keskiviikko 19. helmikuuta 2020

Suojataanko kasveja nyt vai ei?

Suojataanko kasveja nyt vai ei, kun ensi viikolle on luvassa pakkasia. Piti ihan käydä eilen kiertelemässä pihalla ja tutkimassa, miten kasvit voivat. Muutama talventähti oli jo nupulla. Jotenkin hassua. Näitä emme kyllä aio suojata! Mutta sen sijaan huolettaa puupioni. Tämä talvi on todennäköisesti sille aika rankka.

Puupioni suojataan pakkasilta...

Siinä upeassa puupionissa eli puuvartisessa pionissa on silmut jo puhjenneet pieniksi lehtitupsuiksi. Lisäksi osa varsista näyttää kuolleelta. Aiemmin olemme suojanneet sen talvisuojaturpeella ja pakkaspeitteellä, pakkasten saavuttua. Mutta nyt niitä pakkasia ei ole ollut, joten talvisuojia ei ole laitettu.
Eli aika todennäköisesti laitamme sille pakkaspeitteen ennen pakkasia, mikäli sää todella pakastuu.
Samoin ryhmäruusuja emme ole vielä suojanneet ja niissä on nyt pienet lehtien alut. Tosin se ei haittaa, vaikka ryhmäruusujen varret paleltuisivat. Ne lyhennetään joka tapauksessa. Eli ryhmäruusut suojataan, jos tulee kovempi pakkanen. Siitä lisää Talvisuojaturvetta ryhmäruusuille.

Alppiruusut ja tuijat suojataan...

Alppiruusut ja nuoret tuijat täytyy muistaa suojata kevätauringolta nyt, mikäli maa on jäässä. Me kokeilimme pitkällä metallipiikillä meidän pihan maata ja se oli sula. Ei siis tarvitse suojata tätä liian aurinkoisella paikalla kasvavaa alppiruusua 😊
Ohjeita suojaukseen Nyt on suojattu kevätauringolta tuija, kartiovalkokuusi ja rodo.

Sipulikukkia ei ehkä suojata...

Lumikellot jo melkein kukkivat ja ensimmäisistä krookuksista pilkistää jo nupun alut. Niitä emme tule suojaamaan. Sipulikukat kestävät pakkasia hyvin, mutta auenneet kukat voivat mennä pilalle.

Auenneita kukkia on onneksi vain muutamalla syksyllä kukkivalla turkinmyrkkyliljalla. Ne ovat kukkineet nyt todella pitkään.

Talvenarat sipulikukat voi vaatia suojausta...

Sen sijaan talvenarkoja sipulikukkia voi joutua suojaamaan, jos ne ovat jo nousseet näkyviin. Meillä niitä on kalvaspikarililja, josta ei näy vielä alkuja ja sitten matalat kurjenmiekat, mitkä ovat sipulikukkia. Kuvasta hyvin näkee, miten ne ovat jo nousseet maanpinnalle. Nämä hieman huolettavat. Eli jos tulee kovia pakkasia, niin aioin peittää ne talvisuojaturpeella varmuuden vuoksi.

Rusakot, metsäkauriit ja fasaanit...

Jouduttiin taas laittamaan kanaverkkoa jouluruusujen suojaksi. Papanoista päätellen rusakko on syönyt jouluruusuilta lehtiä tosi paljon, ja osa nupuista on hävinnyt. Metsäkauriin jälkiä ei ole näkynyt pihalla pitkään aikaan, eli syöjä on rusakko.

Samoin näsiän taimi piti suojata syksyllä, koska sen uudet versot oli taas syöty. Taimi on ollut jo monta vuotta pihalla, mutta aina rusakko on syönyt sen tapeille. Kivasti näsiä silti kukkii, ja aika pian jos sää jatkuu näin lämpimänä.


Eli ei siis auta muu, kuin seurata pitkää sääennustetta ja varautua laittamaan talvisuojat nopeasti. Siis mikäli tänne etelään tulee vielä pakkaset.

Mitenkäs teillä, onko tuijille tai puupioneille tai muille laitettu jo talvisuojauksia?Ei kylvöjä, ei mullanvaihtoa, ei pistokkaiden ottoa...

Nyt on kuun mukaan huono aika vaihtaa kasveihin mullat tai kylvää. Eli odotan malttamattomasti ensi viikkoa 😊
Tällä viikolla on myös tosi huono aika leikata pihalla aitoja, pensaita ja puita, pienenä vinkkinä. Puutarhanhoidon ajoittamisesta kuun mukaan löytyy lisää täältä blogista ja verkkokurssilta.Mukavaa viikon jatkoa!
Terkuin Sari

4 kommenttia:

 1. Kiitos, erittäin hyödyllistä ja ajankohtaista asiaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä :) Näistä suojauksista kysytään nyt paljon kursseilla. Eikä ihme, sillä tämä talvi on niin erikoinen ja osa kasveista on jo lähtenyt kasvuun.

   Poista
 2. Minä myös kiitän neuvoista.Aikalailla ovat sipulikukat jo nousseet ,osaa on jo haukattu ja joitain sipuleita kaivettu maasta pimeän tunteina.Saa nähdä mitä kukkia on tulossa.Olen joka syksy istuttanut jotain ja karttoja piirrellyt,mutta eiväthän ne aina nouse siitä kohtaa mihin muistaa istuttaneensa :).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä :) Saman huomasin meidänkin pihalla. Krookusten lehtiä oli jo rusakko lyhentänyt yhdestä kohtaa. Joka kevät on pieni jännitys, mitä kukkaa nousee mistäkin ja aina on muutama ylläri mukana. Muisti on kyllä lyhyt :)

   Poista