sunnuntai 26. syyskuuta 2010

Pihasuunnittelma kevääksi aloitetaan nyt syksyllä

Ajattelinpa tässä kirjoittaa pihasuunnitelman aikataulusta, kun eilen keskustelimme yhden sukulaiseni kanssa heidän alkavasta talonrakennusprojektista.
Eli jos haluaa säilyttää pihan kasvillisuutta ja hyödyntää koneet järkevästi ja välttyä turhalta työltä, pihan suunnittelu aloitetaan samaan aikaan kuin talon suunnittelu tontille !!!!

Asemapiirroksen tekijä sijoittaa vain talon ja autopaikat tontille.
Pihasuunnittelussa otetaan samaa aikaa huomioon hyvin monta asiaa, esim. asukkaiden elämäntapa ja harrastukset, toiveet ja mieltymykset, tontin ja talon sanelemat tarpeet ja mahdollisuudet. Esimerkiksi oleskelualue ja ne autopaikat on tärkeitä olla riittävän väljiä.... Jos on ajatellut tehdä pihan keväällä, täytyy materiaalit ja koneet tilata hyvin ajoissa maalis-huhtikuussa, sillä keväällä on suurin ruuhka ; ) Ja kun pihasuunnitteluun menee aikaa 1-2 kuukautta niin se tulisi tilata tammi-helmikuussa eli talvella.
Järkevä tilaa suunnitelman nyt, kun lumi ei peitä vielä maata !
.
Jos piha on vanha ja pienet muutokset tehdään itse, on edelleen järkevintä suunnitella muutokset ajoissa, niin ehtii tehdä aikataulutuksen ja budjetin.
Ja homma pysyy rentona ; )

Perennapenkin muutokset suunnitellaan myös talvella, niin pääsee töihin heti keväällä...

Ja jos haluaa hyvän kivimiehen kiveysten tekoon tai viherrakentajan, heidän kalenterinsa on jo täynnä kevään suhteen... Jos haluaa pyytää tarjouksia piharakentamisesta, sekin vaatii valmista pihasuunnitelmaa...
Eli järkevä tekee pihansa suunnittelun ajoissa !!!!!

10 kommenttia:

 1. Heips,kun ihmiset tajuaisivat ja isommat rakennuttajat tämän.Lähinnä ajattelen sitä kuinka kaikki ihanat puut aina kaadetaan tontilta.Sitten kun on saatu rakennettua ihmetellään kun on kovin tyhjää ja sielutonta.Sitten ostetaan puun taimia ja oletetaan että ne kasvaa parissa vuodessa.Puut kuuluvat pihaan oli se iso tai pieni.
  Taidan olla vähän puunhalaaja:)

  VastaaPoista
 2. Henrietta - olen samaa mieltä !!! Juuri isommat puut luovat vehreän tunnelman ja tietyn sielukkuuden. Hyvin tehokkaasti rakennetulle tontille ei saa isoja puita, ei ole enää tilaa. Se on surullista.
  Ja sitten on niitä tapauksia, kuten sukulaisellani, että he koettavat säilyttää kaikki puut. Se ei tule onnistumaan, elleivät he tyydy yhteen autoon, siis yhteen autopaikkaan pihalla ; )
  Olisi se kyllä super kolkkoa ja ankeaa, jos puita ei olisi.
  Taidan minäkin olla puunhalaaja ; )

  VastaaPoista
 3. Tarkat suunnitelmat hyvissä ajoin on varmasti kohdallaan jos taloa rakentaa.Tuo alimman kuvan piha on kaunis ja selkeä! :)

  VastaaPoista
 4. Meidän pihan takana on puita yllin kyllin,mutta etupihalle kaipaisin enemmän näkösuojaa. Havupuut vaan kasvaa niin äärettömän hitaasti. Olenkin istuttanut pilvikirsikkaa, se on innostunutkin kasvamaan äärettömän nopeaan. Harmi vaan ku se on talvella kalju...

