Kuun mukaan ajoitettu kastelu ja puutarhanhoito on siis osa luonnonmukaista puutarhanhoitoa ja se on vanhaa perinnetietoa ympäri maailman.
Kastelupäivät 18.-19.12.2023
Amarylliksen kastelu kuun mukaan...
Nupullista ja kukkivaa amaryllistä kastellaan aika pienellä vesimäärällä. Itse kastelen niitä aluskipon kautta, niin pintamulta pysyy kuivana. Niille hyvä kastelurytmi on Kastelupäivät eli ensimmäisenä Kastelupäivänä, jos vain mahdollista.
Koska aion säilyttää amaryllikset ja kukittaa ne ensi vuonna, niin kastelen niitä nyt merilevävedellä, jossa on mm. hivenravinteita.
Amarylliksen uudelleen kukittamisohjeet kuun mukaan löytyvät Huonekasvien hoito kuun mukaan -verkkokurssilta.
Jouluruusujen kastelu Kastelupäivinä...
Myös jouluruusut kastellaan Kastelupäivinä ja niillekin on hyvä antaa merilevävettä, jos aikoo säilyttää ne pihalle istutettavaksi.
Minulla on yksi iso jouluruusu, jonka multa kuivahtaa nopeasti. Sen ruukku on siis todennäköisesti täynnä juuria. Sitä joudun kastelemaan Kastelupäivien välissä, välttäen Älä kastele -päiviä.
Hyasintit kastellaan niukasti...
Hyasintit on sipulikasveja ja niille riittää niukka kastelu Kastelupäivinä. Niitäkin kastelen aluslautasen kautta. Koska säilytän myös ne ja istutan keväällä pihalle, niin annan niille merilevävettä, kuten kaikille huonekasveille talviaikaan.
Joulutähden kastelu kuun mukaan useammin...
Joulutähdet eivät kestä mullan kuivahtamista ja toisaalta ne eivät pidä siitäkään, että multa on litimärkää. Niitä kastellaan siis Kastelupäivinä normaalisti ja tarvittaessa kerran Kastelupäivien välissä. Mutta ei kuitenkaan Älä kastele -päivinä.
Huoneenlämpötila ja kasvin vedentarve vaikuttavat siihen, kuinka paljon kasvit käyttävät vettä. Eli kuinka usein niitä pitää kastella.
Pieniä "pikkukärpäsiä" kukissa riesana...
Jos huomaat, että joulukukissa tai huonekasveissa lentelee pieniä "pikkukärpäsiä", niin ne saattavat olla harsosääskiä. Silloin niistä on haittaa taimikasvatuksessa, sillä harsosääsken toukat vioittavat taimien juuria.
Kun mullanpinta kuivahtaa ennen kastelua, se hieman estää harsosääskien lisääntymistä. Sen lisäksi kannattaa hankkia kelta-ansoja kasveihin. Niistä lisää Kukkien ötökkätarkistus ja kelta-ansat -postauksessa.
Huonekasvien hoito kuun mukaan...
Lisää ohjeita huonekasvein kastelusta, eri tavoilla lannoittamisesta, mullanvaihdosta, leikkaamisista, pistokkaiden otosta jne. löytyy Huonekasvien hoito kuun mukaan -verkkokurssilta.
Kurssi on yritykseni Puutarha Studion ja löytyy www.sarinpuutarhakurssit.fi kurssialustalta.Verkkokursseja voi ostaa myös lahjaksi.
Kiitos merilevä vinkistä! Eipä ole tullut mieleeni, että sitä voisi antaa myös joulukukille. Kastelen kyllä kuun mukaan 😃
VastaaPoistaOle hyvä! Merilevää kannattaa tosiaan antaa kaikille pitkäikäisille kasveille näin talviaikaan. Voi sitä toki antaa myös lyhytikäisillekin.
PoistaKiva kuulla, että kastelet jo kuun mukaan :)