tiistai 5. joulukuuta 2023

Kanukan punaiset versot kranssiin - 5. luukku

Kanukan punaiset versot sopivat hyvin kranssiin ja erilaisiin kukka-asetelmiin. Mikä parasta, kanukka on helppo pensas kotipihalla, kunhan valitsee sille hyvän paikan sieltä. Nämä versot kävin leikkaamassa jo marraskuussa ja ne ovat olleet maljakossa odottamassa kranssintekohetkeä.

Viime vuoden kranssipohja kanukan versoista...

Tässä pienessä kranssipohjassa on säilynyt hyvin sen punainen väri. Tein sen siis viime jouluksi. Näissä on ihan sama kuin joulukuusen kaadossakin eli oksat kannattaa käydä leikkaamassa kasvavalla kuulla. Väri on paljon hehkuvampi, mitä kuvassa näkyy. Oli vain tosi hämärä päivä, kun otin tämän kuvan.

Kanukoilla värikkäät versot...

Kanukat on siis pensaita, joista muutamaa isoksi kasvavaa lajiketta on ollut eniten myymälöissä. Nyt on tullut myös matalammaksi jääviä uusia lajikkeita. Eli kannattaa olla tarkkana, minkä kanukan ostaa. Osa niistä on talvenkestävämpiä ja osa arempia.

Kanukoiden lehdet voivat olla vihreät, valkovihreäkirjavat tai keltavihreäkirjavat. Etenkin kirjavalehtisillä uudet versot ovat loistavan punaiset, kuten edellisissä kuvissa näkyy.
On myös keltaoksakanukkaa, jonka versot ovat keltaiset.
Värikkäimmät versot on aina uusia versoja, joten pensas on hyvä pitää kasvussa, jos siitä haluaa kranssimateriaalia.

Jos siis haluat omalta pihalta hakea värikästä kranssimateriaalia, istuta kanukka pihalle. Mutta mieti ja suunnittele sille hyvä paikka. Vain siten se viihtyy ja kasvattaa hyvin uusia versoja. Ja silloin siitä ei myöskään tule pihan ongelmakasvia. Lisäksi on hyvä pitää mielessä, että kanukoita ei kannata istuttaa liian kuivalle paikalle.

Ehdit vielä arvontaan mukaan...

Täällä blogissa on menossa arvonta, jossa palkintoina on Yläkuu kustannuksen kolme kirjaa. Niissä on vanhaa koottua perinnetietoa eli Sään merkit eläinten käyttäytymisessä - Anne Pöyhönen. 
Arvonta löytyy Sään merkit vanhassa perimätiedossa -postauksesta.


Jouluterveisin Sari
2 kommenttia:

 1. Tuo oli minulle ihan uutta tietoa, että oksatkin otetaan kuun mukaan. Kiitos, kun jaat näitä ohjeita täällä blogissasi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä :) Tosi mukava kuulla, että näistä ohjeista on ollut sinulle iloa.
   Itse asiassa kaikki kannattaa ottaa kuun mukaan, jos haluaa niiden kestävän hyvänä pitkään. Tämä koskee saunavihtoja, kuivakukkia jne.

   Poista