keskiviikko 8. syyskuuta 2010

Syksy on hyvää istutusaikaa, ellei jopa parasta : )

Nyt kun kuumat helteet ovat ohi ja sateita tiedossa, on mitä parhain aika istuttaa puutarhaan uusia kasveja.
Hankintalistani on taas pitkä ; ) Olisi niin mahtavaa saada vähän harvinaisempia ihanuuksia kuten keijuängelmää, heidinkukkaa, tummakurjenpolvea, matalaa valkoista syysleimua.... Melkein jo jätinkin tilauksen Särkän perennataimistolle. He kun toimittavat matkahuollon kautta näin kauaskin : )

Mutta kun istutusalue ei ole vielä valmis. Ja järkevänä ( kantapään kautta oppineena) haluan ensin saada tuon multa-alueen aika valmiiksi... eli taimihankinta siirtynee kevääseen.

Talvenarat kasvit, kuten alla syyssyrikkä, istutetaan keväällä tai alkukesällä, niin ehtivät juurtua hyvin. Meillä tuo syrikkä talvehtii kellarissa : )

Syksyllä istuttamisen etu on se, että kasvit saavat syksyn sateita ja kevään lumien sulamisvesiä. Eli niitä ei tarvitse kastella niin paljoa kriittisinä alkuhetkinä ; )

Kohta taimitarhurit nostavat pelloilta paljasjuurisia pensaan taimia, kuten kuva alapuolella. Ne ovat todella edullisia ja ekologisia. Jotkut kutsuvat niitä aitataimiksi, koska niistä usein tehdään pensasaitoja. Näitä taimia ei ole joka myymälässä, sillä ne vaativat kylmävaraston.
Taidan hankkia pari pensasruusua Kuupuutarhaani vielä tänä syksynä. Onneksi talvenkestäviä lehtipensaita voi istutella niin kauan kun maa on sulaa. Niille taidan ehtiä saada istutusalueen valmiiksi ; )
.
Perennojen ja havukasvien on hyvä saada juurtua ennen maan jäätymistä. Meilläpäin alkaa olla kohta niiden viimeiset istutusviikot, siis jos ei halua ottaa riskiä.... No, puutarhassahan mikään ei ole varmaa, tai näin ainakin jotkut väittävät, hih ; )
Mukavia istutuspuuhia !

13 kommenttia:

 1. Minulla myös on syyhynnyt istutussormea koko loppukesän. Meidän tie (ehkä) asvaltoidaan tänä vuonna, ja sen piti tapahtua jo kesällä. Ajattelin, että sen valmistuttua istutan jotain puita, pensaita ja uuden perennapenkin. No tie ei ole vieläkään valmis, joten taitaa olla viisaampi siirtää istutukset keväälle.

  VastaaPoista
 2. Sari, olen yleensä innokas syysistuttaja, mutta tämä kesä kasteluineen ja kevään massiiviset istukset taisivat viedä puhdin. Lisäksi nyt listallani olisi juuri havukasvia eli pelkään, että eivät meillä ehdi enää kunnolla juurtua. Käyn kyllä vilkasemassa mitä ovat laittaneet tarjoukseen - koska on syyskuu jo;-)

  VastaaPoista
 3. Hei Sari,
  kiva huomata, että puutarhailua harrastetaan vielä täydellä teholla jossakin :)

  VastaaPoista
 4. Juuri näin on, Sari! Lisäksi nyt riittää puhtia taas kun on vähän viileämpää. Sitä ihan kaipaa ruumiillista maankaivuuta lämpimikseen ;-)
  Kun vain sataisi! Täällä luonaissaaristossa maa on kaivaessa ihan pölisevän kuivaa. Ehkä sunnuntaina, säätiedotuksen mukaan...

  VastaaPoista
 5. Elisa - voi harmi, nyt sitten et pääsekään istuttelemaan. Teiden asfaltointiaikataulut tuntuvat olevan hyvin epämääräisiä...
  Toivottavasti kestät kevääsen asti, hih ; )

  Leena Lumi - meillä on nyt perennat tarjouksessa ja kohta havut. Sieltä voi tehdä kivoja löytöjä, halvalla ; )
  Ehkä on hyvä pitää vähän taukoa istuttamisilla, jos kastelu on ollut rankkaa, ettei vain kivasta istutuspuuhasta tule ahdistusta !

