perjantai 24. syyskuuta 2010

Kasvit suojaan syksyn yöpakkasilta

Viikonlopuksi on luvattu tosi kylmiä öitä. Eli hallan eli yöpakkasten riski on nyt suuri. Siksipä pelakuut täytyy siirtää yöksi suojaan, tai jo ihan talvetuspaikalleen ; )
Lasitetulla parvekkeella (ja terassilla) aion vielä pitää niitä jonkun aikaa...

Verenpisarat ovat kylmänarkoja. Ne on sirretty jo sisälle. Ikkuna on länteen eli saa nähdä riittääkö valo niille talvella. Onneksi tuo huone saadaan pidettyä viileämpänä. Parempaa paikkaa näille suloisille verenpisaroille en nyt keksinyt. Kiva kokeilla pysyvätkö hengissä talven yli : )
Niitä kastellaan varovasti, sillä liian märässä mullassa ja pimeässä ne kuolevat nopeasti. Ja tietty kastelun unohtaminen tappaa ne myös varmasti ; )

Pihalta maljaköynnös pitää myös siirtää sisälle ikkunalle, verenpisaroiden viereen : )
Parvekkeellani se saa vielä olla niin kauan, kunnes siellä lämpötila laskee lähemmäs nollaa. Siirrän sen sitten vasta sisälle ikkunalle.

Jos nyt halla palelluttaa daalian varret, niin se kuuluu asiaan. Eli ei haittaa daaliaa mitenkään, vaan päin vastoin. Daalioiden juurakothan nostetaan maasta vasta muutaman päivän kuluttua siitä kun lehvästö on mustunut.
Tai tietysti voisihan nuo suojata yöksi peite- eli kasvimaaharsolla, jos hallaa on luvattu vain pariksi yöksi : )

Samoin nämä samettikukat voisi myös suojata, kun näyttävät kukkivan vielä näin komeasti.
Kaikki sisäkukat kuten joulukaktukset ja amaryllikset on nyt viimeistään otettava sisälle. Eli käväisen hakemassa amaryllikset ikkunalle.
Ja amarylliksen kastelu lopetetaan kokonaan lokakuussa, tästä lisää amarylliksen hoitotietoa.
Taitaa se syksy tulla nyt kunnolla tännekin : )
.
Ps. Suklaakosmoksen voi säilyttää talven yli samalla tavalla kuin daaliat : )

10 kommenttia:

  1. Pelargoniat kukkivat lasitetulla terassilla täällä vielä ja annan niiden olla jonkin aikaa.
    Luulen, että valitsen tilalle pieniä ikivihreitä.

    VastaaPoista
  2. Tämän kesän silmäteräni, taimesta kasvattamani Rosebud Appleblossom vähän mietityttää...miten saisin sen selviytymään talven yli, kun minulla ei ole mitään entisaikojen viileää verantaa talvisäilytykseen. Kerrostalossa sellaista paikkaa ei vain ole. Ps. Blogissani on pieni arvonta, jos ehdit piipahtaa. Tervetuloa osallistumaan!

    VastaaPoista
  3. arleena - muistankin nähneeni blogissasi terassinne pelakuut. Ne olivat niin kauniita : )
    Pienet havut kuulostavat kivoilta. Hauskasti ajattelin vähän samaa, sillä olen ostanut jo yhden pienen timanttituijan alun...

    Olivieno - ole hyvä! Onpa mukava kuulla sinustakin pitkästä aikaa : )

    Intianminttu - minullakin on pari ruusunnuppupelargoniaa : ) Aion säilyttää ne kirjastohuoneen ikkunalla, sillä saan sen huoneen viileämmäksi kuin muun asunnon. Pelakuun voisi myös koettaa talvehdittaa normaalilämpöisenkin huoneen ikkunalla, missä patteri ei ole ihan kukan alla. Pelakuuta kastellaan niin, että pintamulta saa kuivahtaa. Eikä kannata pelästyä jos osa lehdistä menee rumaksi ; )

    VastaaPoista
  4. HEI!

    Osaatko kertoa keijunmekon säilytyksestä talven yli?
    Suklaakosmoksen laitankin sitten samaan talteen dahlioiden kanssa, kiitos tästä tiedosta. Muuten olisi hieno kasvi lentänyt kompostiin...

    VastaaPoista
  5. Kiitos vastauksestasi! Eipä löydy ikkunaa, jonka alla ei porottaisi patteria. Pelakuu on kasvanut kesän aikana aika isoihin mittoihin, joten muutenkin vaikea löytää sopivaa paikkaa. Mutta ehkä tässä jotain keksitään...Onnea omiin talvetuksiisi!

    VastaaPoista
  6. Asumme laaksossa ja tänne iskee aina halla aikaisin. Alkuvuosina suojasin kasveja ja siinä oli valtava työ. Nyt olen parin vuoden ajan ollut hankkimatta kasveja, joita täytyy syksyllä suojata. Keväällä suojaan, jos taimet ovat kasvussa ja hallaa on tiedossa.

    VastaaPoista
  7. Anonyymi - keijunmekon voi kuulemma talvettaa valossa tai pimeässä, ja lämpötila saisi olla mielellään 5-8 astetta plussan puolella. Siis kellari on sille hyvä paikka.
    En ole koskaan kokeillut sen talvetusta. Kerro ihmeessä keväällä miten onnistuit sen kanssa : )

    Intianminttu - katselin tuossa ihan samaa, eli osa pelakuistani on kasvattanut oksia leveälti. Niitä on pakko lyhentää, jotta mahtuvat samalle pöydälle ; )
    Toivotaan, että keksit pelakuullesi paikan : )

    Sussi - niissä suojaamisissa on aina oma hommansa, joka ilta...
    Me suojaamme noita kylmänarkoja kesäkukkia jos ekat yöhallat tulevat jo syyskuun alussa. Mutta lokakuussa saa pakkanen palelluttaa ne ; )
    Tekisin ihan varmasti samoin kuin sinä, jos asuisimme hallan aralla alueella : )

    VastaaPoista
  8. Voi että et usko kun mun verenpisarassa on enemmän nuppuja kun koskaan.Jos se kerkeis kukkia uudestaan se olis ihan uskomattoman upea,oikeesti niitä on miljoona....Valo ei varmaan enään riitä jotta kerkeis kunnolla puhkeamaan ja taitaa hallakin tulla.Hitsi kun olis veranta.

    VastaaPoista
  9. Henrietta - oh toivotaan, että valo vielä riittäisi verenpisarallesi ! Harmi jos nyt paleltuu...
    Minulla on yksi huonosti voinut ja poisheitettävä pelakuu tehnyt nyt kymmeniä kukkaterttuja... kuten joka syksy. Ja taaskaan en kykene hävittämään sitä. Sillä on ongelmana liian pieni ruukku, se kun on jo vanha ja isojuurinen ; )

    VastaaPoista