Blogiyhteistyö - Huiskula
Valkoinen sinisarja on tosi raikkaan kaunis kukkiessaan. Ja jos vähänkään on seurannut terassikukkia vaikka instagramissa, niin huomaa kyllä, että valkoinen sinisarja on nyt tosi trendikäs. Joten meidän vanhasta pihasta tuli entistä trendikkäämpi 😃Sinisarja on wanha pihan koristekasvi...
Se oli suosiossa jo 1800-luvun alkupuoliskolla säätyläisten kodeissa. Voin hyvin kuvitella, miten sitä kasvatettiin pienestä alusta isoksi mättääksi ajan kanssa. Mitä iäkkäämpi sinisarja on, sitä komeampi lehdistö ja runsaampi kukinta sillä oli. Silloin saattoi kartanossa olla yksi kamari talvella selvästi viileämpi, jossa talvetettiin sinisarjat. Ne kun vaativat talvella valoa. Tai sinisarja oli talven valoisassa kellarissa.Vanhoja komeasti kukkivia sinisarjoja olen ihaillut joka vuosi Lepaalla ja Helsingin Talvipuutarhassa. Joten olen ihan innoissani tästä valkoisesta sinisarjasta ja vähän jo jännitän, miten saan sen talvehtimaan kellarissa.
Kiva huomata, että kimalaiset viihtyvät sinisarjan kukissa. On siis hyödyllinen kasvi pölyttäjille, ja lähellä ruukkua on se meidän iso metsälehmus, jonka kukissa oikein kuhisee kimalaiset ja muut pörriäiset.
Sinisarjat kukkivat pitkään...
Näiden sinisarjojen yksi ihana ominaisuus on se, että kukat kestävät todella pitkään. Ja sen nuput avautuvat hitaasti. Yleensä sinisarjojen kukinta on heinä-elokuussa.
Selkeä ja tyylikäs - trendikäs terassikukka...
Eli istutimme kaksi valkoista sinisarjaa termoruukkuun. Ne olivat ruukkukukkia, joissa oli jo nuppuvarsia valmiina. Se sopi minulle erittäin hyvin, sillä olen hieman kärsimätön. Nyt sain siis heti äkkiä näyttävän istutuksen 😊
Enkä yhtään ihmettele valkoisen sinisarjan suosiota, sillä onhan se tosi selkeän ja tyylikkään oloinen, kun sen ruukussa ei ole muita kasveja.
Sinisarjan hoito-ohjeet...
Sinisarja (Agapanthus) viihtyy aurinkoisella paikalla. Se kasvatetaan yleensä ruukussa, jolloin sitä kastellaan ja lannoitetaan säännöllisesti. Kukat ovat siniset tai valkoiset.
Sen lehdistö on 40-100 cm korkea eli mitä vanhempi kasvi, sen korkeampi.
Sen lehdistö on 40-100 cm korkea eli mitä vanhempi kasvi, sen korkeampi.
Se on monivuotinen, mutta ei talvehdi meillä ulkona. Vaan syksyllä ruukku siirretään "valoisaan kellariin". Viileässä sitä kastellaan hyvin vähän, tai ei ollenkaan.
Keväällä ruukkuun vaihdetaan multa, jos siihen on tarvetta. Keväällä voi myös ostaa sinisarjan juurakon ja istuttaa se ruukkuun. Sinisarja ei kestä yöpakkasia, joten ruukkua pidetään viileällä terassilla tai kasvihuoneessa. Vasta yöpakkasten mentyä eli yleensä kesäkuussa, ruukku siirretään ulos.
Valittiin tähän termoruukku ihan sen takia, että sitä on sitten kevyempi siirrellä kellariin. Eli se pääsee talveksi meidän valoisaan kellariin syyssyriköiden, kriinumien, verenpisaroiden ja pelargonien sekaan.
Sain sinisarjat Huiskulasta blogijutun tekoon. Kiitos siitä heille!
