja veden vähyys kaivossa tekivät sen, että emme  voineet kastella kasvimaata kertaakaan. Ehdimme kylvää siemenet, mutta kun aloitimme kastelun, niin huomasimme vasta silloin kaivon tilanteen. Eli lähes kaikki kylvökset epäonnistuivat kuivuuden takia.

Ihme kyllä vahapavuista osa lähti kasvuun ja teki satoa syksyllä ilman kastelua. Kasvimaan mullassa on biohiiltä, mikä varmasti auttoi niitä. Taas täytyy siis todeta, että Vahapapu onnistuu aina, etenkin biohiilimullassa😊

Pölyttäjille kasveja huhtikuulta lokakuulle...

Koska opetan pihasuunnittelua harrastelijoille ja minulla on erilaisia verkkokursseja, niin testailen asioita omalla pihalla. Viime kesänä lisäsin taas uusia pölyttäjäkasveja, sillä on kiva havainnoida, mitkä kasvit on pörriäisten ja perhosten suosikkeja.

Erilaisia pörriäisiä oli taas paljon, vaikka perhoset puuttuivat. Meidän pihalla kasvaa kukkia pölyttäjille maalis-huhtikuulta alkaen eli heti kun lumet sulavat. Olen koettanut etsiä parhaimpia, jotta kukintaa on varmasti läpi kesän ihan lokakuulle asti. Kuvassa on jokin vanha asteri lokakuun puolessa välissä. Kuten kuvasta näkyy täällä eteläisessä Suomessa pörriäisiä oli vielä liikkeellä niinkin myöhään syksyllä.

Mitä suunnitelmia on ensi vuodeksi 2024, niin siitä lisää myöhemmin 😊


Runsasta ja iloisia yllätyksiä täynnä olevaa uutta puutarhavuotta 2024!



Puutarhaterveisin Sari


10 kommenttia:

  1. Oih miten kaunis kuva kurjenmiekoista! Upeita kukkia teillä 😃 Niistä ei kylä uskoisi että on ollut kuiva kesä. Hyvää uutta puutarhavuotta sinullekin ja kiitos blogista!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta, kuvissa kasvit on niin reheviä, ettei uskoisi niiden kokeneen kahden kuukauden sateetonta jaksoa. Etenkin kun maa on pintakuivaa runsasmultaista hiekkamoreenimaata. Niiden kaikkien mullassa onkin biohiiltä, mikä selittää kasvien rehevän kasvun kuivana kesänä.
      Kiitos :) Kiva kuulla, että olet pitänyt tästä blogista.

      Poista
  2. Ihanaa uutta puutarhavuotta 2024 myös sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Anu :) Toivotaan, että se on yhtä runsaskukkainen kuin tämäkin vuosi.

      Poista
  3. On aina jännä seurata, miten erilaista säätä voi eri puolilla Suomea olla. Meillä kesäkuun sateeton jakso taisi kestää parisen viikkoa ja suurin osa kesästä oli toista vuotta putkeen todella märkää. Onneksi oli sentään lämpimämpää kuin edellisenä vuonna. Nyt olisi ihana kokea vaihteeksi kuivempi kasvukausi ja sateet voisivat tulla vähän tasapuolisemmin pitkin maata.
    Hyvää uutta puutarhavuotta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Suomi on tosiaan niin pitkä maa ja leveäkin, että sää vaihtelee ihan tosi paljon. Jos teillä on viime kesät olleet tosi märkiä, niin meillä ne on olleet tosi kuivia. Se mikä on jännää, niin sateita on tullut naapurikunnissa ja jopa kilometrin päässä, mutta ei tässä meidän kohdalla. Yhdellä tutulla on käynyt ihan samoin, toisella puolella Suomea. Mietittiin, että siihen täytyy vaikuttaa jotenkin harjut, järvet tms, jotka nyt ohjaa sateita eri tavalla kuin ennen.
      Saa nähdä, millainen on ensi kesä, toivottavasti "normaali" eli sopivassa suhteessa sateita ja poutaa :)

      Poista
  4. Täällä kanssa savossa satoi juhannuksen jälkeen koko kesän. Toivottavasti tuleva kesä on lämpimämpi ja kuivempi. Hyvää alkanutta uutta vuotta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :) Jännästi sademäärät vaihteli eri puolilla Suomea. Tosiaan, toivotaan nyt tulevan kesän olevan tasaisempi, eli sopivasti sadetta ja aurinkoa.

      Poista