  VastaaPoista
 5. Hei Sari,
  järkeviä neuvoja jälleen.

  Ihmetyttää monesti kun tehdään tosi komeita pytinkejä (=taloja)
  ja tontti on ihan sileänä.
  Ei siinä mitään jos tykkää sellaisesta.

  Kuitenkin vie vuosia vuosia aikaa, että puut kasvaa uudelleen.

  Mukavaa viikkoa sinulle <3

  VastaaPoista
 6. Olen aivan samaa mieltä. Minäkin olen puunhalaaja:)

  On kauhea katsella, kun kaikki puut jyrätään pois tontilta ennen rakentamista. Ja sitten myöhemmin pihaan istutetaan joukko pikkuruisia tuijia, joista seuraavana keväänä osa kuivuu ruskeiksi. Meilläpäin valitettavasti näitä pihoja riittää...

  VastaaPoista
 7. Me onneksemme pysytimme säästämään takapihalla isoja (lähinnä) havupuita tontillamme kun rakensimme taloamme.

  Etupiha olikin sitten peltoa, jossa ei puita kasvanutkaan ja kyllä se tuntuikin "alastomalta" aluksi. Ja puut kasvavat niin hitaasti...

  Mutta nyt alkaa jo näyttää ihan kivalta sekin puoli:)

  VastaaPoista
 8. sarppa - pihan suunnittelu etukäteen säästää selvää rahaa, jopa tuhansia euroja. Pihaa ei kuitenkaan tarvitse rakentaa heti kerralla, vaan sen voi tehdä useamman vuoden aikana.
  Alimman kuvan piha on varmasti upea näky, kun kaikki nuo iirikset kukkivat sinisin kukin : )

  keijukainen - monet laittavat lehtipuita ja havupuita ikäänkuin sekaisin, niin tulee näkösuojaa talveksi. Ja ilmeikkäämpi vaikutelma koko vuodeksi.
  Havupuut voi ostaa myös isompana taimena, niin tulevat nopeammin näyttäviksi ; )

  Ainosofia - se on surullista kun tontilta kaadetaan kaikki puut ja sitten istutetaan uudet pienet puun taimet. Ja rusakot syövät nekin...
  Tottakai välillä maanpintaa joudutaan nostamaan niin paljon, ettei olemassa olevaa puustoa voi säilyttää. Mutta tällöin istuttaisin uudet puut vähän isompikokoisina, ja laittaisin niille hyvät mullat ja rusakkosuojat ; )
  Ihanaa alkanutta viikkoa sinullekin !

  Sussi - kaikki eivät ymmärrä, mitkä tekijät luovat pihasta viihtyisän. Kasvillisuus ja etenkin puut ovat siinä hyvin oleellisia tekijöitä, vaikkei sitä itse ymmärtäisikään ! Samalla ne antavat näkösuojaa ja vaimentavat tuultakin. Ja antavat suojaa ja ruokaa linnuille : )

  pioni - puut ovat niin tärkeitä tunnelman luojia ! Ja ilman puita ei pihalla olisi oraviakaan...
  Onneksi nykyään on puista myynnissä isompiakin taimikokoja. On tilanteita, joissa puiden suurempi koko ostohetkellä on niin tärkeää, että niiden kalliimman hinnan maksaa ilomielin : )

  VastaaPoista
 9. Tuo puuasia on niin surullista. Vasta tässä iltalenkillä huomasimme uuden upean talon ja ison tontin, josta oli hakattu KAIKKI puut pois... Ja tontti vielä aika syrjässä, joten oli tosi surullisen näköistä :(

  VastaaPoista
 10. Elisa - oi voi : / Ajattele uutta omakotitaloaluetta mäen laella, jossa kaikki puut on kaadettu. Siellä tuulee ihan mielettömästi ! Ja on muutenkin kalseaa. Ja niitä löytyy paljon ...
  Taidanpa laittaa nyt juttua ihanista isoista puista, siis kun ehdin selata kesän kuvia läpi ; )

  VastaaPoista