Tuollaista valkoista en ole koskaan ennen aiemmin nähnytkään. Tämä blogisi on niin mielenkiintoinen, kun täällä näkee näitä erikoisia kasveja, joita meilläpäin ei näe. Terveisin Mökinmuori
VastaaPoistaTätä sinisarjaa näkeekin enemmän sinikukallisena. Jos on esimerkiksi matkustelut Madeiralla, niin siellä niitä on todella paljon. Pitkinä istutuksina niiden kauniit kaartuvat lehdet tulee upeasti esiin. Meillä sinisarjat on lähes aina ruukuissa :)
PoistaKiitos ihanasta palautteesta! Koetan keksiä tänne aina välillä jotain uutta ja erikoista :)
Sinisarja/valkosarja ovat näyttäviä kukkia. Toin, siis ostin Madeiralta sinisarjan kolme juurakkoa ja iitselleni jätin yhden ja nyt vuosien jälkeen olen sen joutunut pariin kertaan jakamaan. Sinisarjani on valkosarja ja esim viime kesänä ne todella kukkivat komeasti. Minä olen joutunut valkosarjani talvettamaan pimeässä kellarissa ja sen vuoksi minun kukkivat vasta elokuun puolen välin paikkeilla. Nyt ensi keväänä on edessä taas valkosarjan jakaminen, ruukut ovat niin täynnä, että melkein halkeavat.
VastaaPoistaOnnea sinun valkosarjoillesi. 👍
Onpa sinulla ihana matkamuisto :) Tuo myöhäinen kukinta pimeässä talvetuksen jälkeen, selittääkin sen, miksi sinisarjoja suositellaan talvetettavan valoisassa ja viileässä paikassa. Saas nähdä, miten meidän sinisarjan käy, kun kellarissamme on pienet ikkunat.
PoistaTosi hienosti olet saanut sen viihtymään, jos se kaipaa jakamista. Toivon niin, että tämä meidänkin viihtyisi ja rehevöityisi entisestään. Siis taas jotain jännitettävää ensi keväällä :)
Ostin nyt ensimmäisen sinisarjan. Talvetetaanko vain nostamalla ruukku syksyllä viileään ja valoisaan? Kukkavarret varmaan leikataan pois kukinnan jälkeen? Entä keväällä herättely ja kasvuun saattoi?
PoistaTsemppiä sinisarjallesi! Kyllä, sinisarja siirretään sisälle ennen yöpakkasia. Ja kukkavarret voi leikata pois, kun kukat ovat lakastuneet.
PoistaKeväällä, valon lisääntyessä, sinisarja herää eloon ja alkaa todennäköisesti kasvattaa uusia lehtiä. Silloin ruukkuun voi vaihtaa mullan tai istuttaa sen isompaan ruukkuun, riippuen kasvuvoimasta.
Minä ostin 2015 pienen valkoisen afrikansinisarjan juurakon marketista ja tänä vuonna se sitten kukki ensimmäisen kerran yhden kukkavanan voimin. Ensimmäiset kukat avautuivat kesäkuun puolenvälin jälkeen ja nuppuja on edelleen avautumatta. Sen metrinen kukkavana kaartuu hassusti sivulle ja kukinto roikkuu jo mullan pintaa alempana. Jospa se pitäisi ryhtinsä paremmin sitten kun kasvilla on ikää enemmän.
VastaaPoistaLehdet ovat kuihtuneet joka talvi, vaikka se on ollut valoisassa eteisessä, joten en ymmärrä, miksei sitä voisi talvettaa myös pimeässä. Tai ehkä noitakin on erilaisia: toiset pitävät lehtensä talven yli ja toiset tiputtavat? Tsemppiä talvetukseen!
Tämä kommenttisi onkin mennyt minulta ihan ohi. Sinisarjoja on todellakin erilaisia, siis eri lajeja. Laji varmaankin määrää sen, talvehtiiko se lehtevänä vai lakastuuko lehdet.
PoistaJos se lakastuttaa lehdet, niin se ei silloin tarvitse valoa. Eli menee todennäköisesti pimeässä kellarissa. Tämä meidän valkoinen sinisarja piti vihreät lehtensä talven yli. Nyt odotellaan, että yöpakkaset loppuisivat ja ruukun voisi siirtää ulos.
Hei. Minun sinisarjassa on kiharat lehdet. Osaako kukaan sanoa mikä sitä ärsyttää. Ja siis todella aivan korkkiruuvilla
VastaaPoistaNo jopas on erikoinen. Usein lehtien erikoinen kasvu johtuu vaihtelevista kasvuoloista. Esimerkiksi mullan kosteuteen tai lämpötilaan tulee yhtäkkiä iso muutos. Yleensä jonkun ajan kuluttua kasvin uusi kasvu on taas normaalia :)
Poista