  Ainosofia - tänään oli aika lämmin päivä. Koululaiset olivat ihan t-paitasilleen... Katsoin juuri, että teillä on vain 2 astetta viileämpää... ei sen enempää. Ihanaa kun viikonlopuksi on luvattu lämpimien kelien jatkuvan : )

  Saila - oi, onko teillä niin kuivaa ! Meillä on sentää joku aika sitten sadellut useampana päivänä.
  Tänään olisi kyllä tullut hiki kaivuupuuhissa. Tai ehkäpä sitä olis kaivanut vähän hitaampaan tahtiin, nyt kun on syksy ja kiireet loppuneet puutarhassa ; )
  Sateista sunnuntaita täältä toivottelen !

  VastaaPoista
 6. Puutarhani alkaa jo olla sen verran täysi, että olen onnistunut hillitsemään hankintaintoani, mutta ei sitä koskaan tiedä, hih...

  VastaaPoista
 7. Minäkin olen käyttänyt hyödyksi syksyn ja istutellut mm. pari runkotuijaa ja pari pallohortensiaa.
  Olen etsiskellyt pihaani jo jonkin aikaa valkoista patjarikkoa, mutta tänne seudulle ei ole mihinkään puutarhapuotiin niitä jostakin syystä tänä kesänä tullut, vähän harmittaa. Täytyypä etsiskellä naapuri kaunpungista, jos vaikka onnistaisi.

  VastaaPoista
 8. Tänään oli paikallisessa lehdessä, että Särkällä olisi alennusmyynnit. Pitääköhän tuolla viikonloppuna käydä :)

  VastaaPoista
 9. Sinä onnellinen saat syrikän turvaan talveksi :) Mahtaisikohan syrikkä selvitä kukkapenkissä (melko läpäisevää maata), jos peittelisin sen pohjattomaan ruukkuun kasatulla vettä imemättömällä turpeella?

  VastaaPoista
 10. Mulla taitaa seuraava istutusaika olla vasta keväällä, nyt ei ole paikkaa valmiina:)

  VastaaPoista
 11. Sussi - näinhän se on, sitä ei koskaan tiedä ; ) En minäkään mitään suuria määriä aio hankkia, ihan vain pari....

  Nina - olen huomannut saman, että joitakin kasveja on tosi vaikea löytää valkokukkaisena. Tai ehkäpä ne on myyty ensimmäisenä ; )
  Juuri näitä erikoisia olen tilannut suoraan taimitarhalta, esimerkiksi tuolta Särkään perennataimistolta.

  Mari - voi sinua onnellista. Minä olisin mennyt HETI Särkälle tutkimaan, mitä mielenkiintoista sieltä löytyisi halvalla ; )
  Olen aiemminkin varmaan todennut sinulle, että kateeksi käy, kun asut niin lähellä Särkän perennataimistoa : )

  Häivähdys - eteläisessä Suomessa syrikkä talvehtii, mutta sen versot paleltuvat, mikä kylläkään ei haittaa. Tuo talvisuojaturve voisi pelastaa sen versojakin.
  Olen ajatellut ostaa toisen syrikän, jonka istutan maahan, kokeeksi, heti kun keksin sille sopivan paikan puutarhasta ; )

  pioni - minullakin suurin osa uusista taimihankinnoista siirtyi kevääksi, koska istutuspaikat eivät ole tehty valmiiksi. Niin ja osa noista kasveista on vähän talvenarkoja.
  Eli odotelkaamme kevään istutusaikoja : )

  VastaaPoista
 12. Minunkin pitäisi ehtiä vielä istutushommiin :)

  VastaaPoista
 13. Terhi - onneksi näitä lämpimiä ilmoja vielä näyttää jatkuvan. Ja kasvien kannalta paras istutussää on sadekeli ; )

  VastaaPoista