tiistai 28. syyskuuta 2010

Kielon ja tasetin hyötö jouluksi

Ajattelinpa kokeilla kasvattaa itse eli hyötää kieloja jouluksi....
Jos sinulla on kokemusta kielojen hyödöstä, olisi kiva kuulla siitä : )Ohjeita siihen on monia ja oleellista näyttäsi olevan se, että kielon juurakot saavat vielä kylmän kauden.
Kävimme kaivamassa mökiltä kieloja juurineen. Juurakoissa on nyt näkyvissä ensi kevään silmut ja pyöreästä silmusta tulee kukkavana : )

Kielojen juurakot ruukkuun...

Juurakot istutimme ruukkuihin, jotka jätetään ulos saamaan pakkasta. Ruukut kallistetaan, jotta sadevesi ei keräänny mullan pintaan. Ruukut voi peittää lehdillä. Ajattelin kokeilla pitää muutaman ruukun myös parvekkeella.

Kielot marras-joulukuussa sisälle...

Marras-joulukuun vaihteessa ruukut nostetaan sisälle pimeään. Versot aloittavat pimeässä kasvun ja kun ne ovat noin 10 cm korkuisia, nostetaan ruukut valoon. Sisällä paras lämpötila aluksi olisi 20 astetta.
Kieloja saa kaivaa metsästä vain maanomistajan luvalla!
Edit - uudet ohjeet löytyvät Joulun salainen kukkaresepti -postauksesta


.Eilen posti toi paketin tasetteja Korpikangas Siemen-Frö:ltä, jee! Taas pääsin hypistelemään noita ihania ruskeita pieniä paperipusseja ; )
Näitä olen odottanut ! Viime jouluna olisin ostanut valmiita kukkivia tasetteja, mutta niitä ei ollut myynnissä. Nyt siis hyödän ne itse ; )
Tasetin hyötäminen kukkaan on todella helppoa ja sopii siksi myös lasten kanssa tehtäväksi. Sipulit istutetaan multaan ja ruukut pidetään valossa. Multaa kastellaan kohtuudella, jotta sipulit eivät pääse kuivumaan. Tasetti kukkii 6-8 viikon kuluttua istutuksesta.
Tasetin sipulia tai muita osia ei saa syödä. Se on lievästi myrkyllinen eli syötynä saattaa aiheuttaa mahan ärsytysoireita.

Alla kuva tasetista. Otin kuvan Korpikangas Siemen-Frön nettisivuilta, kun itselläni ei ole tasetista kuvaa, vielä : )
Ps. Istutin jo ekat tasetit.
.
Jos haluaa hyötää jouluksi hyasintteja, ne olisi pitänyt istuttaa jo syyskuun alussa. Muuten ne eivät ehdi kukkaan jouluksi.

Amarylliksen hyötäminen eli kasvattaminen sipulista ehtii hyvin joulun pyhiksi. Se istutetaan vasta loka-marraskuussa.

11 kommenttia:

 1. Kielot joulupöydässä kuulostaa ihanalta.

  Mulla oli kerran noita tasetteja, helppoja kyllä ja kauniita, mutta tuoksu oli aika voimakas.

  VastaaPoista
 2. Tasetteja olenkin istutellut joulukukiksi tai syksykukiksi useamman kerran. Ne onnistuvat eli ovat helppoja. Taidan hakea niitä nytkin.

  VastaaPoista
 3. Kielot jouluna olisivat upeita.

  Pihalle istutin kieloja, keväällä nähdään miten niiden kanssa kävi...

  Tasettien kasvatus kuulostaa helpolta, pitää varmaakin kokeilla.

  VastaaPoista
 4. pioni - tasetit tosiaan tuoksuvat voimakkaasti, kuten niiden sukulaiset perunanarsissitkin : )

  arleena - minä ajattelin istuttaa niitä kahdessa erässä. Siten saan ne kukkimaan kahteen eri aikaan...

  Sussi - en ole koskaan kokeillut kielojen hyötöä, eli nyt näkee onnistuuko se kotioloissa... Jouluna pari kielon kukkaa maksaa kukkakaupassa tosi paljon.

  VastaaPoista
 5. Kielot olisivat ihania pidän niistä paljon.

  VastaaPoista
 6. Sinulla on ihania vinkkejä, kiitos näistä. Nyt kieloja siis keräämään ;)

  VastaaPoista
 7. Kielot olisi tosiaan jouluksi ihania!

  VastaaPoista
 8. tia - kielojen tuoksu on niin vertaansa vailla : ) Siksipä onkin kiva nyt kokeilla saako ne kukkimaan talvella. Pääsisi tuoksuttelemaan ; )

  Elisa - ole hyvä : ) Katsoimme ensin kielopaikan, missä on kielon marjoja. Sehän kertoo siitä, että siinä kohdin kielot kukkivat... eli niissä juurissa on jo nyt odottamassa nuppusilmut ensi kesää varten ; )

  Mari - ihastelin kieloja viime jouluna Helsingin Talvipuutarhassa. Ne oli niin ihania, että innostuin nyt kokeilemaan itsekin : )

  VastaaPoista
 9. tilasin samat tasetit, mietin tässä vaan, että miten ne kannattaa säilyttää? kylmässä? pimeässä? ajattelin niitä lopputalven piristykseksi vasta laittaa tulemaan.

  pitänee kokeilla kielojakin, niistä kun ei ole pulaa kotikonnuilla... harmi ettei sen marjat ole syötäviä sillä kovin on ollut satoisa syksy.

  alaston impi sen sijaan odotuttaa itseään. valitsin 'ikkunalaudalla kuivana' -metodin, mutta harkitsen sipulin tuuppaamista multiin sittenkin.

  VastaaPoista
 10. Kokeilin viime syksynä kielojen hyötöä jouluksi. Syyskuun lopussa laitoin ruukut kylmävarastoon ja kolme viikkoa ennen joulua otin siivouskomeroon sisälle. Alkoivat kasvaa nopeasti, mutta pidin liian kauan pimeässä komerossa (vissiin kaksi viikkoa), eivätkä oikein sitten vihertyneet kunnolla valossa.Viileämmässä olisi kai pitänyt myös olla, kun venähtivät. Kukkia tuli kyllä kaikkiin ruukkuihin.

  VastaaPoista
 11. sylvï - tasetin sipulit säilytetään ennen istutusta pimeässä. Tuosta lämpötilasta en ole varma, siitä kun ei löydy mitään tietoa ; )
  Olen samaa mieltä, että kannattaa laittaa alastonimmen sipulit multaan, niin ne jaksavat kasvattaa kunnolla nuput...
  Minulla jo pari kukkii : )

  Elsbet - iso kiitos, kun kerroit kokemuksesi !!!!
  Minä olen ajatellut kokeilla eri säilytyspaikkoja, mielenkiinnosta.
  Se on totta, että talvella liian lämpimässä monet hyödettävät, kuten sipulikukat, kasvattavat liikaa pituutta ...
  Odotan niin kielontuoksuista joulua : )

  VastaaPoista