sunnuntai 23. helmikuuta 2020

Perinteikkäät valkoliljat hurmaavat tuoksullaan

Kaupallinen yhteistyö - Huiskula
Nämä perinteikkäät valkoliljat tuoksuvat ihanan vahvasti. Liljat kuuluvatkin suosikkeihini niin pihalla kuin näin sisällä maljakossa. Ja etenkin tuoksuvat liljat ja nämä trumpettikukkaiset. Näissä on jotain viehkoa ja historiallista.

Valkoliljat ja niiden hurmaava tuoksu...

Valkoliljojen tuoksu on niin ainutlaatuisen ihana, että tämä viikko on ollut kuin juhlaa. Ja ovathan ne tosi juhlavan näköisiä. Jo yksi valkolilja maljakossa on upea!
Edelleen näitä käytetään eniten surusidonnassa, tosin koko ajan lisääntyy muutkin käyttötarkoitukset. En yhtään ihmettele, sillä valkolilja on niin ylvään ja juhlavan oloinen. Minusta valkolilja sopii myös joulukukaksi tai vaikka itsenäisyyspäivään, etenkin nämä kotimaiset valkoliljat.


Veikeät Watch Up valkoliljat...

Nämä valkoliljat, joissa varrenpäässä on vain yksi kukkakello ovat tosi veikeitä. En aiemmin ole tiennyt, että näitäkin on tarjolla, ja Huiskulan Puutarhalta.

Sellofaania maljakkoon tueksi...

Valkoliljojen komeat kukat painavat sen verran, että yksi kukkavarsi kannattaa laittaa kapeaan yhdenkukanmaljakkoon. Minulla ei nyt tälle ollut sellaista, joten laitoin sellofaania maljakon yläosaan. Tämä on vanha konsti näihin kirkkaisiin lasimaljakoihin 😉
Vettä kannattaa muuten vaihtaa maljakossa parin päivän välein.

Valkoliljan tieteellinen nimi on Lilium longiflorum, ja tosiaan sen on pitkäkukkainen. Siis latinan kielen longiflorum tarkoittaa pitkät kukat.

Perinteikkäät valkoliljat Huiskulasta...

Nämä valkoliljat on kasvatettu Huiskulan Puutarhalla, Turussa. Heillä on pitkät perinteet näiden kasvatuksessa aina 1900-luvun puolesta välistä alkaen. Huiskulan Puutarha on Suomessa ainoa, joka kasvattaa valkoliljaa ympärivuoden. Kuulemma sitä toimitetaankin koko Suomeen, koska sen kukkakellot aukeavat hyvin. Nimittäin valkoliljat kerätään puutarhoilla aina nupullisina, ja Huiskulassa juuri ennen kuin nuppu aukeaa. Ulkomailta tulleiden esim. hollantilaisten valkoliljojen pitää kestää pidempää kuljetusaikaa, joten ne kerätään siellä puutarhoilla aiemmin eli tiukemmassa nupussa. Tämän takia kotimaisten valkoliljojen nuput aukeavat varmemmin. Ja ovathan kotimaiset myös ekologisempia, kun kuljetusmatka on lyhyt ja hävikki pieni 😊

Huiskulan valkoliljat sykähdyttävät minua aina senkin takia, että olen saanut käydä kasvihuoneessa, jossa ne kasvoivat. Kuulemma samassa huoneessa ne kasvatetaan edelleenkin 😍


Sain valkoliljat Huiskulasta blogijutun tekoon. Kiitos siitä heille!


Upeaa alkavaa viikkoa!

Terkuin Sari

2 kommenttia:

 1. Minulla oli pari vuotta muutama valkolilja pihalla ja tuoksu oli upea. Taitaa olla aika talvenarka, kun eivät viihtyneet sen pidempään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Valkolilja on tosiaan talvenarka pihalla. Jos sille löytää hyvän aurinkoisen ja läpäisevän, mutta multavan paikan, niin se saattaa talvehtia useammankin vuoden.
   On se kyllä niin ihana, että taidan ostaa sen sipuleita keväällä :)

   Poista